Petiție examen rezidențiat Noiembrie 2021 - Farmacie și Medicină dentară


Stimate domnule Ministru

Prof.Univ.Dr. Alexandru Rafila,


Având în vedere că numărul de locuri inițiale la examenul de rezidențiat la medicină dentară și farmacie au fost reduse comparativ cu anii precedenți, vă rugăm respectuos, să aveți în vedere, necesitatea urgentării suplimentarii numărului de locuri și la aceste două domenii nu doar la medicină.
În anii precedenți numărul de locuri atât la medicină cât și la medicină dentară au fost suplimentate astfel încât toti candidații promovați să poată accesa un loc la rezidențiat.
În acest sens, vă rugăm, să inițiați demersuri în vederea remedierii acestei situații.
Prin Legea nr. 212 din 21.07.2021 a fost modificat art.2, alin.3 al OG nr.18 din 29.09.2009, astfel: "... În cazul în care numărul candidaților pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se poate suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat ...“ fiind favorizat domeniul medicină și defavorizate domeniile medicină dentară și farmacie.
Art.2 alin.3 al OG nr.18 din 29.09.2009 înainte de modificarea din 21.07.2021 avea următorul cuprins: "... în cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat ...”. Această formă a art.2 alin.3 a creat condiții egale de concurs pentru toți candidații în mod echitabil, iar acest lucru îl dorim și de această dată.
Nevoia de specialiști în sănătate este la fel de mare și în acest an, poate chiar mai mare, decât în anii trecuți în toate cele 3 domenii, medicină, medicină dentară și farmacie.
Domeniul medicină este clar mai deficitar în acest an datorită pandemiei, dar acest lucru nu poate argumenta suplimentarea doar pentru acest domeniu având în vedere că la sesiunea din anul 2019 nu a existat factorul pandemie, iar suplimentarea s-a facut pentru toate cele 3 domenii atat medicină cât și medicină dentară și farmacie.
Atât medicina dentară cât și farmacia au luptat și luptă direct cu pandemia, deoarece pacienții au nevoie în permanență de acces la servicile de medicină dentară cât și cele de farmacie, iar un medic nu poate realiza un act medical fără sprijinul direct sau indirect al farmacistului.
În acelasi timp am vrea să vă rugăm să țineți seama și de faptul că serviciile de medicină dentară și farmacie sunt deficitare în sistemul de sănătate public, iar noi în mare parte tineri absolvenți avem mare nevoie de specializare atât din punct de vedere financiar (fiind un ajutor considerabil și stimulativ pentru un început de drum în carieră), dar mai ales profesional prin cunoștiințele dobândite care se vor reflecta asupra beneficiarilor reali a serviciilor medicale respectiv pacienții.
Un rezident oferă un plus valoare sistemului medical, iar faptul că suntem în situația de a fii mai mulți candidați promovați decât locurile inițiale scoase la concurs nu este un lucru ce ar trebui să ne aducă întristare sau gânduri asupra impactului bugetar, din contră trebuie privit ca o oportunitate și ca o bucurie, deoarece este o dovadă reală a faptului că s-a învățat, că se dorește obținerea unei specializări în țară și dorința însușirilor de noi cunoștiințe. Trebuie să privim situația asupra beneficiilor pe termen lung într-un sistem medical cu mari deficențe din punct de vedere al personalului medical, unde putem constata în principal lipsa tinerilor ca urmare a plecării acestora în state care vin în sprijinul acestora atât financiar cât și profesional.
Considerăm că modificarea articolului mai sus menționat este nedreptă creând discriminare între medicină și medicină dentară, respectiv farmacie.
Legea ar trebui să fie acceiasi pentru toți candidații la acest concurs atât în domeniul medicină cât și în domeniile medicină dentară și farmacie având în vedere că atât unii cât și ceilalți sunt absolvenți ai acelorași universități de medicină, iar dreptul la ocrotirea sănătății este garantat de Constituție.
Suntem profund nemulțumiți de poziția oficială a ministerului de până acum și de faptul că s-a hotărât pentru moment suplimentarea locurilor doar pentru medicină, astfel am formulat în acest sens petiții directe la Ministerul Sănății pe platforma http://www.ms.ro/petitii/ , respectiv sesizări către minister și alte instituții ale statului prin poștă electronică pe adresele oficiale atât noi cât și asociații și organizații ce ne reprezintă.
Suntem încă încrezători că veți întelege situația și necesitatea suplimentării numărului de locuri pentru toti candidații promovați cu procentajul minim de 60% pentru toate cele 3 domenii.
În încheiere vă reamintim două citate care reflectă importanța investirii în educație care în esență pot rezolva cea mai mare parte a problemelor din ministerul pe care dumneavoastra îl conduceți: „Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea.” (Nelson Mandela), „Investiția în educație este cea mai sigură investiție.”(Felicia Maria Inoan).
Vă mulțumim!


Cu stimă,


Candidații la examenul de rezidențiat Medicină Dentară și    Petiție examen rezidențiat sesiunea Noiembrie 2021 – Medicină Dentară + Farmacie


Denisa Antonela Vurdea    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Denisa Antonela Vurdea va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...