Scrisoare deschisa ANTI-mega-moschee

Stimată Doamnă Primar Gabriela Firea,

Suntem cetăţeni români, creştini-ortodocşi, şi dorim să ne exprimăm dezacordul faţă de H.G. nr. 372/2015, prin care Guvernul României a aprobat darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a imobilului-teren situat pe Bd. Expoziţiei, nr. 22-30 din Sectorul 1, către Muftiatul Cultului Musulman din România, în vederea construirii uneia dintre cele mai mari moschei din Europa, la București. Inițiativa Guvernului, de a ceda o mare suprafață de teren pentru acest proiect finanțat de Guvernul turc, este inacceptabilă. Ceea ce este și mai revoltător, și total inadmisibil este atribuirea și perioada de timp în care s-a desfășurat totul (numai 2 zile!!!), dar şi faptul că acel teren a aparţinut cândva familiei Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ucişi pentru credinţa ortodoxă de către musulmani.

În plus, în contextul actual al atâtor atentate teroriste comise de jihadiştii musulmani în alte ţări din Europa cu atât mai mult trebuie să dovedim precauţie astfel încât Capitala ţării să nu devină o altă ţintă şi nici un centru de tranzit pentru musulmani tocmai din cauza acestei megaconstrucţii care ar trebui să cuprindă nu doar o moschee, ci şi un centru cultural grandios, respectiv bibliotecă, săli de curs şi spaţii de cazare pentru comunitatea musulmană. Sau chiar se doreşte strămutarea de populaţii străine, musulmane, pe teritoriul României, ceea ce e interzis de Constituţia României prin art. 3, alin. 4, care stipulează că: ,, Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.’’ şi pentru asta e nevoie de o megamoschee?

În România există oficial  77 lăcaşuri de cult musulmane, unde slujesc 35 imami (preoţi musulmani), potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte. Numărul lăcaşurilor de cult existente este însă mai mare, deoarece o serie de case de rugăciune nou înfiinţate nu sunt autorizate de Muftiatul Cultului Musulman. Un român convertit şi-a înfiinţat, spre exemplu, o casă de rugăciune la el în curte, în judeţul Neamţ.

De aceea, chiar Muftiul Iusuf Murat a făcut mai multe apeluri către autorităţile statului pentru obligarea la autorizare a acestor locaşuri folosite pentru rugăciune. Iar, după atentatele teroriste de la 13 noiembrie din Paris, muftiul a transmis un „ultim avertisment“ statului român, cu privire la obligaţia să verifice lăcaşurile de cult musulmane care nu au avizul Muftiatului, unde se propagă „idei religioase necunoscute“.

De altfel, anul trecut, adolescentul Luigi Constantin Boicea (17 ani), zis Omar, cercetat de DIICOT pentru propagandă jihadistă, a devenit adept al religiei musulmane la o casă de rugăciune din Craiova a Fundaţiei Europe Trust, ceea ce este cu adevărat un semnal de alarmă.

Aşadar, atât timp cât nu e clarificată nici măcar situaţia lăcaşurilor existente deja vedem ca total inoportună construirea celei mai mari moschei din Europa. Apoi, oferirea gratuită de către stat a unui teren în acest scop, raportat la numărul de cetățeni cu credință musulmană din România determină un dezechilibru. Nu se poate să se acorde avantaje disproporționate unui cult pentru că asta vatămă interesul legitim al populaţiei majoritare de români creştini-ortodocşi de a fi tratată în mod egal cu orice minoritate (inclusiv musulmani), din punct de vedere al beneficiilor oferite de către statul român.

Ca atare, în calitate de primar al Bucureştiului vă solicităm să ţineţi cont de toate aceste aspecte şi să întreprindeţi toate demersurile legale pe care le aveţi la îndemână, astfel încât să împiedicaţi construirea acestei megamoschei.

În plus, în primăvara lui 2016, când aţi intrat în cursa pentru primăria Capitalei, întrebată fiind de construcţia acestei megamoschei aţi afirmat că ar fi necesară o consultare publică a bucureştenilor pe tema aceasta.

Aşteptăm în acest sens să vedem ceva concret, mai precis un referendum local, în caz contrar ne vedem nevoiţi să demarăm o serie de proteste împotriva construirii megamoscheii de pe Bd. Expoziţiei.

Cu respect,

Data: 26.07.2016

Vă mulţumim!

Anexăm mai jos listele cu semnăturile celor care NU doresc construirea acestei moschei în Bucureşti.