Petiție: Stop nitriților adăugați în alimentația noastră

petitii_(1)1.jpg

Platforma CE CONSUM EU se mobilizează din nou. De această dată lansăm o petiție prin care cerem o alimentație fără nitriți și nitrați, adăugați sub formă de aditivi alimentari în produsele pe care le consumăm. Concret, cerem interzicerea aditivilor utilizați în special în carne procesată, precum mezelurile: E249 (nitrit de potasiu), E250 (nitrit de sodiu), E251 (nitrat de sodiu) și E252 (nitrat de potasiu).  

Raportul Agenției Naționale de Securitate Sanitară a Alimentelor (ANSES) din Franța publicat la 12 iulie 2022 a confirmat legătura dintre riscul de cancer și expunerea la nitriți și nitrați adăugați în carnea procesată. În urma acestui raport, guvernul francez a prezentat un plan de acțiune, la sfârșitul lunii martie 2023, de reducere a acestor aditivi alimentari, cu o interzicere totală a acestora în următorii 5 ani. Astfel, Franța se plasează ca lider în Uniunea Europeană la acest capitol.  

În Uniunea Europeană în ultimii ani sunt purtate discuții contradictorii cu privire la utilizarea în produsele alimentare a acestor aditivi. Pentru că nitriții și nitrații adăugați în alimentația noastră reprezintă un pericol pentru sănătate. Atunci când îi ingerăm, aceștia pot contribui la formarea de compuși cancerigeni în stomacul nostru numite nitrozamine. Aceste substanțe sunt clasificate drept substanțe cancerigene probabile pentru om (categoria 2A) de către Agenția Internațională pentru Cercetare împotriva Cancerului (IARC), deoarece favorizează dezvoltarea cancerului colorectal, al doilea cel mai mortal tip de cancer după cancerul pulmonar și cancerul de stomac. Nitriții pot crește riscul de a dezvolta boli de sânge sau hematologice, în special la persoanele din grupurile de risc.  

Împreună să ne mobilizăm pentru ca această interdicție să devină realitate și în Republica Moldova. Fiecare semnătură contează, fiecare semnătură poate înclina balanța în favoarea SĂNĂTĂȚII NOASTRE! Vrem să mâncăm fără a fi expuși unui risc de cancer cauzat de acești aditivi controversați.  

Cu Platforma CE CONSUM EU cereți o alimentație fără nitriți și nitrați adăugați în alimentația noastră! Semnați petiția și distribuiți-o, avem nevoie de voi!

 


Elena Robu, Platforma CE CONSUM EU    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Elena Robu, Platforma CE CONSUM EU va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...