STOP REINNOIRII MANDATULUI DE GUVERNATOR BNR AL LUI MUGUR ISARESCU

Mugur Isarescu (pe numele din buletin Mugurel Constantin Isarescu) se pregateste sa primeasca din partea partidelor politice reprezentate in Parlament (PSD, ALDE si PNL si-au anuntat sustinerea, cu unele exceptii de parlamentari care au anuntat public ca nu-l vor vota) inca un mandat la BNR.

Intr-o Europa a schimbarii si a transformarii, Romania este pe cale sa dea inca un semnal ciudat, propunand pentru pozitia de prim bancher central un om care la preluarea noului mandat de 5 ani va avea 70 de ani impliniti!

De altfel, varstele membrilor actualului Consiliu de Administratie, din care destui membri pare ca se vor regasi si in urmatorul, insumeaza 574 ani, adica o medie de varsta de aproape 64 de ani! Liviu Voinea, care are sub 45 de ani si a contribuit semnificativ la reducerea mediei de varsta, va parasi CA al BNR pentru un post la FMI.

Daca in anii ’90, Isarescu a reprezentat, probabil, o solutie buna pentru Romania, aproape de orizontul 2020 el este expresia unui anacronism temporal, fiind total neobisnuit in timpurile actuale un mandat de 34 de ani, cand este aproape de la sine inteleasa, daca nu inclusa cu claritate in statute si reglementari, limitarea la maxim 2 mandate consecutive!

O analiza serioasa a activitatii managementului BNR nu s-a facut niciodata, dupa cum nici candidatii pentru CA al BNR (nici macar cei executivi – Guvernatorul, Prim Vice Guvernatorul si Vice Guvernatorii nu au prezentat niciodata Parlamentului un autentic program de management in momentul audierilor). Asa se face ca, in ciuda perceptiei publice de activitate eficienta, BNR a ratat aproape in fiecare an tinta de inflatie pe care si-a propus-o, cu toate ca stabilitatea preturilor este obiectivul de baza al BNR.

BNR nu se deosebeste cu nimic de stilul consacrat al administratiei publice romanesti – angajati multi, pile cat cuprinde, rezultate care se lasa mereu asteptate.

Personalul BNR este supra-dimensionat (existand aproape 2.000 salariati, conform ultimului Raport Anual publicat, cel din 2017), iar unele informatii spun ca numarul consilierilor guvernatorului ar fi unul de asemenea incredibil de mare.

Pe de alta parte, este de notorietate ca multi dintre directorii si sefii de serviciu din BNR sunt numiti mai degraba pe criterii geografice, decat de competenta (Dragasani, mon amour!). Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui Alexandru Paunescu, seful Directiei Juridice, despre care se spune ca ar fi chiar nepotul guvernatorului.

In plus, nici in materie de moralitate intai-statatorul BNR se pare ca nu sta mai bine. Isarescu a fost acuzat ca ar fi fost turnator al Securitatii cu numele de cod Manole in perioada comunista, acuzatie care nu a fost niciodata dezmintita in mod credibil de guvernator. Mai mult, se pare ca si mana sa dreapta in materie de comunicare, Adrian Vasilescu, ar fi fost de asemenea in relatii stranse cu fosta Securitate.

Mentinerea lui Isarescu in pozitia de guvernator reprezinta si un vot de blam acordat profesiei de economist/finantist in Romania, pentru ca sugereaza ca niciunul dintre sutele de mii de absolventi ai ASE si ai altor universitati economice, unii dintre ei reusind cariere de exceptie in tara sau/si strainatate, nu ar putea asuma pozitia de guvernator al BNR.

Pentru toate aceste motive, semnatarii prezentei petitii solicita Parlamentului Romaniei sa nu ii reinnoiasca mandatul de guvernator lui Mugur Isarescu si sa puna in practica si la BNR schimbarea inceputa prin votul romanilor la alegerile din 26 mai.


GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...