Schimbarea noului logo al Oradiei

În calitate de localnic al mun. Oradea, aș dori ca prin această petiție să îmi exprim nemulțumirea față de rezultatul final al identității Oradea (prezentat astăzi), fiindcă atât eu, cât și alți cetățeni ai localității, am contribuit prin taxe la o cheltuială uriașă de €28.000 și mă simt păcălit pentru ceea ce a livrat societatea comercială Brandient: o lucrare amatoricească ce pare a fi făcută în clipart de către un adolescent neexperimentat. Au fost alocate luni întregi pentru crearea unui simplu logo, fără alte aplicații sau manual de stil, cu o valoare calitativ similară celor cumpărate de pe Fiverr cu $5. Execuție banală, superficială și lipsită de caracter individual, acest brand nu reprezintă urbea într-un mod vizual și cade în ridicol prin sloganul ieftin și comercial, forțat sub o ilustrație fără sens, nealiniat și necentrat, ce dezechilibrează compoziția. Din punct de vedere cromatic, a uitat complet de moștenirea roș-albastră și adoptă niște culori lipsite de scop și armonie. Nu face nicio referire la patrimoniul cultural al orașului și nici nu adoptă vreun element din stilul Art Nouveau, după cum susține sintagma comică, întortocheată și foarte kitsch: aRT NOUVeaU ORaDea LIFe NOUVeaU. O municipalitate europeană nu se poate prezenta pe plan internațional în promovarea turismului cu această noutate penibilă. Este cât se poate de clar că nu a trecut printr-un proces de jurizare de către un comitet competent, pentru că altfel nu se explică de ce a putut să primească aprobarea.

Vreau totuși să închei cu o propunere de rezolvare: să se reia procesul, dar de data aceasta să nu se mai acorde proiectul unei singure firme (mai mult sau mai puțin capabile), ci să se organizeze o licitație publică și transparentă, unde firmele specializate să trimită propunerile lor de design pentru votare. Să se accepte câștigător numai proiectul care oferă cea mai bine pusă la punct identitate și primește acordul majoritar din partea cetățenilor, a departamentului de Arte Vizuale din cadrul UO și a direcției APTOR.

Am deschis această pagină unde cei ce sunt dezamăgiți de proiect să voteze pentru retragerea lui și rog insistent conducerea locală să ia măsuri imediate în anularea contractului, deoarece în momentul de față e doar o glumă scumpă, ruptă din tiparul Hainele cele noi ale împăratului de H.C. Andersen. Această petiție a fost creată în sprijinul comunității locale și se dorește a fi un prim pas către îmbunătățirea situației. Sper ca mesajul nu va fi ignorat. Vă mulțumesc.

brand-oradea-1-e15574095953141.jpg

Prin semnătura mea, autorizez munOradea să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.