Petitie: Sustinem Dezvoltarea Aeroportului Iasi

 Sustinem Dezvoltarea Aeroportului Iasi

Situatia actuala:

1. Aeroportul Iasi este cea mai importanta cale de dezvoltare si de bunastare pentu Iasi si regiune, principala si singura alterntiva reala de acces spre Europa.

2. Aeroportul Iasi va ramane pentru urmatorii 10 ani, cel putin, cea mai importanta magistrala de transport international pentru Iasi si pentru regiune. Autostrada Iasi -Tg Mures este doar un vis, aeroportul il avem deja. Iar alte 6 noi destinatii au fost anuntate pentru 2018, plus semnarea parteneriatului cu Ryan Air, care va aduce noi curse, adica un acces mai liber pentru ieseni si nu numai.

3. Aeroportul din Iasi a ajuns la cifre record in 2017, cifre estimate a fi atinse peste 15 ani, si se apropie de capacitatea maxima de operare:

 • in luna iulie 2017 aproximativ 118000 de pasageri au tranzitat Aeroportul Iasi
 • in primela 7 luni ale anului numarul de pasageri a fost de 623900, cu 43% mai mult fata de 2016
 • pentru anul curent se estimeaza un total 1,2 milioane de calatori

4. In ultimul an nu s-a alocat niciun leu pentru contiuarea dezvoltarii Aeroportului Iasi, asa ca deja se resimt aglomertia si blocajele de catre pasageri, iar intarzierile curselor pot face ca firmele sa nu mai doreasca sa opereze de pe acest aeroport.

5. Pentru a evolua si pentru a oferi curse noi pentru ieseni si regiune este nevoie in regim de urgenta de urmatoarele:

 •  Extinderea capacitatii existente de preluare a aeronavelor (platforma de avioane) si a pasagerilor (terminalul de pasageri) prin crearea unui terminal nou care sa poata prelua simultan 5-6 aeronave si 800 de pasageri. Astazi, daca din diverse cauze ajung simultan 3 avioane, aeroportul se blocheza. Si se blocheaza pe mai multe directii:  parcarea simultana a avioanelor devine problematica debarcarea-imbarcarea pasagerilor: la preluare bagaje, control documente, in salile de asteptare, in avioane – vor genera aglomeratie si disconfort blocarea soselei (1 singura banda pe sens) pot provoca intarzieri si pierderi de avioane si chiar parcarea masinilor se va face cu intrziere si cu riscul de pierdere al avionului. Cere ridicata inca de anul trecut in CJ.
 • Extinderea caii de acces - atat pentru pasageri, cat si pentru dezvoltarea zonei cargo. Un aeroport mare, care va avea peste 1000000 de pasageri nu poate fi deservit de o strada cu o banda pe sens. Conform ReporterIS, Marius Bodea (fostul director al Aeroportului Iasi) primaria are in plan o astfel de sosea pentru 2030, adica se bate cu autostrada Iasi - Tg Mures ca termen de realizare. Pai la traficul de pe aeroport, in crestere avem nistre probleme mari:
 1. Ce se intampla daca are loc un accindent pe sosea?
 2. Ce facem sambata si duminica in lunile de vara cand lumea merge la gratar in zona de agrement Ciric si foloseste si aglomereaza aceeasi infrastructura rutiera? Asta ca sa nu mai punem si evenimentele mondene care au loc la piscinele si localurile din zona, plus ca vara apar in plus si cursele charter pentru Grecia, Turcia si Spania...
 3. Plus ca un aeroport puternic inseamna si zona cargo pentru transportul de marfuri.

6. Paradoxal pentru Romania, studiile de fezabilitate pentru extinderea platformei si pentru realizarea unui singur terminal mare din cele 3 existente sunt deja facute, conform ReporterIS. Conform declaratiilor lui Alexandru Anghel (directorul interimar al Aeroportului Iasi) pentru ReporterIS planurile de extindere au fost prezentate consilierilor judeteni si conducerii CJ inca de anul trecut. Conform aceleasi surse, Anghel a declarant ca “daca maine se deblocheaza proiectul platformei de avioane , in iarna incep lucrarile”. Si tot paradoxal pentru Romania, cele 36 de milioane de euro pentru platforma de avioane si pentru terminal pot fi luate prin credit de la banci direct de catre aeroport (pentru ca este o companie pe profit), doar cu garantie din partea statului. Numai ca in momentul de fata, cand exista un director neinregimentat politic, miscarile actuale arata o dorinta de politizare a conducerii aeroportului. O analiza a candidatilor in CA a Aeroportului Iasi facuta de Ziarul de Iasi o gasiti aici.

 

Ce dorim prin aceasta petitie

Pentru ca actuala guvernare nu a alocat fonduri pentru autostrada Iasi – Tg. Mures, iar Aeroportul Iasi va ramane pentru mult timp cea mai importanta cale de acces catre Europa si nu numai, cerem reprezentatilor alesi din Iasi sa lase la o parte politizarea discutiei despre aeroport si a conducerii aeroportului si sa reprezinte interesele noastre, ale cetatenilor din Iasi si din Moldova. Vrem un aeroport modern cu conditii decente de acces, stationare si operare care sa ne aduca mai aproape de destinatiile dorite, de membrii familiilor noastre care au decis sa plece in alte tari, tocmai datorita modului in care aceasta tara a fost condusa la toate nivelurile – central, regional, judetean si local. Din aceste considerente propunem urmatarele:

1.    Realizarea unui document / memorandum care sa includa toate prioritatile Aeroprtului Iasi:

 • Extinderea platformei de avioane pentru care deja exista studiul de fezabilitate realizat.
 • Realizarea noului terminal de pasageri pentru care exista studiul de fezabilitate.
 • Realizarea/extinderea drumului spre aeroport.
 • Extinderea parcarii.
 • Dezvoltarea zonei aeroportului: hoteluri, sali de curs pentru piloti, hale de reparatii si alte elemente logistice ce vor fi definite impreuna cu conducerea aeroportului
 • Dezvoltarea zonei Cargo.

2.    Aprobarea acestui document/memorandum intr-un termen de 30 de zile de la depunerea petitiei printr-o intalnire cu reprezentanti din partea tuturor partidelor politice: presedintii fililalor locale ale partidelor politice, consilieri locali, consilieri judeteni, reprezentanti ai prefecturii, Primar, Seful CJ, Prefect, parlamentarii de Iasi.

3.    Asumarea publica prin semnatura pe memorandum si verbal a reprezentatilor tuturor partidelor politice ca indiferent de schimbarile ce vor surveni sau nu in perioada urmatoare la nivel local, judetean, regional sau national, actiunile incluse in acest memorandum/document vor continua si vor fi sustinute de partidele politice locale.

4.    Deblocarea proiectelor actuale si inceperea de urgenta a lucrarilor la modernizarea Aeroportului Iasi prin depolitizarea acestui obiectiv si prin demarea lucrarilor la extinderea platformei de avioane (avizul consiliului Tehnico-Economic si demararea licitatiei), prin garantarea reprezentantilor statului pentru creditul necesar lucrarilor si prin demerarea studiului de fezabilititate pentru drumul de acces.

 

Petitia cu semnaturile va fi depusa la: CJ, Primarie, Prefectura, sediul partidelor politice din Iasi.

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...