Protest împotriva mutării locatarilor Centrului Social în internatul din curtea celor trei licee tehnologice din Miercurea Ciuc

Scrisoare deschisă către Primăria Municipiului Miercurea Ciuc din partea comunității școlare al Liceului Tehnologic “Kós Károly”, al Liceului Tehnologic “Venczel József”, al Liceului Tehnologic “Joannes Kájoni”, și ai părinților elevilor din unitățile de învățământ. 04/01/2024

Stimate Domn primar, Doamnă viceprimar, Consilieri Locali! În numele organizațiilor semnatare și al membrilor pe care îi reprezintă, vă rugăm să luați în considerare protestul nostru în favoarea protejării condițiilor educaționale ale elevilor celor trei licee, și să găsiți alte soluții pentru cazarea locatarilor Centrului Social. Considerăm incompatibilă funcționarea instituțiilor de învățământ și a Centrului Social în aceeași curte (Casa Cadrelor Didactic “Apáczai Csere János”, Liceul Tehnologic “Kós Károly”, Liceul Tehnologic “Venczel József”, Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni”  Fundația Universitas Pro Agricultura Hargitae, Palatul Copiilor Miercurea Ciuc, Clubul Sportiv Școlar Miercurea Ciuc).

Principalele probleme pe care dorim să le subliniem din nou, sunt următoarele:

- În cele trei instituții de învățământ învață aproape 1800 de elevi. Tineri cu vârsta între 15-19 ani, care urmează cursurile în clasele liceale sau de școală profesională, și care vor reprezenta interesele orașului și ale județului nostru ca specialiști în domeniile economic, turism, construcții și arhitectură, protecția mediului, industria alimentară, servicii, silvicultură sau prelucrarea lemnului. Considerăm că fiecărui elev îi revine dreptul la condiții educaționale demne și la siguranță în toate unitățile de învățământ. Acestea nu pot fi asigurate dacă locatarii unui bloc de locuințe sunt mutați în curtea școlii în condiții nesupravegheate.

- După-amiaza, în curtea școlii, vor fi locatari în cele două clădiri de internat: într-o clădire persoanele aflate în îngrijire socială, iar în cealaltă clădire 70-80 de elevi care locuiesc în internat, fete și băieți între 15 și 19 ani.  Cine își asumă responsabilitatea față de acești elevi interniști, dacă se mută în curtea școlii o mulțime de oameni care vor trebui să-și trăiască viața acolo: să se deplaseze cu mașina sau cu bicicleta, să-și usuce hainele, să iasă în curte, copiii lor să se joace, să se dea cu bicicleta, să joace fotbal... Nici Legea Educației, nici cele ale Ministerului Sănătății nu permit prezența unor personae străine în incinta instituțiilor de învățământ. Curtea școlii aparține instituțiilor de învățământ, acest lucru putând fi confirmat și cu extrasele de carte funciară.

- În incinta școlilor sunt puține locuri de parcare, iar accesul acestora este periculos din punct de vedere al siguranței elevilor, având drept de acces doar cadrele didactice și angajații care dețin permis de intrare.

- Locatarii Centrului Social, familii și persoane singure, vor fi nevoiți șă se mute dintr-un bloc dintr-o zonă rezidențială într-o clădire din curtea instituțiilor de învățământ. Într-o clădire care nu este în niciun caz potrivită pentru găzduirea familiilor, nu a fost construită în acest scop și autorizațiile de securitate/sanitară nu permit utilizarea sa în acest sens. Nu dispune de nicio bucătărie sau spațiu adecvat pentru gătit/stocarea alimentelor, iar rețeaua electrică nu poate suporta utilizarea plitelor electrice, a frigiderelor, a mașinilor de spălat sau a altor dispozitive electrocasnice. Dormitoarele de dimensiuni mici, destinate elevilor, nu includ instalații sanitare și toalete, acestea fiind disponibile pe fiecare nivel, la capătul holului.

- Clădirea este autorizată pentru cazarea elevilor, având această destinație. Schimbările de destinație, modificările sunt posibile doar cu aprobarea Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației.

- Domnul primar și doamna viceprimar afirmă că mutarea rezidenților centrului social în centrul școlar este temporară, dar nu pot garanta acest lucru. Afirmă că se ocupă de această problemă de doi ani, dar nu au reușit să găsească o soluție până acum. Atunci ce garanție avem că perioada menționată în declarații, "câteva săptămâni, câteva luni", va fi suficientă pentru a găsi altă soluție? Din păcate, în orașul nostru am avut deja exemple negative în acest sens. Numărul exact al persoanelor care se vor muta nu este cunoscut, motiv pentru care acest număr se schimbă de la o declarație la alta.

- Respingem categoric acuzațiile: lipsa empatiei, informare eronată intenționată, distribuirea de informații parțiale, incitarea la ură, și subliniem că nu protestăm împotriva persoanelor aflate în îngrijire socială, ci împotriva unei măsuri iraționale și ilegale, care nu este în avantajul nimănui.

Prin urmare, protestăm ferm împotriva măsurilor initiate de dumneavoastră în legătură cu mutarea Centrului Social în internatul din curtea școlilor! Vă rugăm să găsiți alte soluții pentru cazarea locatarilor Centrului Social, în interesul tuturor celor implicați în această situație dezolantă.

Organizațiile semnatare sunt:

Liceul Tehnologic “Kós Károly” Miercurea Ciuc

Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” Miercurea Ciuc

Liceul Tehnologic “Venczel József” Miercurea Ciuc


Liceul Tehnologic "Kós Károly", Miercurea Ciuc    Contactați autorul petiției