Pactul pentru Carte – susținem educația prin citit!
Avem nevoie, la nivel național, de un Pact pentru Carte!
Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună; un român cheltuieşte maxim trei euro pe an pentru cărţi – mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului Naţional de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte.
Industria cărții în România este cea mai mică din Europa, potrivit ultimelor rapoarte internaționale. Comparativ, în Ungaria aceasta ajunge la 123 de milioane de euro, iar în Polonia la 772 de milioane de euro. Germania are o piață de peste 6 miliarde de euro, Franța și Marea Britanie între 3,5 și 6 miliarde de euro. Românii cumpără mai puţine cărţi decât vecinii bulgari, dar mai ales decât slovenii, care au o piaţă de carte de 75 de milioane de euro, deși țara are doar 2 milioane de locuitori.
Conform unui studiu realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, rezultatele acestui fenomen se observă deja: 42% dintre copiii de 15 ani erau analfabeţi funcţional în 2016, fapt ce le scade şansele de a se integra pe piaţa muncii. Acest procent este semnificativ, luând în considerare faptul că media europeană a analfabetismului funcţional este de 17%. Lipsa unei strategii naţionale pe termen lung în educaţie şi lipsa de interes în promovarea lecturii în rândul tinerilor a generat această situaţie îngrijorătoare.
E un peisaj care ne arată de ce astăzi, în anul Centenarului – an de bilanţ al propriei civilizaţii – avem nevoie de un Pact pentru Carte, asumat la nivel naţional, la fel de mult cum am avut nevoie, după anexarea Crimeei, de un Pact pentru Apărare.
Concret, cele 8 măsuri legislative propuse în Pactul pentru Carte sunt:
1. creşterea şi actualizarea fondului de carte din bibliotecile şcolare printr-o bugetare specifică;
2. implementarea unor campanii publice care să promoveze cartea şi care să ducă la conştientizarea importanţei lecturii;
3. acordarea a 50 de euro pentru achiziţionarea de cărţi fiecărui elev, la absolvirea primului an din fiecare ciclu şcolar;
4. acordarea unui suport financiar anual de 100 de euro fiecărui profesor pentru achiziţionarea de cărţi;
5. TVA 0% pentru cărţile tipărite;
6. reducerea TVA la 5% pentru cărţile în format electronic;
7. scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele cu meserii-cheie din industria de carte;
8. renunţarea la impozitul pe clădiri/taxe pe clădiri şi impozitul pe teren pentru spaţiile utilizate pentru funcţionarea librăriilor în care vânzarea de carte reprezintă cel puţin 50% din cifra de afaceri.
Nu mai putem fi ultimii cititori din Europa! E anul Pactului naţional pentru Carte!
Facem un apel către Președinție, Guvern, partide parlamentare și nu în ultimul rând către membrii societății civile, pentru a avea un consens pentru adoptarea unui pachet legislativ menit să revoluționeze piața de carte din România.
Dacă vreți să fiți alături de noi în susținerea acestui proiect, vă invit să semnați petiția „Pactul pentru Carte – susținem educația prin citit!”
Ovidiu Raetchi Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |