Părinți, informați-vă înainte să vă lăsați copiii în autocare fără scaune auto speciale și fără centuri de siguranță !

 

 

Ti s-a întâmplat să îți spună directoarea școlii sau grădiniței că vor merge copiii în excursie cu autocarul? Fie prin oraș, fie înafara lui, nimeni nu îți poate garanta siguranța, nici măcar când ești tu la volan. 

Te-ai întrebat apoi cum arată autocarele, dacă au centuri sau dacă pot fi montate scaune auto speciale pentru copiii ce au o înălțime mai mică de  135 cm? (adică 3-4 ani). 

Dacă ai întrebat și răspunsul conducerii școlii/grădiniței nu te-a mulțumit și ai ales siguranța copilului tau, te felicit. 

Dacă nu te-ai gândit să întrebi, ESTE CAZUL SĂ O FACI. 

DE CE? Iată cele mai recente statistici OFICIALE: 

În România, 5 oameni mor pe zi în accidente rutiere. Asta înseamnă 2000 de oameni pe an. Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește siguranța rutieră.  

În 2017, potrivit statisticilor IGPR, 37 de minori care nu au purtat centuri de siguranță au fost grav răniți și 3 și-au pierdut viața. 

Alți 21 de copii au decedat în accidente în care au fost implicate autovehicule care nu aveau prevăzute elemente de siguranță. 

În aceeași perioadă, au mai fost răniți grav 20 de minori și 5 au decedat, pentru că nu au fost transportați în dispozitive de fixare în scaune pentru copii.        

Am ales să scriu separat toate cazuri, ca să înțelegi importanța fiecărui element de siguranță, dar în total 29 de copii au murit anul trecut din cauză că noi părinții, nu i-am asigurat.

Noi părinții, ne gândim egoist că nouă nu ni se întâmplă nimic și implicit nici copiilor noștri. Că mergem cu mașina doar până la colț și nu are nevoie de centură, că cel mic plânge în scaunul auto, că în București nu prinzi viteză și nu se întâmplă accidente grave. GRESIT!

Dacă alții nu sunt atenți si responsabili, haideți să fim noi și mai ales să dăm mai departe informațiile! Haideți să avem grijă de copiii noștri!   

TE ROG SĂ DISTRUBUI MAI DEPARTE PETIȚIA PENTRU A NE PROTEJA COPIII. Poate cunoști vreun vecin, prieten care nu s-a gândit la aceste aspecte când și-a lăsat copilul într-un autocar. 

Vă las mai jos și un videoclip extrem de puternic emoțional. Nu este deloc violent, dar are un impact fantastic! 

 

 

  • Dragi părinți, vă rog, informați-vă înainte! De asta depinde viața copiilor noștri! Aveți responsabilitatea aceasta față de ei! NU vă culcați pe o ureche că nu se întâmplă nimic. Ba se poate întâmpla ORICE, ORICÂND!  

 

  • Dacă vreți să vă lăsați copiii în excursii, întrebați directoarea grădiniței sau pe cine organizează plecările, dacă nu se pot monta scaune auto pentru copiii mici. Dacă acest lucru NU e posibil, CEREȚI închirierea unui astfel de autocar. Există și e datoria directorului să caute aceste servicii. 

 

  • NU țineți copilul în brațe! Este mult mai periculos în cazul unui accident pentru că la un impact, greutatea corpului tău îl va strivi, nicidecum nu îl va proteja, așa cum FALS credem. 

 

  • Dacă din fericire copilul vostru merge cu un autocar cu centuri, obligați profesorii să le folosească! Scuza că un copil se agită în autocar și nu stă pe loc NU ar trebui să existe. Regulile sunt reguli și salvează vieți în acest caz! 

 

  •  Dacă aveți copii care merg cu microbuzul școlar, cereți primăriei să închirieze mașini prevăzute cu centuri. 

LE CER PARLAMENTARILOR SA OBLIGE MICROBUZELE, ÎN SPECIAL CELE ȘCOLARE SĂ FIE DOTATE CU CENTURI DE SIGURANȚĂ, SAU SĂ POATĂ FI PREVĂZUTE CU SCAUNE AUTO PENTRU COPII SUB 135cm.

Și un video pentru copii, să se uite la el și să înțeleagă importanța centurii de siguranță.

 

 

  • Iată câteva linkuri utile: 

https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/centura-si-dispozitivele-de-siguranta-salveaza-vieti https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-rutiera/statistici 

petiție inițiata de alexisme.ro


Alexa Stanescu    Contactați autorul petiției