ÎN ATENȚIA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI PRIVIND LIPSA DE TEMEI SI RESPINGEREA MODIFICARII ART. 36^1 DIN LEGEA 350/2001.

 

CONSIDERENTE PROFESIONALE PRIVIND LIPSA DE TEMEI SI RESPINGEREA MODIFICARII ART. 36^1  AL LEGII 350/2001.  

 

În atentia Domnului Președinte Klaus Werner Iohannis

Domnule Președinte al României,

Dragi Colegi Arhitecți si Urbaniști,

Am cerut ORDINULUI ARHITECTILOR DIN ROMANIA să ia de urgență atitudine oficială argumentată referitor la modificarea articolului 36^1 din legea nr. 350/2001 care a trecut de Camera Deputatilor si se află în curs de promulgare la Președintele Romaniei, Dl. Klaus Werner lohannis.                                                                                                                       

Solicitam prin prezenta, cu acordul dumneavoastră, introducerea unui articol explicit in lege care sa ateste ca numai Arhitectii sau Urbanisti absolventi ai unei facultati de Arhitectura sau Urbanism din cadrul UAUIM Bucuresti, ori ai altei facultăți acreditate din tara cu aceleasi specialitati mentionate anterior, sunt indreptatiti sa dețina funcția de „Arhitect Sef”, respectiv cea de „Sef al Departamentului de Urbanism” în cadrul tuturor Primăriilor din Romania.

Pentru clarificarea demersului inițiat, menționez că nu este un atac la adresa nici unei alte profesii cărora li s-a permis pana acum accesul la aceste funcții - in mod surprinzator in opinia mea - ci este un principiu esential prin care Arhitecții trebuie sa-si apere breasla din care fac parte, respectiv respectiv instituțiile UAUIM, OAR, UAR, RUR, inclusiv cea a „Arhitectului Sef”.

O altă precizare necesară, pe fondul aceluiasi subiect, consider ca nu se poate admite in nici un caz „echivalența” unor cursuri, pentru specialisti din alte domenii, de doar cateva saptamani sau luni in domeniul Arhitecturii sau Urbanismului cu absolvirea unei facultati de Arhitectura sau Urbanism de 6 ani. 

Avand in vedere că această aberantă si nedreaptă „echivalență” s-a produs si perpetuat pană acum, ea a condus in mod deloc intamplator la rezultatul slab al produsului arhitectural si urbanistic pe plan național la nivel micro sau macro, iar această situație trebuie stopată de urgență.

Nu se poate specula, fiind chiar inadmisibil ca o altă categorie profesională, alta decat cea de arhitect, sa dobândeasca un avantaj in administratia publică, in cadrul unei Primarii din tara, pentru ocuparea functiei de „Arhitect sef” sau chiar pe piața muncii absolvind un curs sau un master.

De asemenea, este incorect, absurd si injust că există calificări profesionale sub autoritatea statutului, ca acelea de verificatori atestați de proiecte pe specialitatea arhitectură dar care au de fapt pregatirea profesionala de bază, cea de inginer.                                                                                                                                                                                             Modificările la art.36^1 al legii 350/2001, care sunt deja publice, favorizează atat apariția mecanismelor de corupție mascata cat mai ales scaderea la cote drastice a calitatii obiectului Arhitectural si Urbanistic in Romania.                                                                                                                                                                                

In lumina celor menționate mai sus, probabil si prin prisma altor argumente care ar mai putea fi aduse modificărilor legii 350/2001 art.36[1], nu numai nu au cum ca aceste modificari să aducă beneficii profesiei de Arhitect sau a celei de Urbanist ci contribuie pur si simplu la ingroparea acestor meserii nobile si de elita, incepandu-se prin atacarea respectabilitatii acestora.  

De aceea OAR are obligația prin asumarea responsabilității în a trimite de urgentă către institutia Presedintelui Romaniei a unei cereri argumentate juridic si deontologic profesional pentru nepromulgarea modificarilor legii 350/2001 art.36[1] si in plus eliminarea acelor prevederi in care alte specialitati ar putea ocupa prin cai mai scurte functiile de „Arhitect sef” sau „Sef al al Departamentului de Urbanism” din cadrul primăriilor. Insăsi sintagma de „Arhitect sef” reclamă ca această functie poate fi ocupată doar de către un Arhitect. 

În concluzie, vă invit să va asumati cu incredere responsabilitatea semnării de urgentă a acestei Petiții, ca o expunere deontologica de motive concludente, pentru a determina Institutia Prezidentiala la nepromulgarea acestei legi in forma actuala. Acesta este un demers pentru binele breslei noastre.

Consider totodată că este o chestiune de demnitate profesionalăa dar mai ales o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, Arhitect sau Urbanist, să-si asume semnarea acestei Petiții.  

 

Cu colegialitate,                                                                                  Arh. Isan AMET                                                                                   Numar TNA 4076

 


ARH. ISAN AMET    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez ARH. ISAN AMET să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...