MAI bine fara Toba

                                                              16 Noiembrie, 2015  

Către: Primul-ministru desemnat al României                

Reformarea Ministerului Afacerilor Interne

= un “must have” pentru a nu mai avea cazuri #Gigină și #Colectiv      

Stimate domnule Dacian Cioloș,              

Noi, semnatarii acestei petiții/scrisori deschise, dorim să vă atragem atenţia asupra necesității reformării Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate acestuia. Cu toții suntem conștienți de lipsa de încredere pe care o au cetățenii României față de polițiști și jandarmi, lipsă de încredere generată de numeroasele cazuri de corupție la nivel înalt din Poliția Română și de excesul de zel de care dau dovadă jandarmii când intervin violent împotriva unor “elemente huliganice” cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani. Din nefericire, în urma cazului Colectiv, o altă structură a MAI (care a fost lider în topul încrederii din România) s-a prăbușit în ochii cetățenilor.            

O reformare a Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate acestuia este obligatorie pentru a nu mai avea noi cazuri Gigină sau Colectiv, însă propunerea dumneavoastră ca dl. Chestor general de poliție Petre Tobă să ocupe funcția de ministru al Afacerilor Interne este un motiv de îngrijorare, și anume că reforma necesară nu va avea loc.              

Domnul Chestor general de poliție Petre Tobă este un om cu o vastă experiență în MAI prin prisma faptului că doar aici a lucrat. Acesta nu poate fi singurul criteriu de selecție pentru că în logica aceasta am putea pune la Agricultură orice bunică cu 20-30 de ani de muncă la colectiv sau, de ce nu, putem pune la Justiție orice „viețaș” de la Pelendava sau Colibași... că doar “activează” în domeniul justiției de ani buni și cunoaște sistemul mai bine ca un magistrat.              

Revenind la domnul Petre Tobă este de datoria noastră de cetățeni să vă aducem la cunoștință următoarele:

în 2010 dl. Chestor general de poliție Petre Tobă a fost demis din funcția de Șef al Poliției Române ca urmare a cazului interlopului Gheorghe Mararu. Dl. Petre Tobă nu a reacționat la derapajele Șefului IPJ Neamț, Aurelian Șoric (declarații Aurelian Șoric).

- în 2012 a revenit la conducerea Poliției Române la propunerea dl. Ioan Rus, domnul cu jignirile față de românii din Diasporă, (în 2009 a fost propus la conducerea Poliției Române de dl. Gabriel Oprea).

- (numai) în 2015 dl. Gabriel Oprea a beneficiat de ~1.000 coloane oficiale, deși conform legii nu avea dreptul (cazul Gigină). Domnul Petre Tobă nu a reacționat la aceste derapaje și nu i-a sancționat pe (i)responsabilii din Direcția Rutieră, respectiv Brigada Rutieră București. Nici măcar după cazul Gigină.

- încă de la începutul lunii Mai 2015, România Fără Gropi. atrage atenția în mod public (inclusiv prin mass-media) că Poliția Rutieră nu își face treaba de ani de zile. Dl. Petre Tobă nu a reacționat la aceste derapaje și nu i-a sancționat pe (i)responsabili.

- în Octombrie 2015, România Fără Gropi. atrage atenția în mod public (inclusiv prin mass-media) cu privire la grave probleme la nivelul IPJ Ilfov și IPJ Brașov. Dl. Petre Tobă nu a reacționat nici de această dată.

Domnule viitor Premier, peste câteva ore veți primi încrederea Parlamentului României. Un Parlament care nu se mai bucură de încrederea cetățenilor. Dacă vreți ca dumneavoastră și Cabinetul pe care îl veți propune să aibă încrederea cetățenilor, singura încredere care contează într-o democrație, țineți cont de faptul că în fruntea Ministerului Afacerilor Interne este nevoie de un om, tehnocrat sau ba, care să aibă curajul să spună NU. Nu coloanelor oficiale nejustificate, nu abuzurilor făcute de unii jandarmi, nu controalelor de formă făcute de unii angajați ISU, nu obedienței față de politic sau alte organizații.     NU CORUPȚIEI!  

Domnul Petre Tobă nu este o alegere bună pentru funcția de Ministru. Încercați cu altul!      

Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei probleme atât de importante.

Aşteptăm cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră!  

 

Cu sinceritate,  

1. Alexandru Vîlvoi - Comunitatea România Fără Gropi.

E-mail: romaniafaragropi@yahoo.ro Web: www.romaniafaragropi.ro  

2. ..................


Alexandru Vîlvoi    Contactați autorul petiției