STOP VIOLENŢEI DIN ŞCOLI!

violenta-in-scoala1-1.jpg

 Campania "Bătăuşul de azi,criminalul de mâine." s-a născut din dorinţa de a combate numărul alarmant de cazuri de violenţă din şcolile din România.

În 2015, într-o singură zi, sunt raportate aproximativ 75 de cazuri de violenţă în şcoli şi 19.000 de cazuri raportate într-un an.Şcolile din România se situează pe locul doi într-un clasament în ceea ce priveşte violenţa în unităţile şcolare, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

După vârsta de 6 ani copiii petrec aproape jumătate din zi la şcoală, motiv pentru care aceasta reprezintă locul unde se produce mare parte din dezvoltarea lor emoţională, socială şi cognitivă.   

Cauzele acestei situaţii extrem de îngrijorătoare vin din violenţa în familie. Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greşit, prima reacţie a 54 la sută dintre părinţi este de a ridica vocea, iar 11 la sută dintre părinţi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Aproximativ 17% dintre copiii din 58 de ţări sunt supuşi unor forme severe de pedeapsă fizică (loviri în cap, urechi sau faţă sau lovituri dure şi repetate). La nivel global, trei din zece adulţi consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a creşte copiii bine.

Metodele folosite in prezent pentru combaterea violenţei s-au dovedit a fi ineficiente. Contextele care favorizează pedepsirea copilul oferă şanse foarte mari pentru declanşarea comportamentelor agresive.De cele mai multe ori metodele folosite pentru a disciplina elevii au caracter violent,fie că sunt aplicate de către părinţi sau cadrele didactice.

Nu putem combate violenţa folosindu-ne de violenţă.Aşa că dorim implementarea unui program de prevenţie si combatere a violenţei în şcoli,adresat atât elevilor,părinţilor dar şi profesorilor.

Primele două etape, curricula şi managementul comportamentului în clasă, au drept scop prevenirea apariţiei şi dezvoltării comportamentelor agresive, în timp ce a treia reprezintă un demers specific de intervenţie, în cazul unor elevi care manifestă deja comportamente agresive la şcoală, la oră sau în pauze, iar intervenţia îi vizează doar pe aceştia. Prin intermediul acestui program ne propunem,in primul rând,să educăm părinţii asupra metodelor de prevenţie şi intervenţie deoarece aceştia joacă un rol imens în viaţa copilului.Dorim ca pedepsirea copilului,cu sau fără caracter violent,să dispară iar cadrele didactice să înveţe tehnici de gestionare a comportamentelor elevilor. Aspectele negative din contextul şcolar care au legătură cu întărirea comportamentului agresiv pot avea legătură cu: utilizarea excesivă a dezaprobării sau lipsa remarcilor de aprobare din partea profesorului sau colegilor, experienţe de eşec şcolar, greşeli excesive, schimbări în rutina clasei, tehnici agresive de gestionare a comportamentelor agresive ale copiilor.Şi nu în ultimul rând,ne-am propus să educăm elevii despre abilităţiile sociale. Cei mai mulţi copii devin agresivi deoarece au un deficit de abilităţi sociale adecvate. De exmplu un elev care foloseşte agresivitatea pentru a lua un obiect din mâna altui copil (smulge obiectul), are nevoie să înveţe să ceară politicos şi să aştepte până ce îl va primi.

Pentru ca acest program să poată deveni realitate avem nevoie de semnătura ta.

Dacă doreşti un viitor fără violenţe în şcoli semnează petiţia! 

 


Telegaru Beatrice    Contactați autorul petiției