Vrem restaurarea reclamei Coca-Cola pe Str. Mețianu din Arad!

Vă propunem un mic exercițiu civic: întrebați orice arădean de peste 20 de ani, care este elementul emblematic pentru strada Mețianu? Veți primi același răspuns: o reclamă despre care mulți cred că e acolo din perioada interbelică. 

Se află în centrul orașului, pe singura stradă pietonală din Arad în care s-au investit mii de euro. Deși nu poate fi considerată o operă de artă de valoare istorică, este un adevărat simbol pentru strada Mețianu - un simbol care arată la perfecție situația precară a acelei străzi, în rând cu majoritatea clădirilor monumente istorice care stau să cadă peste noi. Aparent, e doar o reclamă la Coca-Cola, în realitate... este una dintre multitudinea de oglinde posomorâte ale culturii Aradului, un oraș cu pretenții de Capitală Culturală Europeană.

Pictura murală ce o ilustrează pe Miss Marion Davies - faimoasa actriță americancă a anilor '20-'30 - ținând un pahar de Coca-Cola în mână, a apărut pe partea laterală a clădirii de pe strada Mețianu datorită Companiei de Îmbuteliat Coca-Cola din Bihor, care avea un depozit și în Arad. După spusele unei arădence care a lucrat în această fabrică, pictura a fost realizată de niște băieți din Ungaria, undeva la mijlocul anilor '90. Artiști profesioniși sau amatori, nu prea contează, calitatea fiind, pentru un scop publicitar, oricum, impecabilă... pe la începuturi, adică. A fost nevoie de o grămadă de aprobări de la Primărie, iar managerii irlandezi de la fabrica din Oradea au plătit „bani frumoși” pentru realizarea reclamelor, tot atunci făcându-și apariția reclamele Coca-Cola pe blocul din fața Gării CFR și pe clădirea bazinului de înot de lângă Sala Polivalentă. După ce fabrica de îmbuteliat a fost preluată de Timișoara, pictura imensă de pe strada pietonală din Arad a început să se degradeze. Treptat, tencuiala a căzut - și continuă să cadă -, la ora actuală jumătate din chipul actriței Marion Davies și partea cu paharul Coca-Cola fiind complet distrusă.

Întrebarea este:

Cât de greu este pentru o instituție cum e PRIMĂRIA ARAD să trimită un e-mail oficial celor de la COCA-COLA, în care să-i explice că reclama de pe strada Mețianu face parte din istoria arhitecturală recentă a orașului, chiar din cultura modernă a orașului, și că împreună ar trebui să o restaureze ?

Realizăm că din motive concurențiale nu se poate oferi gratuit acel spațiu publicitar, dar, fiind vorba de niște „bani de buzunar” din partea Coca-Cola (cu condiția să nu i se ceară o sumă nesimțit de exorbitantă), teoretic, nu ar trebui să existe niciun impediment pentru un acord de interes comun. Plus că, avem atâția tineri talentați care au terminat Liceul de Artă sau Facultatea de Design care - suntem siguri - ar accepta să recondiționeze pictura Coca-Cola pentru o sumă modică.

...Și fiindcă mulți arădeni sunt de părere că reclama în cauză ar trebui restaurată, Arad Culture pornește campania „Vrem restaurarea reclamei Coca-Cola pe Mețianu!”, cu o petiție în care așteptăm semnăturile a cât mai multor arădeni.

http://aradculture.ro/vrem-restaurarea-reclamei-coca-cola-pe-metianu/