Studenții din anii terminali trebuie să-și primească bursa!

     După nenumăratele schimbări care au intervenit în ce privește alocarea burselor studențești, un anunț al ANOSR comunică faptul că studenții care au absolvit studiile de licență în iunie 2017 nu vor mai primi bursă pe durata verii, pe motiv că au terminat acest ciclu de învățământ. Însă un an universitar începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie, iar bursele pe care studenții le primesc în anul III sunt pe deplin meritate, întrucât pentru cele de studiu, cel puțin, am învățat în anul II, iar de cele sociale avem cu siguranță nevoie în continuare. Ce m-a determinat să mă hotărăsc imediat să acționez este faptul că din câte am citit până acum studenții care au beneficiat de bursă începând din octombrie, dar nu și-au dat licența în iunie, vor primi bursa pe timpul verii, ceea ce mi se pare inadmisibil. Personal, m-am pregătit până acum două zile pentru admiterea la masterat, asta după tot stresul legat de licență. Este strigător la cer să știu că un coleg care nu a avut niciun interes să-și termine studiile la timp poate primi această bursă. În plus, dacă reducerile la transportul în comun și toate celelalte facilități de care beneficiem cu ajutorul carnetului de student / al legitimației se aplică până în septembrie, de ce nu ar fi la fel și cu bursele?

     În plus, studenții din provincie știu cu siguranță ce înseamnă să studiezi și să locuiești într-un oraș mare, cum ar fi Bucureștiul sau Clujul de exemplu, și ce costuri implică acest lucru în fiecare lună, indiferent dacă locuiești la cămin sau nu.

     Consider că primirea acestor burse integral este dreptul nostru, numai dacă avem în vedere ”teoriile” extrem de frumoase pe care le prezintă cei de la Ministerul Educației despre cum susținerea ”excelenței” în educație reprezintă pentru dânșii o prioritate. Acest lucru nu este vizibil, aș spune, deoarece aceste burse, pe lângă faptul că ne sunt de un real folos din punct de vedere material, ne motivează, desigur, și la nivel intelectual.

     Ele cred că reprezintă de fapt confirmarea muncii noastre și totodată o încurajare a efortului nostru intelectual nedisimulat, așa cum știm că rar se mai întâlnește în educație. 

     Rog pe toți cei care citesc această petiție și susțin argumentele prezentate aici, sau au și alte argumente, să o semneze, distribuie și să îmi scrie pe adresa de e-mail ( georgescu_ruxandra1@yahoo.com ) eventuale sugestii pentru dezvoltarea textului acestei petiții. Vă mulțumesc și sper că vom reuși să ne facem auzită vocea. Este dreptul nostru. Efortul intelectual ar trebui apreciat și recompensat, asemenea celui fizic, față de care nu este cu nimic mai prejos. Ba din contră.


Georgescu Ruxandra    Contactați autorul petiției