Modificare orar vizitare sit dacic Sarmizegetusa Regia pe perioada solstițiilor și instalare cameră web

Situl de la Sarmizegetusa Regia este poate cel mai important sit arheologic din România. Inclus în lista monumentelor UNESCO, acesta poate fi vizitat după un program strict. Astfel vara accesul este permis începând cu ora 09:00, iar iarna începând cu ora 10:00.

Societatea Română pentru Astronomie Culturală (http://www.astronomieculturala.ro) propune modificarea orelor de vizită astfel încât în perioada solstițiilor de vară și de iarnă accesul să fie permis pentru a putea viziona răsăritul Soarelui. Iarna acesta are loc în jurul orei de 08:00 pe când vara are loc în jurul orei de 05:30.

Practic pentru 5 zile înainte și după solstiții (16 iunie - 26 iunie, respectiv 16 decembrie - 26 decembrie), vizitatorii ar putea fi martorii acestui fenomen deosebit când Soarele răsare de după dealuri și se aliniază cu unele construcții din interiorul sitului.

Efortul din partea autorităților ar fi minimal programul fiind prelungit cu 2 ore iarna și cu 4:30 ore vara pentru 20 de zile pe an în total.

În plus, propunem instalarea unei camere web permante pentru ca răsăritul să poată fi vizionat online de către pasionați.

Toate marile situri arheologice din întreaga lume care se aliniază astronomic sunt deschise la momentele respective. Amintim aici: Stonehenge din Anglia, Newgrange din Irlanda, Bryn Celli Ddu din Scoția, Die Externsteine din Germania, Chichen Itza din Mexic, Machu Picchu din Peru, Angkor Wat din Cambogia.

Asociația Societatea Română pentru Astronomie Culturală    Contactați autorul petiției