Reglementare sensuri unice pe str. Mesteacanului si Pluto (in Dumbravita)

Prin prezenta, va atragem atentia ca odata cu stabilirea sensului unic pe strada Mesteacanului (directia dinspre Timisoara inspre Dumbravita), traficul in zona a devenit haotic, riscant in multe puncte, blocant si chiar in mod inutil supraincarcat.

Sensul unic ales de la 1 august 2023 in mod SUBIECTIV si DOAR pentru str Mesteacanului creaza supraincarcarea traficului pe str. Constructorilor, Ferventia si Pluto ajungand ca pentru o intrare in siguranta in traficul de pe inelul IV (str. Constructorilor) sa se ajunga la blocaj pe str. Luceafarului.

SOLICITAM:

 • Str. Mesteacanului (profil 10m)    - sens unic dinspre Dumbravita inspre Timisoara
 • Str. Pluto (profil 9m)                   - sens unic dinspre Timisoara inspre Dumbravita
 • Str Luceafarului                          - obligatoriu dreapta pe str. Maresal Averescu
 • Limitare la 30km/h pe toate aceste strazi intrucat, contrar PUZ, a profilului lor stradal, a carosabilului ingust si a normelor tehnice legale, aceste strazi au devenit strazi colectoare

Str. Cometei, Pluto2, Marte si Jupiter pot ramane neschimbate - dublu sens cu trafic redus deoarece sunt strazi intermediare ce alaturi de str. Ferventiei si Maresal Averescu vor permite locuitorilor schimbarea directiei de mers catre Timisoara sau Dumbravita fara incarcarea inutila a str. Ferventia, Constructorilor si DJ691.

ASTFEL:

 • intrarile inspre Timisoara vor fi asigurate prin:
  • Str Ferventia (profil 12m) si DJ691
  • Str Mesteacanului (profil 10m)
  • Str Jupiter (profil 10m si case doar pe o parte) si eventual str. Marte (profil 10m)
 • Intrarile inspre Dumbravita vor fi asigurate prin:
  • Str. Nera (profil 12m) continuata de Str. Pluto (profil 9m)
  • Str. Luceafarului (profil 12m, obligatoriu dreapta) continuata de str. Marte sau Jupiter (10m)
 • Accesul spre zona comerciala Kaufland-Mega image se face prin str. Mesteacanului – Venetia fara a supraimpovara in mod inutil str. Constructorilor sau str. Ferventia si DJ691

Petitie_picture.png

Mentionam ca profilul stradal al strazii Pluto (sub 9m) nu permite trecerea a 2 masini una pe langa alta fara ca vreuna dintre ele sa fie obligata a se retrage pe trotuar / acces garaj, iar pe unele parcele este creata si zona verde conform cerintelor PUZ.

Detaliem ARGUMENTELE ce stau la baza acestei cereri:

 1. In primul rand, zona in care locuim a fost proiectata prin PUZ cu strazi de rang IV cu rol de deservire locala (carosabil de 4.5-5 m) si strazi colectoare de rang III mai largi (str. Ferventia) prin care se face legatura cu strazi de legatura si magistrale (rang II si I). In niciun caz, aceste strazi inguste – Mesteacanului, Pluto, Marte nu au fost proiectate pentru trafic de tranzit intens si latimea carosabilului nici nu permite aceasta tranzitare in siguranta.
 2. In al doilea rand, deschiderea inelului IV (sector str. Constructorilor – Macin) si in plus fara asigurarea unei giratii pe DJ691 pentru accesarea sa din artera principala a dus la cresterea exponentiala a traficul inspre / dinspre oras, deplasarea rutiera si pietonala a devenit extrem de anevoioasa pe reteaua de strazi locale (carosabil de 4.5- 5m) ce a ajuns sa colecteze trafic rutier chiar de pe strazile colectoare invecinate (carosabil de 7-8m) si chiar si din intreaga comuna. Astfel legatura comunei cu inelul IV (str. Constructorilor) nu se mai face prin strazile colectoare dedicate (carosabil 7m min) ci prin strazi de deservire locala (carosabil 4.5-5m), adica exact pe invers fata de normele tehnice in vigoare (Ordin nr.49/1998 emis de Min. Transporturilor).
 3. In al treilea rand, la stabilirea sensului unic pe str. Mesteacanului TREBUIE luat in considerare ca de pe Ferventia este prima strada la dreapta, fapt care va permite eliberarea mai rapida a zonei
 4. In al patrulea rand, sensul unic stabilit la 1 august 2023 pe str. Mesteacanului nu mai permite accesul locuitorilor zonei prin legatura directa la zona comerciala Kaufland-Mega Image si vor supraincarca la randul lor si inutil traficul pe str. Constructorilor si Ferventia-DJ691
 5. In al cincilea rand, nu se respecta decretul 247/1978 (carosabilul unei strazi rurale de dublu sens trebuie sa aibe minim 5.5m). Iar str. Pluto este cea mai ingusta dintre cele 4 strazi paralele – carosabil de 4.5m – si nu incap 2 masini una langa alta fara ca una dintre ele sa urce pe trotuar (acolo unde exista) si ca atare, claxoane, conflicte si momentan usoare tamponari au inceput sa apara, cu risc iminent de accidente mai grave.
 6. In al saselea rand, studiul de trafic realizat propune sensuri unice in zona dar nicidecum nu defineste directia pe fiecare strada. Iar aplicarea partiala DOAR pe str Mesteacanului si pe o directie nefericita aduce inconveniente tuturor (trafic supraincarcat, conflicte si accidente).

Locuitori si conducatori auto ce tranziteaza strazile Measteacanului, Pluto, Marte, Jupiter, Ursa Mica, Cometei, Nera, Luceafarului    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Locuitori si conducatori auto ce tranziteaza strazile Measteacanului, Pluto, Marte, Jupiter, Ursa Mica, Cometei, Nera, Luceafarului să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAUPublicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...