Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post


Musafir

#4448 Ce se întâmplă la UMF e dezgustător, o manipulare grosolană

2012-03-22 02:33

Benedek Istvan, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din municipiu, afirmă că ceea ce se întâmplă la UMF este "dezgustător" şi reprezintă "o manipulare grosolană", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că iniţial nu voia să vorbească despre subiectul UMF pentru că acesta "a fost extraordinar de mult politizat", iar "inclusiv şefi de partide" au mers acolo şi au dat declaraţii, deşi "habar nu au de situaţia universităţii".

El a spus că ceea ce se întâmplă acum la UMF este "dezgustător" şi reprezintă "o manipulare grosolană".

"Îmi pare extraordinar de rău şi mă doare acea manipulare care se întâmplă cu aceşti tineri. Nu merită aceşti tineri să fie aşa manipulaţi şi să fie aşa prostiţi. Sunt nişte oameni care vor deveni medici, dar ceea ce se întâmplă este de neadmis. Este o manipulare grosolană", a spus Benedek Istvan, arătând că vorbeşte în calitate de profesor al universităţii, care cunoaşte realitatea şi ştie "cât a fost distrusă, în mod voit, secţia maghiară".

El a adăugat că s-a făcut "o manipulare grosolană", în scopul de a fi "acoperite nişte lucruri", întrucât unii reprezentanţi ai conducerii universităţii au fost acuzaţi de plagiat şi există o serie de întrebări despre utilizarea unor fonduri.

"Este o manipulare grosolană. Şi ştiţi de ce este această manipulare, că nimeni nu are curajul să spună? Nu are nicio legătură cu facultatea. Doar că la facultate s-a făcut altceva decât ceea ce trebuia. S-au făcut catedră de sport, terenuri de sport, s-au băgat o grămadă de bani şi unii sunt speriaţi că vor fi traşi la răspundere. Sunt aici în calitate de profesor al acestei universităţi, care cunosc realitatea şi ştiu cât a fost distrusă, în mod voit, secţia maghiară. Manipularea asta grosolană e ca să se acopere nişte lucruri - unii din conducere sunt acuzaţi de plagiat, sunt întrebări despre utilizarea unor fonduri, s-a făcut catedră de sport, cheltuim o grămadă de bani pentru echipa de volei. Nu am auzit pe nimeni să vorbească despre problema asta. Eu am spus de şase luni că sunt probleme extraordinar de mari în management la nivelul UMF", a declarat Benedek.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş a adăugat că singura problemă reală se leagă, de fapt, de posibilităţile de dezvoltare a învăţământului în limba maghiară de la UMF Târgu Mureş şi de faptul că "unii" nu vor să respecte Legea educaţiei 1/2011.

"Este vorba de a pune la punct puţin secţiile care nu aveau posibilitate de dezvoltare şi să intre în concurenţă. Văd că unora nu le place concurenţa. Ce se întâmplă la ora actuală este dezgustător. Problema cea mai mare la ora actuală este că unii nu pot să vorbească cu bolnavii. Când cineva suferă, e speriat, cum se poate exprima cel mai bine, un om în dificultate, în necaz? Cel mai bine se poate exprima în limba maternă, pe limba lui. Apar o grămadă de medici care habar nu au, nu pot să converseze cu bolnavii, nu pot să vorbească în limba maghiară cu bolnavii. Asta este problema, nu invers. (…) Este o lege care trebuie respectată. Unii nu vor. Ori respectăm legea, ori facem o facultate separată", a conchis Benedek.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Raspunsuri


Musafir

#4449 Re: Ce se întâmplă la UMF e dezgustător, o manipulare grosolană

2012-03-22 02:33:53

#4448: - Ce se întâmplă la UMF e dezgustător, o manipulare grosolană

""Este o manipulare grosolană. Şi ştiţi de ce este această manipulare, că nimeni nu are curajul să spună? Nu are nicio legătură cu facultatea. Doar că la facultate s-a făcut altceva decât ceea ce trebuia. S-au făcut catedră de sport, terenuri de sport, s-au băgat o grămadă de bani şi unii sunt speriaţi că vor fi traşi la răspundere. Sunt aici în calitate de profesor al acestei universităţi, care cunosc realitatea şi ştiu cât a fost distrusă, în mod voit, secţia maghiară. Manipularea asta grosolană e ca să se acopere nişte lucruri - unii din conducere sunt acuzaţi de plagiat, sunt întrebări despre utilizarea unor fonduri, s-a făcut catedră de sport, cheltuim o grămadă de bani pentru echipa de volei. Nu am auzit pe nimeni să vorbească despre problema asta. Eu am spus de şase luni că sunt probleme extraordinar de mari în management la nivelul UMF", a declarat Benedek.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş a adăugat că singura problemă reală se leagă, de fapt, de posibilităţile de dezvoltare a învăţământului în limba maghiară de la UMF Târgu Mureş şi de faptul că "unii" nu vor să respecte Legea educaţiei 1/2011."


Musafir

#4611 Re: Ce se întâmplă la UMF e dezgustător, o manipulare grosolană

2012-03-23 08:37:43

#4448: - Ce se întâmplă la UMF e dezgustător, o manipulare grosolană

aceasta postare se incadreaza la momentul comic, daca nu ar fi tragic. Deliciile oferite: coruptie, bani cheltuiti aiurea, sali de sport, de volei,..., fiecare cu Udrea a lui. Este tragico-comic sa transformati pretentiile care le aveti ca efect 'al luptei de distrugere a sectiei maghiare" cand aveti predare la cursuri in maghiara (pe toate specializarile oferite). Sa defaimati doctori romani, sa vorbiti de coruptie ca sa aruncati apoi bomba "distrugerii sectiei maghiare" si sa veniti aici sa vorbiti, ca suntem noi, romanii, nu stiu cum si nu respectam drepturile constitutionale ale minoritatilor, zau nu prea se leaga??!!! Ma gandesc uneori cand va citesc postarile, daca aveti vreun pic de logica sau probabil ca, exprimandu-va in romana, chiar nu puteti.

problema este ca unii nu pot vorbi in maghiara cu bolnavii.... in ce tara traiti??!!, adica vreti separare pentru a putea vorbi in maghiara cu pacientii de etnie maghiara, banuiesc ca daca erati impreuna, doctori, studenti, prof. romani si maghiari v-ati simtit "obligati' sa vorbiti intr-o limba straina dvs., limba romana ceea ce impiedica dezvoltarea invatamantului in limba dvs. materna. Mi se pare, mai mult decat jenant. E o jignire la adresa tuturor romanilor. Sa va fie rusine ca aveti nesimtirea sa afisati fara jena asa ceva si nici macar sa nu realizati ce faceti! chiar nu aveti constinta si vreti sa fiti medici??!!!