PETIȚIE privind reînființarea învățământului superior de stat de medicină și farmacie în lb. maghiară

Comasarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș cu Universitatea Petru Maior, având lb. de predare exclusiv română, prevestește sfârșitul învățământului medical și farmacologic în lb. maghiară din România.

Noi, cetățeni români, contribuabili și respectabili, protestăm față de acest nou demers al conducerii naționalista, antimaghiare a UMF Tg. Mureș, ce urmărește restrângerea și suprimarea studiului în lb. maghiară, amintindu-ne de integrarea forțată a Universității Bolyai din Cluj în structurile Universității Babeș (1959).

Protestăm împotriva acestui plan care reînvie metodele epocii național-comuniste, când fără consultarea comunității maghiare din România, sub masca justiției sociale, dar de fapt într-un mod discriminativ și nedrept s-a făcut aceea „unificare”. Ar fi un act letal pentru UMF Tg. Mureș, care s-a înființat ca institut superior cu predare exclusivă în limba maghiară, unde pe urmă s-a trecut treptat-treptat la îngrădirea pregătirii în limba lor maternă a studenților de naționalitae maghiară.

Facem apel către autoritățile române să respecte dreptul membrilor comunității maghiare la instrucția în limba maternă de la grădiniță la universitate, și să nu permită asimilarea instituțională a UMF Tg. Mureș.

În spiritul demonstrației pașnice a maghiarilor din februarie 1990, când au defilat la Tg. Mureș cu lumânări, cărți și biblii în mână, cerem asigurarea dreptului nostru fundamental la învățământul în limba maternă.

Deasemenea solicităm restaurarea instituțională a cadrului de formare a medicilor și farmaciștilor în lb. maghiară la Tg. Mureș.  

Tg. Mureș, 10 mai 2018


Partidul Popular Maghiar din Transilvania, CNMT, Consiliul Național Secuiesc    Contactați autorul petiției