Menținerea lui Vlad Alexandrescu în funcția de Ministru al Culturii

Stimate domnule Prim Ministru Dacian Cioloș,

Ca urmare a nemulțumirilor recente asupra activității și deciziilor ministrului culturii Vlad Alexandrescu, considerăm necesară sublinierea atributelor care îl desemnează pe dl Vlad Alexandru ca fiind indubitabil cel mai valoros ministru al culturii din ultima perioadă.

Pe parcursul celor 6 luni de activitate, dl Vlad Alexandrescu a reactivat un minister înghețat în proceduri depășite și fără o activitate relevantă în multe domenii culturale. A avut deschiderea și curajul să preia o structură subdimensionată uman și financiar, pentru a o ridica la un nivel demn de o țară europeană prin acțiuni bine definite, luări de poziție pertinente și imparțiale și decizii strategice pentru reactivarea instituțiilor culturale românești.

Sintetizăm principalele activități inițiate de dl Vlad Alexandrescu, care a demonstrat în cel mai scurt timp că alături de o echipă competentă poate redefini cultura românească, aducând-o la nivel de factor condițional pentru o dezvoltare armonioasă și sustenabilă a acestei societăți:

* Transparentizarea și deschiderea către consultare publică a activității Ministerului Culturii
* Reforma internă a ministerului și a serviciilor deconcentrate ale acestuia
* Susținerea interesului public în promovarea și protecția operelor de artă de importanță națională
* Înființarea platformei Cultura Vie pentru elaborarea și includerea sectoarelor culturale independente în planificarea strategiei culturale a României pentru perioada 2016-2020
* Înființarea și coordonarea grupului de lucru pentru Codul Patrimoniului în vederea armonizării și actualizării legislației care privește tutela patrimoniului cultural, sub toate formele sale
* Susținerea proiectelor de protecție a patrimoniului cultural de care miniștrii precedenți s-au dezis, precum Roșia Montană, clasând întregul sit ca monument de importanţă națională și marcând includerea în lista UNESCO
* Respingerea fermă a intervențiilor invazive asupra monumentelor istorice
* Dialog permanent și întâlniri directe cu societatea civilă și organizațiile culturale
* Susținerea, promovarea și consolidarea sectorului industriilor culturale și creative
* Formarea de noi proiecte de finanțare a activităților culturale precum CultIN sau ACCES ca instrumente de dezvoltare
* Atribuirea prin concurs și criterii de performanță a posturilor de conducere a instituțiilor publice de cultură, intrerupând astfel, în multe cazuri, lunga serie de interimate
* Intervenții pe procese legislative care afectează protecția patrimoniului cultural, luări de poziție în Parlament
* Menținerea unui dialog deschis și relevant cu ministerele și instituțiile statului

Ca urmare, domnul Prim Ministru, considerăm necesară și benefică menținerea domnului Vlad Alexandrescu pe postul de Ministru al Culturii, cu speranța continuării activității sale de reformă a instituțiilor culturale publice și de recalibrare a rolului culturii în dezvoltarea societății noastre.

(text preluat din scrisoarea de sustinere semnata de Calup)

Susţinătorii Culturii în România    Contactați autorul petiției