Pseudo-monumentul din Piața Revoluției sfidează memoria celor uciși în Decembrie 1989

De 14 ani, de când există în spațiul public, „Memorialul Renașterii” nu a fost niciodată acceptat de cetățeni drept simbol al sacrificiului uman care a marcat căderea regimului comunist. Dimpotrivă, a fost considerat de la bun început o ofensă la adresa victimelor. Multitudinea poreclelor acumulate de-a lungul timpului denotă lipsa de adecvare estetică și simbolică pe care bucureștenii o resimt față de așa-zisul monument de for public. Starea de ruină în care e lăsat de câțiva ani încoace accentuează această percepție negativă, dând impresia unui perimetru abandonat.

În contextul celor 30 de ani de la căderea comunismului, considerăm că acest Loc al memoriei, situat în centrul strategic al Capitalei, trebuie salvat !

De aceea propunem:

1. declasarea „Memorialului Renașterii” din Lista Monumentelor istorice ale Municipiului București (nr.crt. 2375/ B III mB 20029)

2.relocarea „Țepei” într-un amplasament alternativ

3. lansarea unui nou concurs pentru realizarea unui Memorial demn de acest nume, care să omagieze jertfa din 1989

Importanța simbolurilor în viața societății este indiscutabilă. Ele cizelează memoria colectivă și educă spiritul civic. Nu putem lăsa trecutul recent pradă ignoranței și lipsei de respect.

 

Destinatari: Președintele României, Ministerul culturii și cultelor, Primăria generală a Municipiului București, Guvernul României

                  


Marina Dumitrescu, Maria Berza, Asociația 21 Decembrie, Academia Civică, Fundația Culturală Memoria    Contactați autorul petiției