Fără Noua Dreaptă în forurile Timișoara pentru Capitală Culturală

În atenția d-lui Nicolae Robu,

Primarul Muncipiului Timișoara

Subiect: Petiție privind retragerea invitației de participare a mișcării Noua Dreaptă din orice for consultativ pentru susținerea Candidaturii Timișoarei pentru Capitală Culturală 2021

Stimate Domnule Primar Nicolae Robu,

În calitate de cetățean european, îmi exprim profunda îngrijorare și dezacordul total față de participarea reprezentanților mișcării Noua Dreaptă în board-ul consultativ al președinților de partide politice din Timişoara pentru susţinerea candidaturii orașului.

Îngrijorarea mea profundă se transformă în indignare când observ ușurința cu care Noua Dreaptă, o mișcare neo-fascistă și anti-europeană, care promovează un stat fundamentalist, incită la ură împotriva unor largi grupuri minoritare și este continuatoarea unei organizații paramilitare teroriste după model nazist, asociate cu unele dintre cele mai negre crime împotriva umanității petrecute în România, devine membră a unui for consultativ ce susține canditatura Timișoarei pentru Capitală Culturală 2021.

Dincolo de gravitatea implicării unei grupări șovine și anti-europene într-un exercițiu de democrație și europenism, vă asigur că participarea unei mișcări neo-fasciste în acest forum nu va contribui nicidecum la consolidarea candidaturii orașului nostru pentru titlul de Capitală Culturală. Dimpotrivă, singura care va avea de câștigat va fi această mișcare naționalist-fascistă, care va dobândi legitimitate prin asocierea cu partide legitime și cu instituții democratice pe care le va contesta odată în plus și din interior.

De acum înainte, mișcarea Noua Dreaptă (pe care ați promovat-o în forumul partidelor politice respectabile din Timișoara), va putea să se reclame de la idei esențial anti-europene, promovând șovinismul, discriminarea rasială, etnică și sexuală de la adăpostul unor paravane instituționale democratice, finanțate din bani publici și asociate cu valori europene!

Dezacordul total față de implicațiile acțiunii dumneavoastră mă obligă să vă semnalez enormitatea situației și să vă rog să o corectați într-un timp cât mai scurt pentru a reduce impactul negativ deja creat.

Dacă nu sunteți convins de validitatea argumentelor mele, vă rog să citiți situl web al mișcării ND și să remarcați că ideile și valorile retrograde promovate de Noua Dreaptă se regăsesc în total dezacord cu spiritul european, precum și cu criteriile cuprinse în Regulamentul de Candidatură, din care spicuiesc: sprijinirea dialogului interetnic, punerea în evidență a bogăției diversității culturale în Europa ș.a.m.d.

Considerând că participarea acestei mișcări neo-fasciste în orice for consultativ implicat în dezvoltarea candidaturii orașului ne aduce grave deservicii de imagine și credibilitate, vă solicit să retrageți public inivitația adresată liderului mișcării Noua Dreaptă.

Considerând că procesul de construire a candidaturii orașului în competița pentru Capitală Culturală 2021 trebuie să contribuie la dezvoltarea unui climat de toleranță și încredere comunitară fundamentat pe respectarea drepturilor omului, a principiilor europene și a valorilor democratice, îmi exprim încrederea că veți acționa cât mai rapid în vederea reparării unei erori regretabile.

Sebastian Florian    Contactați autorul petiției