Retragerea cetățeniei române lui Laszlo Tokes

Domnule Președinte Traian Băsescu,

Declarațiile publice ale europarlamentarului Laszlo Tokes sunt subiectul a numeroase reacții publice și au fost taxate de toată clasa politică din România ca fiind extremiste și în contradicție totală cu legea fundamentală a statului român, Constituția.

Aceste declarații nu numai că promovează nerespectarea legilor statului român și a tratatelor internaționale, dar incită cetățenii români de etnie maghiară să ceară destrămarea statului român unitar și provoacă tensiuni interetnice în cadrul comunităților din județele Covasna și Harghita și nu numai.

Inițiatorii petiției consideră că sunt necesare măsuri ferme ale autorităților statului român împotriva unor astfel de demersuri, măsuri care să fie îndreptate nu contra comunității etnicilor maghiari, o comunitate respectată și cu o atitudine corectă, ci împotriva celor ce promovează, prin declarații și discursuri extremiste încălcarea suveranității statale și conflictul între români și maghiari.

Europarlamentarul Laszlo Tokes este un exemplu de extremist care, din postura sa de vicepreședinte al Parlamentului European, își permite să promoveze public intoleranța, xenofobia și mai ales ura interetnică sub pretextul  unui discurs fals de apărare a valorilor europene.

Declarațiile sale au declanșat și încurajat poziții extremiste din partea reprezentanților partidului Jobbik, care au generat la rândul lor nemulțumire și tensiune în rândul opiniei publice ce pun în pericol siguranța națională.

Solicităm public Președintelui României Traian Băsescu (via S.R.I.) să îi retragă acestui personaj cetățenia română și să îl declare persona non grata în România !

Reamintim pe această cale, că principalul scop al revoltei populare de la Timișoara a fost îndepărtarea unui regim care opresa în aceeași măsură pe toți cetățenii României, indiferent că erau români sau de etnie maghiară, germană, romă sau sârbă și în nici un caz modificarea granițelor statului român, prin diverse tertipuri sau jocuri politice ascunse în spatele așa zisei autonomii pe criterii etnice.  Precizăm că la ora actuală, România este un model recunoscut de respectare a drepturilor  minorităților etnice,  în conformitate cu toate valorile asumate și promovate de statele Uniunii Europene.

Acest gest ar trebui să fie o urmare firească a  poziției Președintelui României, care a declarat public, că, o persoană care face afirmații de felul celor făcute de Tokes Laszlo nu merită cetățenia română și vine în întâmpinarea pozițiilor publice ale Primului Ministru al României, domnul Victor Ponta și ale Președintelui Senatului, domnul Crin  Antonescu.

Având în vedere faptul că reprezentanții instituțiilor fundamentale ale statului român s-au exprimat fără echivoc în privința demersurilor domnului Laszlo Tokes, vă solicităm, domnule Președinte, să retrageți în regim de urgență cetățenia română lui Laszlo Tokes, gest care va demonstra în mod clar că reprezentanții statului român reacționează ferm împotriva extremiștilor de orice fel, indiferent de funcțiile politice deținute sau suținerea de care se bucură în diverse cercuri de putere.

Menționăm că această petiție nu urmărește în nici un fel să lezeze drepturile minorității ungare din România, minoritate protejată și încurajată de legile statului român în vederea  prezervării identității culturale. Acest demers este un îndemn la NORMALITATE, care presupune taxarea oricăror declarații sau gesturi extermiste care se poziționează în contradicție cu legile statului român și valorile de drept ale unei democrații autentice.

Domnului Președinte al României

Traian Băsescu