IMBUNATATIREA SERVICIULUI (APELULUI) 112 - RESPECTAREA SI IMPLEMENTAREA ALGORITMULUI DE RESUSCITARE

Va propunem o petitie ce vizeaza respectarea si implementarea algoritmului de resuscitare 2019, in cazul apelului la 112. Operatorii 112 trebuie sa fie capabili sa ghideze persoanele aflate la fata locului sa acorde primul ajutor, totodata sa contacteze imediat autoritatile locale care pot sa ajunga mai repede la fata locului si sa stabilizeze pacientul pana la sosirea ambulantei (ex: Salvamontul in statiunile montane).

Evolutia favorabila a pacientului depinde de cele 6-8 minute din momentul in care intra in stop cardio-respirator si se incepe masajul cardiac! Educarea medicala a populatiei poate incepe chiar acum, prin ghidarea acestora de catre operatorii 112, dar operatorii trebuie sa fie bine instruiti si sa urmeze un protocol prestabilit (CARE LIPSESTE IN MOMENTUL DE FATA!!!)

Algoritmul apare mentionat si pe site-ul www.medicinadeurgenta.ro, sub headerul "Departamentul situatii de urgenta, in pdf: SVB cu AED2 si respetiv pdf: Resuscitarea in Spital.

Tragem un semnal de alarma! In cazul unui pacient inconstient (aflat in strop cardio-respirator) dintr-o statiune montana, operatorul 112 a fost informat ca pacientul este inconstient, pe burta si fara semne vitale. Reactia acestuia a fost: nu miscati pacientul, asteptati echipajul medical (care urma sa ajunga in locatie dupa o ora din cauza distantei). Operatorul a refuzat/ nu a putut face legatura cu serviciul SALVAMONT din statiune, pentru a trimite un echipaj mai repede la caz, echipaj care putea resuscita si monitoriza pacientul pana la sosirea ambulantei.

Operatorul 112, acest om care ar trebui sa fi fost in slujba cetateanului si sa fie un real sprijin pentru populatie nu a urmat nici un protocol (nici cel al bunului simt), a demonstrat neimplicare totala si incompetenta maxima! Si credem ca nu este un caz singular, in lumina celor aflate in cazul ALEXANDREI!

Cu scop informativ, Suportul vital de baza presupune:

1. verifica siguranta locului

2. verifica starea de constienta a pacientului (scuturare umeri, intrebi: sunteti bine)

3.daca pacientul raspunde: se lasa in pozitie pacientul, se verifica periodic

4. daca pacientul nu raspunde: striga dupa ajutor, apoi se pune pacientul in decubit dorsal, apoi se verifica caile aeriene prin hiperextensia capului, si ridicarea mandibulei

5. verifica daca pacientul respira (priveste toracele, asculti in dreptul gurii, simti micarea toracelui)

6. daca respira il plasezi in pozitia de siguranta, apel 112, reevaluare periodica

7. daca nu respira: apel 112, chemi ajutor, incepi masajul cardiac (compresiune in centrul toracelui, comprimarea sternului 4-5 cm), frecventa 30:2 cu ventilatii toracice (care pot fi optionale daca nu se doreste a fi realizata respiratia gura la gura)

Este clara incompetenta operatorul 112 in acest caz si faptul ca nu a avut la dispozitie sau nu a urmat un protocol de asiguarre a suportului vital de baza al pacientului, de care DEPINDEA SUPRAVIETUIREA PACIENTULUI!

... In lumina celor expuse anterior, Solicitam implementarea si respectarea protocolului de resuscitare (asigurare a suportului vital bazal) de catre operatorii 112 si efectuarea unor cursuri speciale care sa le permita sa inteleaga situatiile medicale!

De asemenea solicitam ca operatorii 112 sa contacteze imediat autoritatile locale care pot sa ajunga mai repede la fata locului, sa stabilizeze pacientul pana la sosirea ambulantei (ex: Salvamontul in statiunile montane)!

ORASAN MEDA - INTERSTUDENT NETWORK ROMANIA    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez ORASAN MEDA - INTERSTUDENT NETWORK ROMANIA să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.