Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Vince

#1812 Re: Re: Re: @ Vince

2012-05-24 00:40

#1811: Mitică - Re: Re: @ Vince

Accepted!  In ceea ce priveste lamurirea, daca tu nu vrei sa te lasi lamurit, eu pot sa incerc pina la infinit... Ca sa nu vorbim de legi, constitutie, s.a., iti propun un exercitiu de imaginatie: sa zicem ca tu esti in locul meu, deci ungur ardelean si trebuie sa alegi intre a studia in limba materna sau in alta limba (care poate fi si lb. oficiala, tot alta limba e). Ce ai prefera ?

Raspunsuri

Mitică

#1813 Re: Re: Re: Re: @ Vince

2012-05-25 10:49:52

#1812: Vince - Re: Re: Re: @ Vince

Voi încerca să nu fiu fariseu, de aceea răspunsul meu stă sub semnul lui ”cred că”.

Cred că dacă legea îmi permite, aș încerca să studiez în limba maternă. Cred de asemenea că, pentru a nu-mi limita șansele, m-aș strădui ca limba oficială să o stăpânesc la fel de bine ca limba maternă. De aceea sitemul acesta mixt din momentul de față la UMF mi se pare potrivit: cursurile în maghiară, practica în română. Cred că nu aș încerca impunerea unei legislații care în ochii majorității să pară un privilegiu, pentru că iubesc să fiu iubit și nu doresc să stârnesc suspiciuni.

Cu siguranță, dacă facultatea pe care mi-aș dori să o urmez ar fi numai în limba națională, aș face-o fără să preget. Este ceea ce au făcut mulți colegi de-ai mei, unul dintre ei mare președinte UDMR. Fac o paranteză: când eram student, într-un an am stat în camera de cămin un ungur, un secui, un moț, un moldovean și un muntean. A fost anul cel mai frumos din cei petrecuți în cămin. Cel mai câștigat a fost secuiul, pentru că l-am ajutat să depășească ușorul handicap de limbă. De căștigat, sub o formă sau alta, am câștigat cu toții.

Atât deocamdată, trebuie să lucrez pentru înflorirea Japoniei, cum spunea un banc vechi de când lumea.

Dacă am ofensat pe cineva, indiferent de naționalitate, îmi cer scuze, nu am făcut decât să fiu sincer.

 


Musafir

#1817 Re: Re: Re: Re: @ Vince

2012-06-01 20:48:14

#1812: Vince - Re: Re: Re: @ Vince

Eu daca as mai fi la varsta la care mi-am facut studiile ,in mod cert ,as alege una dintre cele mai prestigioase universitati de afara, indiferent de limba de predare. As face efortul sa invat perfect si limba si sa imi insusesc perfect si cunostintele care sa imi permita sa  lucrez acolo unde as fi cel mai bine platit pentru munca mea. Din pacate cand mi-am facut eu studiile nu se putea asta. Pentru voi ,cred ca este bun exemplul multor prieteni ai mei intelectuali  unguri ,care inca de la gradinita ,pana la studiile universitare isi dau copii la sectiile romane ,tocmai pentu a nu avea  si copii handicapul lor in comunicare. Dar sigur ,alegerea este a fiecaruia. Ceea ce nu inteleg eu ,daca alegeti o alta limba de predare decat cea oficiala ,de ce nu o faceti in sistem privat sa va suporte parintii vostri studiile in alta limba decat ce oficiala ,asa cum facem si noi cu studiile copiilor nostri ? Chiar  nu inteleg deloc de ce populatia romana majoritara trebuie sa va sporte cheltuielile pentru studiile  voastre ,in timp ce studiile copiilor nostri in alta limba decat cea oficiala ,le suportam noi  , fara sa cersim asemenea voua ?