Petitie!

Petitie!

 

Initiatori: Arh. Radu CORNESCU & Claboo Media

Nori negri s-au adunat asupra Cazinoului din Constanța. Clădirea-simbol a orașului a ajuns o ruină, deși e catalogată, conform legilor țării, ca monument arhitectural, fiind notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A mare din cod reprezentând categoria de cea mai mare importanță. Cazinoul, realizat în stil Art Nouveau, avandu-l autor pe arh. Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast în 1910, fiind cel mai mareedificiu de acest fel de pe teritoriul României. Anghel Saligny a coordonat lucrarile care au smuls din mare o fâșie cu o lățime variând între 40 și 60 de metri, culminând cu un un promotoriu  pe care a fost amplasat Cazinoul și, montând ziduri de sprijin la limita dinspre mare, a făcut umpluturi masive de pâmânt și a realizat o faleză cuprinzând parcul și o arteră de cornișă care a rămas și la ora actuală principala zonă de promenadă a orașului. 

Cazinoul are o istorie bogată, începand din 1903 (anul semnării contractului de proiectare) pană în zilele noastre. Sunt nelipsite episoadele în care a fost bombardat (atât în 1916, cât și in 1941), când a fost reparat, extins, reamenajat (1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987), când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor (1947) sau când a fost abandonat (din 2010 - pana acum / oare pana cand?!). În prezent, Cazinoul din Constanța este transferat la Guvern, la Compania Națională de Investitii care are deja alocați banii pentru reamenajarea lui și, deși s-a declarat un câștigator în urma unei licitații, jocul (legal!) al contestațiilor nu face decât ca timpul sa-l ruineze și mai mult. Chiar dacă se va face o nouă licitație, legal se va putea iarăși să apară contestații și astfel termenul unei decizii de începere a reconstituirii Cazinoului - în forma funcțională și redată publicului - pare sa se amâne la nesfârșit. De aceea cred că stă în mâna noastră, a constănțenilor (și nu numai) să ne unim forțele în a semna o petiție on-line prin care să-i cerem Primului-Ministru să găsească o soluție în urma căreia să desemneze printr-o Hotărâre de Guvern o firmă (sau un consorțiu de firme) care să începă lucrarile imediat, altfel s-ar putea să ne plimbăm într-un viitor destul de apropiat pe faleza - prospăt reamenajată din fonduri europene - nu pe langă o ruină, ci pe lânga un loc plin de moloz!

Semnați acesta petiție cât mai mulți ca s-o trimitem Primului-Ministru. Voința zecilor de mii de constănțeni contează!

Arh. Radu CORNESCU & Claboo Media 

 

www.facebook.com/cazinoconstanta

www.cazino-constanta.ro


Cazino Constanta    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Cazino Constanta să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook