Reglementarea meniurilor alimentare din gradinite si crese

Stimate Domnule Vlad Voiculescu, Ministru al Sanatatii, 

Sunt mama a doi copii iar unul dintre ei frecventeaza colectivitatea de 3 ani, asadar va scriu in numele copiilor mei in primul rand dar si ai miilor de copii din Romania.

Statistic, jumatate din copiii din Romania sunt supraponderali, iar 50% dintre acestia sunt obezi. Sunt date oficiale si cunoscute. Cu toate acestea, singura reglementare privind meniurile alimentare ale copiilor inscrisi in sistemul de invatamant de stat este Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti , ordin emis de catre Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 15/09/2008, ordin care prezinta cu titlul de nerecomandate alimentele care nu ar trebui sa se regaseasca in meniul zilnic.

Realitatea, din Sibiu cel putin, arata ca in aproape mai toate cazurile, directorii de institutie nu respecta acest meniu iar medicii care parafeaza si semneaza aceste meniuri nu sunt la curent cu acest ordin, pentru ca altfel nu imi explic, cum toate meniurile primesc parafa medicilor.

Sunt gradinite in Sibiu unde copiii primesc in decurs de o saptamana intreaga o banana insa meniul unei singure zile contine doua gustari de dulciuri rafinate. In toate gradinitele de stat, fara exceptie sunt prezente produsele de patiserie, dulciurile rafinate si bauturile racoritoare  in detrimentul fructelor si legumelor proaspete, legume care sunt inexistente in afara sezonul estival, sezon pe care copiii il petrec acasa in 90% din timp.

Stimate Domnule Ministru am un respect deosebit pentru ce ati facut in scurtul dumneavoastra mandat si stiu ca acesta se apropie de sfarsit. Stiu ca sistemul de sanatate din Romania e ticsit de probleme majore sau de probleme mult mai importante decat situatia meniurilor din gradinite dar va rog din suflet, va implor chiar, ca mama a doi copii minunati pe care vreau sa ii vad oameni mari si sanatosi, sa luati masuri ferme, cu titlu obligatoriu pentru asigurarea sanatatii copiilor nostri. Va rog sa emiteti reglementari emise de specialisti pe care sa le transmiteti gradinitelor si creselor din tara. Va rog sa publicati modele de meniuri pentru ca directorii acestor insitutii sa nu mai ridice din umeri si sa isi permita sa faca ce doresc cu hrana copiilor nostri.

Stiu ca nu este un subiect de interes si multa lume este nepasatoare dar mie imi pasa de hrana copiilor mei la fel cum imi pasa de sanatatea lor. Sper ca aceasta petitie sa ajunga la dumneavoastra in primul rand si in al doilea rand poate reusiti in putinul timp ramas sa faceti ceva.

 

Cu deosebita consideratie, 

Ioana Scaunas, mama a doi copii, cetatean si contribuabil roman

 

 

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Ioana Scaunas să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

kysytään!-- Large modal -->