Petiţie pentru replantarea teilor - blvd.Ştefan cel Mare şi Sfânt

Aducem în mod public în atenţia domnului Primar al municipiului Iaşi următoarele.

Decizia Primăriei Iaşi de a tăia teii de pe Blvd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în februarie 2013, a reprezentat, fără îndoială, un gest absurd, lipsit de transparenţă şi nedemocratic.

Întrucât considerăm că fapta ar putea fi remediată, permiţând generaţiilor următoare se se bucure din nou de tei în centrul oraşului, solicităm Primarului Gheorghe Nichita să replanteze tei (arbori din genul Tilia)  pe Blvd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Invocăm în sprijinul acestei solicitări următoarele argumente, dezvoltate pe larg în petiţii şi plângeri anterioare:[1]

1. Teii sunt un simbol istoric, vizual şi olfactiv pentru oraşul Iaşi, incomparabili în acest sens cu salcâmii japonezi (Sophora japonica ‘pendula’), care sunt desprinşi total de tradiţia şi cultura oraşului;

2. Teii sunt mult superiori din punct de vedere eco-protectiv faţă de salcâmii japonezi;

3.  Eliberarea totală a câmpului vizual realizată prin defrişarea masivă a teilor şi înlocuirea lor cu arbuşti pitici a creat, din perspectivă urbanistică, un dezechilibru arhitectural-estetic, „dezbrăcând” practic clădirile de patrimoniu de farmec şi de intimitate, dar şi mărind contrastul între monumentele istorice vechi şi clădirile comuniste din imediata lor apropiere;

4. Însuşi dl. Primar Gheorghe Nichita a asigurat populaţia că „pe Ştefan cel Mare vreau să vă informez pe cei care informaţi la rândul dumneavoastră cetăţenii [că] tot ceea ce tăiem plantăm înapoi. În noiembrie, când e sezonul de plantări pentru tei, se vor planta tei inapoi” – Gheorghe Nichita (minutul 0:55 ‑ http://goo.gl/vGEKQX).[1] Înregistrate la Primăria Iaşi cu nr. 30670/02.04.2013-PMI, respectiv 46662/21.05.2013.


Iaşul Iubeşte Teii    Contactați autorul petiției