Vrem fonduri și pentru ONG-uri, nu doar pentru Biserici!

Ziarul de Vrancea susţine încurajarea proiectelor propuse de organizaţiile non-guvernamentale pentru dezvoltarea comunităţii, proiecte care au nevoie de suport financiar şi din partea autorităţilor. Legislaţia prevede, prin Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, obligativitatea autorităţilor de a susţine aceste iniţiative, însă în practică, de prea puţine ori proiectele valoroase primesc sprijinul de care au nevoie.

 

Unul dintre aceste proiecte valoroase este Festivalul Vin' la Teatru. În iulie 2013, o mână de oameni cu origini focşănene invita vrânceni să ia parte la primul festival de teatru profesionist, independent şi voluntar din judeţul Vrancea, care a reușit să umple sala Teatrului Comunal "Maior Gheorghe Pastia" din Focșani. Vreme de cinci zile, actori debutanţi din toată ţara, alături de liceeni voluntari şi de comunitatea locală şi-au reunit eforturile pentru a crea un eveniment cultural inedit. Teatrul Pastia a fost gazda celor 1.600 de spectatori, invitaţi să participe - fără bilet de intrare -  la punerea în scenă a opt dintre cele mai premiate spectacole de licenţă ale UNATC şi să-i cunoască pe cei 45 de tineri artişti cooptaţi în proiect. Reuşita din 2013 i-a ambiţionat pe organizatori, astfel că în 2014 au adus la Focşani mai multe evenimente, între care şi secţiunea “Junior”, dedicată copiilor pasionaţi de teatru. Festivalul „Vin' la Teatru" a reprezentat un factor al dezvoltării Focşaniului pe plan cultural, iar această iniţiativă cu temă teatrală a adus un strop de culoare şi cultură oraşului, pe perioada verii. Scopul evenimentului este apropierea tinerilor – dar nu numai a lor – de teatru, de cultură. 

La "Gala Fapte Bune" din decembrie 2013, Ziarul de Vrancea a premiat echipa de peste 30 de voluntari care a făcut posibilă organizarea Festivalului Vin la Teatru în Focșani – “Festival de Bunăvoie”.

Organizatorii au luat o pauză anul acesta din pricina lipsei de finanțare, întrucât Primăria Focșani a suspendat granturile alocate ONG-urilor implicate în comunitate. Tinerii voluntari speră că se vor strânge fondurile necesare pentru următoarea ediţie a festivalului, din 2016, pentru a nu distruge o iniţiativă culturală valoroasă a Focşaniului.

Poate că avem deja destule biserici, magazine, localuri şi festivaluri doar cu mici şi bere fondate din banul public. Ar fi timpul să investim şi în lucruri care contează cu adevărat! 

Dacă şi tu eşti de partea ONG-urilor cu idei măreţe, Ziarul de Vrancea îţi propune să semnezi petiţia “Fonduri pentru ONG-uri”, prin care cerem Primăriei Focșani să acorde bani proiectelor frumoase, precum “Festivalul Vin’ la Teatru”.

Hai să arătăm că Focşaniul nu rămâne pasiv la nevoia de cultură! Semnează şi tu şi contribuie la îndeplinirea iniţiativelor utile pentru comunitate!

Un proiect al Clubului de Jurnalism Tineret în (re)acţiune de la Ziarul de Vrancea, coordonat de redactorul șef Silvia Vrînceanu Nichita. 

Adresa de corespondență: redactia@ziaruldevrancea.ro

Dealii aici: Gata cu parangheliile, vrem şi un pic de teatru!

 

 


Clubul de Jurnalism Tineret în (re)acţiune de la Ziarul de Vrancea    Contactați autorul petiției
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )