STOP irigării din subteran în Republica Moldova

image_750x_5f1155a47a73c.jpg

Organizațiile de mediu și comunitatea științifică atenționează opinia publică asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare. Şeful statului neglijează prevederile cadrului legislativ și opinia instituțiilor științifice și, în urma declarațiilor sale iresponsabile și populiste în fața fermierilor, forțează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol solurile fertile din Republica Moldova.

⭕️ Care sunt riscurile irigării cu ape din subteran?

🔴 Epuizarea rezervelor de apă potabilă.
🔴 Salinizarea și distrugerea solului, respectiv scăderea cantitativă a recoltei.
🔴 Scăderea calității recoltei.
🔴 Crearea golurilor subterane ce pot provoca modificări în relief și prăbușirea terenurilor.

DSC077701.jpgDeja de șapte ani,
se încearcă introducerea irigării terenurilor agricole cu apă din subteran, invocând volumul redus de ape posibile de folosit pentru irigare și folosind ca pretext seceta hidrologică și se face lobby pentru modificarea prevederilor din Legea Apelor, care să permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile.

Calitatea proastă a apelor de suprafață și schimbările climatice cu care ne confruntăm, afectează volumele resurselor de apă, iar prin legiferarea folosirii apei din subteran pentru irigare, fără un studiu complex și comprehensiv, punem în pericol direct aprovizionarea cu apă potabilă a milioane de cetățeni din țara noastră și solurile republicii.

Centrul Național de Mediu    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe Centrul Național de Mediu să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.