Spune NU discriminării copiilor cu dizabilități și CES din Legea educației

IMG-20230511-WA0001(1).jpg
❗"Stimată doamnă Ministru al Educației Ligia Deca,
Stimați senatori,


⚠️ Legea educației exclude copiii cu CES din învățământul de masă, prin art. 68 alin. 11. Mai exact:

„Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”.

➡ Organizațiile au depus în data de 18.03.2023 𝗢𝗯𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝗟𝗲𝗴𝗲𝗮 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗽𝗿𝗲𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 în care au argumentat modificările necesare pentru ca noua lege să respecte drepturile elevilor cu CES la educație. Dintre cele 11 articole care aduc atingeri grave și creează premisele excluderii sistemice a elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile de masă, art. 68 alin. 11 (ref art. 66 alin. 10 din memoriu) este INACCEPTABIL.

✅ Pentru situația în care există solicitări de înscriere pentru copii cu CES școala trebuie să se organizeze astfel încât să poată asigura integrarea copilului în învățământul de masă. Considerăm absolut necesară asigurarea acestor condiții de integrare în fiecare școală, și nu doar dacă au condiții. Numai în caz excepțional, și doar dacă părintele este de acord sau la solicitarea acestuia, i se poate oferi posibilitatea de a opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea din proximitate.

𝗔𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗺𝗲𝗺𝗼𝗿𝗶𝘂 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗶𝗴𝗻𝗼𝗿𝗮𝘁.

‼️ Legea a trecut de Camera Deputaților și a ajuns în Senat. Peste 100.000 de elevi cu CES și mulți alții cu dizabilitate sunt la mâna dumneavoastră. Viitorul lor chiar depinde acum de un vot. Cu această lege pe masă, orice director de școală poate refuza părintele cu CES. Ne întoarcem în trecut, în anii în care nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în clasele școlilor de masă, în anii în care erau izolați și invizibili.

✋🚫 Doamnă Ministru, domnilor senatori, vă rugăm, aveți posibilitatea ca într-un ultim ceas să integrați copiii noștri speciali care sunt integrabili în învățământul de masă, eliminați art. 68 alin. 11 din actuala formă a Legii educației.

   Rețeaua RO TSA și FEDRA însumând peste 100 de ONG-uri și reprezentând peste 4000 de familii solicită respectarea dreptului constituțional la educație al copiilor lor cu CES.

𝗩ă 𝗿𝘂𝗴ă𝗺 𝘀ă 𝗻𝘂 𝗮𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶ț𝗶 𝗱𝗶𝘀𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝘂 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗮!"

❗❗❗Cerem eliminarea Art.68 Aliniat 11 din Legea educației naționale❗❗❗

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că FEDRA, RO TSA va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...