Înscrierea în COR a funcționarilor de evidență a persoanelor

ÎNSCRIEREA ÎN COR A OCUPAȚIILOR

REFERENT DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR,

INSPECTOR DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR,

CONSILIER DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR

 

Stimată Doamnă Ministru,


Prin prezenta petiţie, noi, Asociaţia Naţională a Funcţionarilor de Stare Civilă din România, asociaţie profesională a funcţionarilor cu atribuţii de stare civilă și evidență a persoanelor, înregistrată în Registrul persoanelor fără scop patrimonial sub nr. 285/A/2010 a Judecătoriei Iaşi, cu sediul în Iaşi, str. Eternitate nr.84, vă solicităm sprijinul pentru profesionalizarea activităţii de evidență informatizată a persoanelor din România prin înscrierea în COR a următoarelor ocupaţii : referent de evidență a persoanelor, inspector de evidență a persoanelor, consilier de evidență  a persoanelor                                        .

Dreptul la identitate este un drept inalienabil ființei umane, prevăzut în toate tratatele internaționale cu privire la drepturile omului. Identificarea omului este atât o necesitate generală, pentru că individualizarea lui se realizează în toate raporturile juridice la care participă, cât şi permanentă, pentru că de la naştere până la moarte el participă la diferite raporturi juridice civile.

Identitatea persoanei fizice reprezintă acea sumă de caracteristici care o individualizează în raport cu societatea și îi conferă atribuții unice de identificare, atributele de identificare fiind numele, domiciliul și reședința, respectiv starea civilă. Din punct de vedere terminologic, prin mijloace de identificare se înţeleg acele înscrisuri oficiale care individualizează persoana, respectiv: certificatele de stare civilă, actele de identitate, cazierul judiciar, paşaportul, permisul de conducere ş. a.

Cărţile de identitate nu sunt doar tehnologii; ele sunt, de asemenea, instrumente contemporane de guvernare, care pot fi utilizate pentru a aborda şi rezolva multiple probleme sociale şi politice(Bennett şi Lyon 2008)

Primul act normativ care a reglementat ţinerea evidenţei cetăţenilor români şi eliberarea unor documente de identitate a fost Legea nr. 812 din 19.03.1915 pentru controlul străinilor, controlul unora din stabilimentele publice şi pentru înfiinţarea unui birou al populaţiunii.            Bazele evidenței moderne a persoanelor au fost puse în 1949, prin adoptarea Decretului nr.245 privind înscrierea în evidență a tuturor locuitorilor țării și eliberarea unui model unitar de buletin de identitate tuturor românilor care au împlinit vârsta de 15 ani.

În anul 1990, s-a impus ca o necesitate modernizarea evidenței persoanelor, astfel încât a fost reglementat și s-a înființat Registrul Național de Evidență a Persoanelor ca principala parte componentă a Sistemului Național Informatic de Evidență a Persoanelor prin preluarea în sistem informatic a datelor existente in fișele de evidență locală manuală.

Anul 2013 a fost un an de cotitură în acest domeniu deoarece s-a implementat atât „Sistemul Naţional Integrat de introducere şi actualizare a informaţiilor legate de Evidenţa Persoanelor (SNIEP)“ cel mai performant sistem integrat de evidență și gestionare a informațiilor despre persoane cât ți cartea electronică de identitate.

 

Evidența cetățenilor români are drept scop, pe de o parte, cunoașterea populației și a mișcării acesteia pe localități, iar pe de altă parte, comunicarea de date și informații, în temeiul legii.

Ținerea evidenței persoanelor prezintă o deosebită importanță pentru statul român, în sensul cunoașterii și individualizării tuturor cetățenilor țării, al desfășurării corespunzătoare a multiplelor raporturi dintre instituțiile statului și cetățeni în realizarea drepturilor și obligațiilor ce revin ambelor părți, pentru monitorizarea mișcării populației pe teritoriul țării și, nu în ultimul rând, pentru a veni în sprijinul structurilor Ministerului Administrației și Internelor care desfășoară activități în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor, precum și al instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, siguranței naționale, ordinii și liniștii publice și justiției.

Totodată, evidența persoanelor și actele de identitate servesc cetățenilor pentru a face dovada identității, cetățeniei române, a adresei de domiciliu și a celei de reședință, necesare la valorificarea drepturilor și obligațiilor prevăzute în Constituție, facilitează variatele raporturi juridice între persoanele fizice și oferă informațiile necesare pentru a fi identificați membri de familie, alte rude sau persoane despre care nu se cunosc date de ani de zile. Evidența cetățenilor români cu domiciliul în țară se ține după principiul locului de domiciliu al acestora, iar al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate după principiul ultimului domiciliu avut în țară și după reședința declarată în România.

După cum am menționat deja, încă din 1949 statul român a învederat importanţa activității de evidență informatizată a persoanelor reglementând nu numai modul de realizare a acesteia ci și instituțiile care o vor realiza, actualmente ținerea în actualitate a evidenței persoanelor și eliberarea actelor de identitate fiind realizate de către serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor create prin Ordonanța Guvernului nr. 84 din 2001 în subordinea consiliilor locale municipale, ale sectoarelor mun. Bucuresti, orășenești și comunale, după caz, și a consiliilor județene, respectiv a Consiliului General al municipiului București.

Personalul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor este format din funcționari publici (90%), polițiști si personal contractual detașati de la Ministerul de Interne (10%). În mod paradoxal legiuitorul, deşi reglementează foarte clar importanța și principiile de desfăşurare a activităţii, cine poate exercita această activitate, totuşi nu reglementează decât statutul polițiștilor omiţând reglementarea categoriei funcţionarilor publici cu competenţe în evidența informatizată a persoanelor prin înscrierea acestora ca şi ocupaţii în COR.

 

Interesele statului şi al cetăţenilor impun nu numai necesitatea ci şi obligativitatea realizării acestei reglementări deoarece numai prin statuarea ca şi ocupaţie vor putea fi impuse standarde ocupaţionale , un statut profesional şi structuri de pregătire prealabilă de specialitate, educaţie şi perfecţionare continuă care să conducă la profesionalizarea celor 7000 de funcţionari publici ce exercită această activitate esențială pentru însăși existența statului român.                                 .

 

Vă mulţumim.


 

Doamnei Ministru a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice

 


Asociatia Nationala a Functionarilor de Stare Civila din Romania    Contactați autorul petiției