Romania incotro?

Scrisoare deschisa
inbound365184564.jpg
STOP INDIFERENTEI!

Scopul prezentei este  acela de arata ca ne pasa!  Ne pasa de Romania! Ne pasa de viitorul copiilor nostri! Ne pasa de sanatatea parintilor nostri si de toti romanii care au construit o Romanie frumoasa! Ne pasa pasa de istoria romanilor impinsa in mod nedrept spre uitare!

Atitudinea dumneavoastra este foarte importanta!

Avem nevoie de unitate! Romanii au nevoie de romani.

Daca simtiti ca mai exista o sansa  pentru un viitor mai bun,  sermnatura dumneavoastra este dovada ca mai avem speranta pentru o Romanie normala.

Tacerea nu ne mai ajuta!

Dezbinarea, manipularea, minciuna obosesc sufletul si altereaza mintea! Este timpul pentru intelegere si pentru echilbru!

**

Realitatea obliga la reflecti!

Recent, Excelenta Sa, Ambasadorul Statului Israel in Romania, domnul David Saranga aprecia ca "cea mai mare bogatie a unei Tari sunt oamenii! In ei sa investim!"

Privesc in urma si caut drumul celor peste 5 milioane de romani plecati pe meleaguri straine pentru "iluzia" unei vieti mai bune! Spun "iluzia"... gandind ca desi multi dintre romanii plecati au reusit sa realizeze lucruri pe care nu le -ar fi facut in Tara in urmatorii 50 de ani, acestia sunt lipsiti de  bucuria de a fi acasa, alaturi de parinti si copii.

Timpul nu ne asteapta!

Retrospectiva indeamna la meditatii si la masuri imediate!

Covid 19 tulbura mintile cu aceeasi intensitate,  depresia ne inconjoara odata cu nesiguranta zilei de maine, in timp ce antidepresivele imping speranta la marginea prapastiei! Viitorul?

Cat de importanti mai sunt romanii pentru Romania?

Excelenta Sa, David Saranga indeamna la normalitate, investitia in oameni fiind vitala pentru viitorul unei Tari, asa cum sunt sanatatea si educatia.

Subscriu pe deplin si cu recunostinta Excelentei Sale si indraznesc sa cred ca si noi vom avea, poate, un viitor mai bun!

Ce inseamna sa investim in oameni? Managementul schimbarii se aplica pe criterii autentice de performanta. Romania normala asteapta!
Faptele vorbesc!

Avem olimpici la matematica, fizica, chimie, genii cu suflet romanesc, plecati an de an din tara, multi fara sa se mai intoarca acasa.

Avem semianalfabeti functionali validati in functii de conducere.
Avem tineri  licentiati, multi cu a doua diploma universitara, care nu isi gasesc un loc de munca.

Avem disponibilizati care isi duc viata de pe o zi pe alta sub povara creditelor la banca!

Avem romani care isi doresc sa plece definitiv din Tara!
Bunastarea sa fie cauza sau nevoia pentru o viata normala?

Culegatori de sparanghel, culegatori de capsuni, ingrijitori de batrani un timp ce parintii nostri se sting singuri in Tara, romanii exceleaza si nu dau bir cu fugitii de la muncile apreciate inumane de catre cei care ii angajeaza!

In Italia avem circa 1.2 miioane de romani, in Germania avem circa 1 milion de romani, in timp ce in Spania numarul acestora se afla la circa 600.000.

Potrivit  Ministrului pentru romanii de pretutindeni, avem " 9, 7 milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării, iar 5,6 milioane sunt în diaspora", fapt ce plaseaza Romania pe locul 5 in lume la numarul de emigranti aflati in Europa Occidentala raportat la numarul locuitorilor ramasi in tara!

Progres? Normalitate? Speranta de mai bine?

Tarile bazate pe o economie puternica isi cheama cetatenii acasa, oferindu-le alternative pentru constructii durabile.

In Romania, din nefericire pentru noi, plecarea romanilor din Tara este apreciata ca o mare realizare a decidentilor, indiferent de culoarea politica!!

Nu de putine ori mi-a fost dat sa aud demnitari romani chemand in plina pandemie Covid 19 in Tara, "fratii" de afara, multi dintre acestia fiind cei certati cu legea, fara asigurari meficale si fara dovada unui loc de muna, in timp ce convoaie tacute, acoperite de fumul intereselor obscure, se imbarcau in avioane pentru sparanghelul nemtesc!

Investitie in oameni?

Sa fie exodul romanilor dovada performantei? Putem sa acuzam jurnalistii straini de rea credinta cand numeau romanii "sclavii Europei"?
Unde ajungem?

Prioritatile sunt centrate pe jocuri de putere, uitand ca viitorul obliga la masuri concrete.

Excelenta Sa, Ambasadorul Statului Israel, David Saranga indeamna la aducere aminte! "Bogatia unei Tarii inseamna oamenii!" Preocuparile sunt evidente, in timp ce rezultatele nu se lasa asteptate in Israel!

De ce Statul Israel se afla pe primul loc in lume la capitolul inovatii, in timp ce Romania priveste neputincioasa la "exportul" inteligentei prin plecarea tinerilor din Tara?

Evreii au fost uniti de urgia vremurilor nedrepte si au ramas uniti! Romanii sunt tot mai dezbinati si izolati pana si fata de Biserica si de credinta in Bunul Dumnezeu!

Dupa Razboiul rece, lumea trece deja prin valtoarea unui alt tip de razboi, neconventional, subtil si perfid! Victimele nu vor fi dintre cei puternici!

Ce se mai poate face?
Romania are nevoie de unitate!
In mod cert, Romania nu mai poate ramane un stat ancorat in trecutul istoric, cu Decebal si Traian la masa puterilor, integrarea in  Uniunea Europeana obligand la  adaptari flexibile si jocuri de forta pentru pastrarea interesului national, inainte de toate!

Lumea se afla in schimbare!

Dupa 30 de ani de asteptari, de minciuni si de manipulari ieftine, ce ne mai asteapta?

Avem nevoie de strategii pe termen mediu si lung! Avem nevoie de adevar!
Avem nevoie de neuitare!

Realitatea nu mai este realitate!
Viitorul suna bine!
Cine vrea sa auda si sa vada? Cine poate sa mai inteleaga?

Analiza de Intelligence poate ajuta! HUMINT-ul ramane in prim planul surselor de informatii.

"Cartitele" isi construiesc biografii perfecte!
Acoperitii au devenit neacoperiti, trolii informationali sunt pretutindeni, agentii de influenta incep sa uite sa mai vorbeasca romaneste!

Adevarul?

Realitatea este tot mai trista! Cati romani au ramas fara loc de munca sub efectul asazisei pandemii coronavirus? Pandemia bate in continuare la usa, numarul celor infestati crescand de la o zi la alta! Sa fie de vina Televizorul? Cine castiga din toate acestea?

Cine are nevoie de un nou val Covid 19?

Alegerile bat la usa! Toamna se anunta una rece! Alesii raman imputerniciti, chiar si fara mandat!

Drumul catre iad este pavat cu bune intentii!

Cu alegeri "incuiate" sub Covid -19, Romania incotro?

Tinerii pleaca din tara, bunicii si parintii se sting in spitale sub diagonsticul coronavirusului, industria ramane amintire, imprumuturile externe cresc de la o zi la alta! Cine plateste factura? Cine va stinge lumina?

Ce este de facut?

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica, populatia rezidenta a Romaniei la 1 ianuarie 2019, era estimata la 18.619.856, in scadere cu 239.166 fata de 1 ianuarie 2018.

Printr-un calcul aritmetic, din totalul romanilor, daca scadem pe cei 9.7 milioane de romani care traiesc in afara granitelor Tarii, inclusiv pe cei 5.6 milioane de romani care traiesc in diaspora, nu pot sa nu ma intreb cine mai lucreaza in Romania?

Numarul persoanelor cu varste intre 15 si 29 de ani a scazut dramatic de la an la an.

Fenomenul de imbatranire demografica s -a accentuat in Romania. Avem mai multi varstnici decat tineri, scaderea natalitatii si emigrarea fiind principalele cauze.

"Proiecțiile arată cifre îngrijorătoare și în ceea ce privește populația de vârstă preșcolară și școlară, de până la 23 de ani. În prezent, sunt 3,55 milioane de persoane, în anul 2030 vor fi 3,12 milioane de persoane, iar în anul 2060 vor mai fi doar 2,15 milioane de români cu vârste de până la 23 de ani".

Intr-un studiu finantat de Ministerul Afacerilor Externe,  OECD arată că "aproape un sfert dintre românii care trăiesc în țară și-au exprimat dorința de a emigra permanent, dacă s-ar ivi ocazia să se mute în alt stat. De asemenea, jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au arătat pe parcursul cercetării că intenționează să părăsească țara".

Ce inseamna o Romanie fara tineri?

Care vor efectele pe termen mediu si lung asupra Romaniei?

Nesiguranta impiedica inovatia! Iarna demografica despre care se tot vorbeste va aduce in mod indubitabil "o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate, o forță de muncă în scădere, o presiune crescândă asupra sistemelor de pensii".

In prezent in Romania avem circa  5,3 milioane de pensionari raportati la circa 7 milioane de salariati la inceputul anului 2020. Dupa Covid19, pana la data prezenta " un milion de romani si-au pierdut locurile de munca  si inca un milion s-au intors acasa din diaspora si nu au de lucru".

In aceste conditii, romanii au nevoie de speranta si de masuri urgente pentru crearea de noi locuri de munca! Datoriile la banci nu asteapta! Creditorii bat la usa, in timp ce ne mai ramane numai Credinta in Bunul Dumnezeu!

Dincolo de limbajul academic, oare cati romani vor mai prinde o pensie in viitorul apropiat?

Considerand ca speranta de viata a romanilor a crescut semnificativla 75, 3 ani, indraznesc sa cred ca mai avem sansa de a nu uita!

Viata ne impinge mai departe!
Intamplator sa fie proverbul evreiesc "traieste fiecare clipa ca si cum ar ultima?"

Romania incotro?

* Multumesc, Ella C. Multumesc, Liviu Besleaga.

Semnat:
prof.univ.dr. Nicolae Radu                                                                                       FB_IMG_1594729928165.jpg

prof.univ.dr. Nicolae Radu    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez prof.univ.dr. Nicolae Radu să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.