Susțin Centura Beiuș - Ștei (oficial "Varianta de ocolire Ștei") spre dezvoltarea întregii zone

Către Consiliul Județean Bihor

În atenția domnului Ilie Bolojan, Președinte

În atenția membrilor Consiliului Județean

Beiuș, 19.02.2021  

Petiție  

Distinse domnule Președinte Bolojan,

Stimați consilieri județeni,  

Prezenta petiție vine către dumneavoastră aferent proiectului Șosea Ocolitoare Ștei numită și Șosea Ocolitoare Beiuș – Ștei sau Centura Beiuș – Ștei sau “Varianta de ocolire Ștei” proiect de degrevare trafic pentru localități afectate de circulația intensă și vehicule grele pe E79 / DN76 (acest E79 începe la Miskolc, Ungaria, trece prin Oradea, Beiuș, Deva, Valea Jiului și apoi Bulgaria și capitala Sofia și apoi în Grecia până la Tesalonic, deci nu e un drum oarecare, e din rețeaua europeană, parcurgând 4 țări). Solicitarea mea ca inițiator, a semnatarilor ce subscriu conform tabel ulterior sau conform petiție online curente este ca onoratul Consiliu Județean Bihor să păstreze traseul inițial al sus numitului proiect stabilit conform hotărârii de Guvern HG 384 din 31 mai 2018, publicată în MO nr. 504 / 20 iunie 2018 și nu variantele 2 sau 3 prezentate de dvs pe 8 februarie în conferința de presă, aflată și pe contul de Facebook. Aceasta, păstrarea traseului, numit și varianta 1 de domnul Președinte, datorită următoarelor considerente:

1)      Este un proiect vital dezvoltării zonei acesteia defavorizate și nu poate fi inclus doar Beiușul prin schimbarea traseului existent conform legii / hotărârii de guvern amintite

2)      În Petrileni sau Rieni se crapă locuințele aflate la stradă sau trepidează datorită traficului greu pe actuala șosea și nu se cuvine ca așteptările oamenilor vis-a-vis de proiect să fie înșelate și varianta 1 să fie eliminată

3)      S-au făcut exproprieri pe 1338 de loturi / numere topo de teren iar Guvernul Orban a debutat plata despăgubirilor. Ce se întâmplă cu sutele de proprietari despăgubiți, cu banii plătiți de Guvern deja din banii... contribuabilului?

4)      Ați promis în campania electorală din 2020 finalizarea în 3 ani a “Variantei de ocolire Ștei” și nu un surogat. Ați reiterat același lucru în ședința CJ din 10.11.2020 conform relatărilor din presă. De ce domnule Președinte, accentuați costul acesteia de 150 milioane de euro, prea mare și expuneți celelalte opțiuni la 32 milioane de euro spre exemplu când de fapt banii îi dă Comisia Europeană către CNAIR cu care aveți acord de parteneriat, CNAIR preia ce proiect propuneți dvs și îl depune la Bruxelles și Comisia finanțează un proiect bine scris? Am informarea CNAIR București conform dialogului inițiat de mine în sensul finanțării. Iar apoi, comunicarea președintelui CJ pe Facebook la conferința de presă din 8 februarie 2021 induce în eroare comparând prețul de 150 milioane de euro pentru 27,3 km varianta 1 (a guvernului, conform HG) cu cele 2 sau 3 de 32 milioane de euro, pe un traseu nou, descris de dl. Bolojan, dar de ... 6,8 km maximum, deci de 4 ori mai scurte! Ori comparația trebuie atunci făcută nu cu 27,3 km ci cu fracțiune din cei 27,3 km, cât ar fi centura doar pentru Beiuș, pe ruta sudică în lungul Crișului Negru, fracțiune din varianta 1 până la intersectarea ei cu DN76 la iețirea din Beiuș spre Grădinari-Drăgănești!!! Altfel suntem manipulați din punctul de vedere al comunicării comparând corcodușe cu nuci de cocos!  

5)      Zgomotul mult mai amplu și fără barieră fonică pentru tot orașul. Știți că propunerile de variante 2 și 3, pe cele 2 dealuri (cel cu cimitirele și al doilea de la cazărmi) vor genera un zgomot permanent ce va afecta tot Beiușul, un orășel mic, datorită altitudinii mai ridicate a acestor variante? Pe când varianta 1 este cea mai bună din perspectiva fonică? Și e și departe de primul rând de locuințe?

6)      Variantele 2 și 3 trec pe lângă 2 cimitire, locuri de reculegere respectiv Pădurea Delani, plămânul verde al orașului și loc de recreere tradițional

7)      Distrugerea valorii de terenuri private. Variantele 2 și 3 necesită noi exproprieri dar mai ales exproprieri de loturi de teren construibil (sau de locuințe, după caz, dacă traseul le va include) în care beiușenii au investit bani iar ce nu se expropriază din proprietățile lor construibile își pierd valoarea căci nu pot avea acces la noua centură, după cum s-a văzut la sute de bihoreni afectați de lucrările DN76 pe ruta Oradea - Deva?

8)      Primarii PNL sau de la alte partide de pe traseul inițial stabilit de HG 384 din 2018 vor avea de făcut față explicațiilor cerute de proprietarii expropriați ... fără sens, 1338 de loturi de teren!

9)      Este vitală continuitatea proiectelor deja stabilite de Guvern și nu schimbarea de la un an la altul a unor proiecte strategice – iar  Varianta de ocolire Ștei este un proiect vital.

10)  La Oradea ați cheltuit 4 milioane de euro la executarea unui simplu pasaj de doar 190,62m în proiectul Magheru și nu puteți face proiectul de 150 milioane euro pentru 27,3 de km al ocolitoarei? Care e de 143,2 ori mai lung ca pasajul Magheru? Iar facem lucrurile ca pentru sărăcanii județului?

11)  MapN cedează în continuare terenuri, Armata Română nu păstrează capacități, rezerve patrimoniale... așa ni se spune, așa este necesar la variantele 2 sau 3. Armata nu trebuie solicitată a ceda terenuri căci nici o alianță militară a României n-a durat o veșnicie iar cea NATO nu face excepție. Iar apărarea națională este o prioritate maximă căci doctrinele militare, ca și alianțele, sunt vremelnice.

12)  Revenind la zona variantelor 2 și 3 spre care înclinați conform prezentării Dvs din 8 februarie a.c. este demn de remarcat că zgomotul creat (vezi și puctul cinci al petiției curente) de aceste variante în partea de platou a cimitirelor nu afectează doar zona de agrement Pădurea Delani dar și activitățile zilnice și serviciile religioase ale Bisericii Sfânta Treime, o instituție ce adună la evenimente de interior sau de exterior la cîteva zeci de metri, frecvent, peste 1.000 de oameni și de fiecare dată șase, șapte sute. Menționez că această instituție bisericească laolaltă cu entitățile Cireșarii sunt un punct de atracție și participare pentru români din toată țara, săptămânal de câteva ori sunt sute de români ce participă la respectivele servicii iar grupul creștin respectiv are cea mai mare urmărire on line din Europa și între primele 10 din lume. Perturbarea generată de zgomotul permanent al traficului a mii de vehicule nu este benefic!

13)  Interesul pentru propunerea mea este susținut și de numărul de vizualizări al postărilor pe contul Facebook Adrian Ciorna și o să citez doar postarea din fața CJ, Protest, cu 3200 vizualizări. În concluzie, vă rugăm expres derulați proiectul conform traseului stabilit de HG 384 menționat, facilitînd astfel și dezvoltarea comunelor Finiș, Tărcaia, Drăgănești, Rieni, Lunca și orașul Ștei. Este ocazia unică a dvs, domnule Bolojan, domnilor și doamnelor consilieri județeni.  

Cu deosebit respect,

Adrian Ciorna, Beiuș

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Adrian Ciorna să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...