Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

Örs

#5021 Re: Re: Re:

2012-04-04 00:39

#5019: Dudu - Re: Re:

Ceea ce a fost inainte de 1920 este o realitate a istoriei, precum si ceea ce a fost(este) dupa aceasta data, ambele situatii trebuie abordate ''la rece'', fara a ne inflama. Nu vreau sa fiu rautacios, pentru ca simt ca nici tu nu esti, dar te intreb: asa cum pui problema, inseamna ca in 1900, in Ardeal traiau numai unguri ( de etnii diferite) ?? Nu sint de acord! Eu sint ceea ce ma simt si ma declar eu in mod suveran, nu decide altul pentru mine! De ce atitea semne de exclamare? - e un  nevinovat obicei de-al meu, probabil pentru a accentua cele afirmate. Ca incheiere si eu am o intrebare, la care te rog(daca vrei), sa-mi raspunzi sincer si argumentat: cu ce te simti lezat, ca ardelean roman in urma acestor compromisuri ?

Raspunsuri

Dudu

#5022 Re: Re: Re: Re:

2012-04-04 09:20:26

#5021: Örs - Re: Re: Re:

La 1900 in Ardeal traiau numai maghiari. Ungurii sunt putini si dupa parerea mea si-au pierdut urma in pulberea istoriei.

Nu cred ca este cineva indreptatit sa se simta lezat de compromisuri, nu la modul personal. Eventual la nivelul maselor ele, compromisurile, pot genera reactii nationaliste, sovine, izolationiste, asa cum bine vedem din aceste discutii. Pornind de la sustinerea uneia sau alteia dintre petitiile ce vizeaza UMF TgMures, s-a ajuns la discutii de-a dreptul aberante despre istorie, secesiune, drepturi ale unora sau altora. Daca respectivele compromisuri sunt facute numai de una dintre parti - si e aiurea sa vorbim de parti - atunci cu usurinta se trece linia de delimitare dintre autonomia culturala si cea administrativa sau politica. Lipsa de continuitate in politica vizand nationalitatile, lipsa unei viziuni coerente si sustinute in acest domeniu, au dus la aceste compromisuri, perecpute atat de diferit de romani sau maghiari. De aici pana la escaladarea urii nu e decat un pas. Daca UDMR face pasi mici-bravo lor- partidele celelalte fac salturi, iar compromisul nu e decat o consecinta a acestor salturi. Deci ceva daunator bunei intelegeri si convietuiri.

Invocarea aberatiilor scurse de sub scufita bolnava a lui HRP nu face cinste nicunei persoane care are cat de cat respect de sine. Asta apropo de link-ul de mai sus...