Vrem alimente românești curate, fără aditivi, in toate magazinele din România!

In atenția Camerei Deputatilor

Oare le pasă guvernanților nostri de sănătatea populației si de sănătatea productiei alimentare din România? Cititi si semnați petiția noastră si vom afla răspunsul!

De mai mulți ani, populația României se hrănește preponderent cu alimente din import. Este un lucru pe care il stim cu toții, dar pe care ni-l spun si analistii economici, aproape în fiecare zi. Insă, de prea puține ori se vorbește despre principala cauză a acestei situații: refuzul constant al marilor rețele comerciale de a pune pe rafturi alimentele produse în România.

Suntem unul dintre producătorii români care respectă cu sfințenie sănatatea consumatorilor. Am creat pentru copii, părinți și bunici un desert natural, preparat cu lapte proaspăt și fără niciun aditiv. Ne dorim ca toți copiii din România să crească sănătoși, mâncând alimente curate si nu alimente pline de chimicale toxice.

Dar nu suntem singurul producător român care, înainte de toate, pune preț  pe calitate. Și nu suntem, nici pe departe, singurul producător român care se luptă pentru un acces  corect pe piață, acces care trebuie să fie bazat pe un raport cât mai bun calitate/preț. De aceea, îi întrebăm pe guvernanții noștri: de ce se restricționează, în comerțul modern din România, accesul alimentelor cu compoziție curată???

De ani de zile, populația României este din ce în ce mai afectată de boli cronice și de boli incurabile, de la alergii si intoleranțe alimentare, până la diabet si cancere de toate felurile. In fiecare an, in România sunt aproape 100.000 de noi bolnavi diagnosticați cu cancer, dintre care 2% sunt copii. Deși doctorii ne spun că principala cauză a înmulțirii  acestor boli este consumul de  substanțe chimice nocive, prezente în aproape toate alimentele de pe rafturi (conservanți, coloranți, stabilizatori, agenți de îngroșare, etc.), marile rețele comerciale restricționează drastic vânzarea produselor alimentare fabricate fără aditivi. Unele rețele refuză total vânzarea produselor fără aditivi, iar altele le acceptă doar parțial, într-un număr mic de magazine ale rețelei sau cu sortimentația incompletă.

Normele europene de concurență stipulează foarte clar că sunt interzise toate practicile concertate care au ca efect limitarea producției și comercializării și care nu respectă interesul consumatorilor de a avea acces neîngrădit la produse cât mai bune și cu prețuri cât mai competitive. Ori, prin refuzul sau limitarea listării celor mai bune alimente, adică a produselor fabricate exclusiv din ingrediente naturale, fără aditivi, e limpede că marile lanțuri de magazine limitează și  controlează producția alimentară, afectând grav și interesul consumatorilor.

Comisia Europeană a emis o directivă  privind combaterea practicilor neloiale în comerțul alimentar (Directiva 633/2019) și solicită legislativului din România să transpună în lege, asemeni altor state UE, toate prevederile necesare combaterii acestor practici neloiale, discriminatorii, din comerțul alimentar modern. Textul acestui proiect de lege, care a fost deja elaborat si votat de Senatul României, se dezbate chiar în această perioadă în Comisia pentru Agricultură și Industrie Alimentară a Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Dar, oare, va deveni acest proiect, o lege care să stimuleze activitatea acelor producători care oferă cele mai bune alimente la prețuri competitive?

Altfel spus, va duce această lege la îmbunătățirea calității generale a  alimentelor de pe rafturi și la scăderea prețurilor umflate?

Va aduce această lege în toate magazinele rețelelor, toate produsele sănătoase, procesate fără aditivi și toate produsele proaspete, pe care le pot furniza procesatorii și fermierii din această țară???

Va opri această lege comportamentul discriminator, anticoncurențial în raport cu antreprenorii români, producători de alimente?

Deocamdată, nu se intrevede, câtusi de puțin, că va fi stopată această situație aberantă care, de la un an la altul, a restrâns din ce în ce mai mult producția alimentară autohtonă.

Nu se discută legiferarea compoziției naturale, curate a alimentelor ca reper in selecția produselor de pe rafturi, asa cum nici alte practici concertate, profund anticoncurențiale, care distorsionează ierarhia prețurilor de raft și manipulează volumele de vânzări, pare că nu vor fi eliminate. Și asta în ciuda faptului că textul votat de Senat conține o serie de prevederi absolut corecte și neapărat necesare pentru stoparea celor mai distructive practici neloiale din comerțul alimentar.

În România există producători de alimente cu compoziție realmente curată, fără niciun fel de aditivi, pe majoritatea categoriilor de  produse alimentare: lactate si brânzeturi, inghețată, produse de  panificație,  produse din carne, conserve de legume si fructe. Dar niciun mare retailer nu este dornic să dezvolte pe  rafturile sale, brandurile antreprenorilor români care produc cele mai bune alimente. Ba dimpotrivă, aceste branduri sunt acceptate într-un  număr foarte mic de magazine ale comerțului modern și aproape obligatoriu, cu sortimentația incompletă.

Dacă cineva are vreun dubiu cu privire la afirmațiile noastre, stă mărturie corespondența noastră (si a altor producători) cu toate marile rețele.

In schimb, alimentele fabricate cu aditivi, inclusiv cu aditivi tratați cu substanțe extrem de toxice, interzise în spațiul european, asa cum este oxidul de etilenă, sunt listate și prezente în TOATE MAGAZINELE comerțului modern (de unde, din când in când, ni se spune că unele sunt retrase).

Până când, domnilor reprezentanți ai marilor rețele comerciale?

Până când, domnilor guvernanți?

Până când va fi această țară, doar sursă de materii prime și de mână de lucru plecată departe de casă?

Până când se va zbate acest popor în sărăcie și boală, doar pentru că unii dintre noi își permit să fie corupți?

Irina Filip, administrator Cream Land    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Irina Filip, administrator Cream Land să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.