Diaspora valorează pentru România!

Imagine_petitie3.jpg

Împreună transmitem acest mesaj și contribuim la lansarea unei bancnote sau monede de colecție dedicate românilor de peste hotare!

Încă din timpuri istorice, diaspora română a avut o contribuție însemnată la dezvoltarea României. Personalități de seamă au făcut parte din România de dincolo de granițe și, odată cu demonstrarea valorii lor individuale în fața întregii lumi, și-au adus aportul la imaginea țării peste hotare.

Mai mult, în ultimele decenii, milioane de români valoroși au trecut granițele țării, lăsând în urmă „acasă” în căutarea unui viitor mai bun. Dar nu i-au uitat pe cei dragi și le-au trimis periodic ajutorul lor pentru a le fi un pic mai bine și au investit în economia locală.

Astăzi, avem peste 5 milioane de ambasadori ai României peste tot în lume. Cei mai mulți nu sunt persoane publice, însă contribuie într-un fel sau altul ca țara noastră să fie văzută mai bine pe plan extern și să progreseze.

Anul trecut, în 2019, românii care muncesc peste hotare au trimis 7,2 miliarde de dolari în țară, conform Băncii Mondiale, adică 3% din valoarea brută produsă de economia României. În doar trei ani, banii trimiși acasă de românii din diaspora aproape că s-au dublat, de la 3,7 miliarde de euro în 2017, conform Băncii Naționale a României.

Cu toate acestea, în aceiași ultimi trei ani, aproximativ un sfert din materialele media (presa online) locale încă au rostit, pe ton negativ, cuvinte precum „căpșunari” și „sparangheliști”. Mai mult, astăzi, aproape jumătate dintre cei de acasă nu cunosc valoarea contribuției celor de peste hotare la economia României – 46% din români consideră că diaspora are o contribuție la economia locală mică sau foarte mică, 30% nu știu care e valoarea transferurilor către România, iar 43% subestimează valoarea reală a acestora, potrivit unei cercetări derulate de TransferGo în noiembrie 2020.

A venit momentul să dăm diasporei recunoașterea cuvenită și să le dedicăm celor care au plecat pentru ca să ne fie mai bine tuturor, simbolul suprem al contribuției lor: o emisiune numismatică. O bancnotă sau monedă în ediție aniversară, suma a tuturor bancnotelor muncite cu greu și trimise în țară de românii din străinătate.

Astfel, vă invităm să semnați această petiție și să contribuiți la inițiativa publică ale cărei rezultate vor ajunge la Banca Națională a României.

De asemenea, vă invităm să susțineți inițiativa și prin promovarea acesteia pe toate canalele de socializare - Facebook, Whatsapp, Instagram sau altele, menționând și hashtag-ul #ValorezPentruRomânia, pentru ca uniți, împreună, să obținem recunoașterea adevăratei valori a României de dincolo de granițe.

Prin semnătura mea, autorizez TransferGo să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.