Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

Daniel

#4077 Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-20 23:21

#4030: - Re: Re: Re: Schengen si nu numai ... 

 Da, evident ca m-am simtit discriminat! De cate ori merg in strainatate evit sa spun ca sunt roman ! Asa ca inteleg foarte bine ce inseamna sa te simti stingher. Acesta este principalul motiv pentru care nu pot sa accept modul in care cvasi-totalitatea postarilor sunt agresve, antiunguresti. Ce aveti cu ei ? Mie imi plac maghiarii, ma simt bine in Ungaria, prefer sa fac "etapa" la Szeged in loc de Arad, imi place Budapesta si, in general, cred ca avem multe de invatat de la unguri. Uitati-va la politicieni lor, si, sincer, nu vedeti ca au trimis in Parlament oamani cultivati, civilizati, inteligenti!? Si daca or avea facultate in limba maghiara, ce-o sa se intample ? Cine si ce va avea de suferit, puteti sa-mi explicati?

Raspunsuri


Musafir

#4089 Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 00:50:48

#4077: Daniel - Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

Rândurile tale sunt abia primii în care am simţit EMPATIE, umanism şi bun simţ (deşi suntem deja peste 4000 de comentarii).

Să ştii că UDMR-ul era între primii care au susţinut acordarea drepturilor comunităţii româneşti din Serbia - ca condiţia sprijinului statului român pentru integrarea în UE a Serbiei. Tot aşa a sprijinit şi protestul înpotriva violării drepturilor românilor din Basarabia.

 

Naţionaliştii români le-au uitat aceste gesturi...

 

Cine nu cunoaşte ce înseamnă să fii minoritar, nu poate să înţeleagă acest lucru. Cine nu era jignit şi umilit nici-odată pentru apartenenţa sa la o naţiune, nu ştie despre ce e vorbă.

Imigranţii români din Italia sau Franţa au început să sufere de aceste lucruri şi încet-încet au înţeles ce înseamnă să fii minoritar (căci suferă de acelaşi xenofobie pe care o practică şi fraţii lor din ţara-mamă)...

Asta simţim noi, deşi nu l-am depăşit noi hotarele Ungeriei, ci hotarele ne-au depăşit. Părinţii, bunicii, străbunicii noştri au trăit aici şi noi n-avem nici-o vină înpotriva românilor decăt că ne-am născut şi le deranjăm...

Dacă cerem drepturi egale, facultăţi egale, ei vorbesc deja despre discriminare pozitivă. Căci chiar şi egalitatea le deranjează... :-(

Mă rog, vorbesc despre cei naţionalişti - căci ştiu şi eu foarte bine că sunt o mulţime de români în care există încă bunul simţ, empatia şi capacitatea de a-l înţelege pe celălalt. Şi ştiu foarte bine că aceşti 24 000 de mii de români nu reprezint totalitatea naţiunii (care cuprinde milioane şi milioane de români empatici, toleranţi, cu spirit european).

Totuşi sunt foarte trist când trebuie să văd că sunt 24 000 de români care semnează o astfel de petiţie (deşi ştiu că majoritatea lor face absolut inconştient acest lucru, nici nu ştie ce semnează sau ce conţine legea împotriva cărei protestă).

Oricum îmi pare bine că am citit şi comentariul tău, căci tocmai din cauza oamenilor ca tine pot să mai cred că există viitor comun pentru români şi maghiari, că există încă posibilitatea să-l înţelegem unul pe celălalt.

Dacă în locul lui Copotoiu ar fi un român ca tine, nici n-ar fi fost nevoie de modificarea Legii Educaţiei sau de hotărârea de guvern. Căci acestea sunt doar răspunsuri la o situaţie discriminatorie - care putea fi evitată sau corectată în cadrul universităţii, dacă conducătorii erau oameni mai empatici şi mai deschişi la dialog.

Cunosc mulţi români care sunt ca tine - tocmai de aceea n-am plecat încă din această ţară şi n-am cerut nici cetăţenie maghiară. Căci încă pot spera că sunt oameni cu care (românii şi maghiarii împreuna) putem schimba cândva mentalitatea bolnavă a acestei ţări.

Dacă peste 30-40 de ani mor toţi comuniştii şi şoviniştii din ţară şi în funcţiile importante (să sperăm:) vor fi români ca tine, atunci voi fi mândru că m-am născut aici, în ţara asta, deşi ca minoritar...

 

 

 

 

 


Musafir

#4091 Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 01:00:36

#4077: Daniel - Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

Nu ştiu cine eşti, dar sincer chiar îmi pare rău.


Musafir

#4187 Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 12:30:40


Musafir

#4228 Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 14:42:57

#4077: Daniel - Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

poate ar fi bine sa deschideti site-ul UMF Tg. Mures si sa cititi punctul de vedere al conducerii universitatii, sa ascultati si partea romana.  Aici nu e vorba de a nu lasa o facultate in limba maghiara, ci de implicatiile politicului acolo unde nu trebuie.


Musafir

#4235 Re: Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

2012-03-21 14:48:10

#4077: Daniel - Re: Re: Re: Re: Schengen si nu numai ...

Nu mi se par deloc mai inteligenti sau mai civilizati decat politicienii romani. Agresivitatea lor verbala este mai subtila, dar tot agresivitate este. Ca sa nu mai spun ca nu este la fel de subtil felul lor sfidator si incompetent cu care trateaza problemele romanilor, inclusiv al celor de etnie maghiara. Mereu au fost liderii UDMR la conducerea tarii si nu au facut nimic pentru cele doua  judete cele mai sarace de la noi, unde sunt majoritari.