Vrem trotuare decente in Bucium, Iasi!

Cerem Primăriei Iasi trotuare decente in Bucium!

Un trotuar decent este un spatiu pe care un pieton se poate deplasa gandindu-se la treburile lui. Un trotuar este un spatiu pe care poti merge fara sa fii nevoit sa te gandesti unde sa faci următorul pas fără sa te murdărești, accidentezi sau pur si simplu sa avansezi.

Ce nu este un trotuar? Un trotuar nu este o suprafata care se termina in strada, care se termina intr-o baltoaca, care se transforma intr-un drum de pamânt, care are borduri pe mijloc, resturi de beton, șanturi etc.

În Cartierul Bucium putem spune ca nu avem avem trotuare. În acest moment (03.10.2023), Bucium-ul nu are un trotuar pe care să poti merge de la un capat la altul. Nu exista un trotuar pe intreaga lungime a bulevardului principal, Sos. Bucium. Pe o parte a drumului avem un troturar rupt, spart, incomplet, care nu merge de la un capat la altul, plin de resturi de sanțuri, intrari de masini, pe cealalta parte nu avem trotuar.

Avem treceri de pietoni care se sfarsesc si se termina pe pamânt sau intr-un gard al unei proprietati, avem statii de autobuz la care nu poti ajunge pentru ca nu sunt legate cu trotuare.

Cerem Primăriei Iasi trotuare decente in Bucium! Trotuare realizate in conformitate cu legea si in respect fata de locuitorii cartierului!

”ORDIN Nr. 189 din 12 februarie 2013
pentru aprobarea reglementării tehnice "Normativ privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 - Revizuire NP 051/2000"*)

SPAŢIUL URBAN ACCESIBIL

Secţiunea 1
Generalităţi

(1) Spaţiul urban trebuie să fie accesibil şi utilizabil de către toate persoanele indiferent de capacităţile lor fizice, senzoriale şi cognitive.
(2) Traseele pentru deplasare trebuie conformate astfel încât să permită accesul persoanelor cu diferite dizabilităţi în spaţiul urban, utilizarea spaţiului de către aceştia şi participarea lor la viaţa socială a oraşului.
(3) Traseele pentru deplasare trebuie astfel conformate încât pe parcursul lor să nu existe nici un obstacol, întrerupere sau piedică care ar compromite total utilitatea lor.
(4) Căile de acces pietonale trebuie întotdeauna separate în mod distinct de căile rutiere şi de rutele pentru biciclişti.

Secţiunea 2
Amenajarea şi conformarea căilor de acces pietonale

IV.2.1. Caracteristicile suprafeţelor de călcare pentru trotuare şi trasee pietonale
(1) Trotuarele şi căile de acces pietonale trebuie proiectate în aşa fel încât să fie plane.
(2) Suprafaţa de călcare a trotuarelor şi a traseelor pietonale trebuie să fie rigidă, stabilă, cu un finisaj antiderapant. Nu se vor utiliza materiale ce se pot deforma la acţiuni verticale (nisip, pietriş etc.) ca suprafaţă finită de călcare.
(3) Stratul de uzură va fi astfel ales încât să împiedice alunecarea, chiar şi pe vreme nefavorabilă (coeficient de frecare COF - min. 0,4).
(4) Este obligatoriu să existe trasee continue realizate din materiale cu aceeaşi rezistenţă la alunecare.
(5) Trebuie evitată amplasarea pe traseul pietonal sau pe trotuar a grătarelor, rigolelor sau capacelor a căror conformare ar putea bloca bastonul sau roata fotoliului rulant.
(6) Rosturile din pavaj sau orificiile de la grătarele pentru ape pluviale trebuie să aibă o lăţime de maxim 1.5 cm.
(7) În situaţia în care modul de utilizare a suprafeţei de călcare impune un material ce se poate deforma la acţiuni verticale (plaje cu nisip sau pietriş, gazon etc.) se vor prevedea trasee speciale pentru deplasarea persoanelor cu handicap către punctele de interes (malul apei, un chioşc amplasat pe peluză etc.). Aceste trasee vor fi realizate din panouri demontabile care întrunesc cerinţele unei suprafeţe de călcare adaptată nevoilor persoanelor cu handicap.”

Catalin Chirița    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Catalin Chirița să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.