Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post


Musafir

#102

2012-03-14 08:54

O minoritate nu are viitor într-o ţară a cărei limbă oficială nu o cunoaşte (transformându-se astfel în masă de manevră), aşa cum nu are viitor nici o ţară în care limba oficială e opţională

Raspunsuri


Musafir

#222 Re:

2012-03-14 11:41:40

#102: -

Legea 1/2011 este asumata doar de guvern.

Legea 1/2011 a fost creata sub viziunea actualei aliante aflata la putere in care pozitia UDMR este respectata (pana la exces).

Legea 1/2011 "consfinteste" caracterul optional al cunoasterii limbii romane la absolvirea unor studii universitare in Romania in limba minoritatilor (maghiara si germana, legea prevede clar despre care minoritati este vorba) . Si nu vorbim doar de studii in domeniile teatru, muzica, pedagogie (invatamant preuniversitar). Balivernele gen "noi vom preda terminologia in limba romana" sunt pentru cei care nu cunosc realitatea din acele universitati cu predare in limba maghiara.

Legea 1/2011 "bonifica" un student pentru ca invata in limba minoritatilor si nu este supus efortului de a face acest lucru in limba oficiala din Romania, bugetul alocat fiind cu 50% mai mare. Parinti ai caror copii invata in limba romana, ce spuneti?

Legea 1/2011 decide, fara consultare, ca in Romania o universitate este multiculturala doar daca se invata in limba romana, maghiara si germana. Celelalte minoritati, ce spuneti de acest lucru? Din cate se cunoaste, exista specializari in universitati cu predare si in limba altor minoritati.

Universitatea Sapientia este o universitate de invatamant exclusiv in limba maghiara, infiintata ca universitate particulara de catre statul maghiar in Romania si care, incepand din acest an, va fi finantata de la bugetul de stat de aici. Universitatea Sapientia elibereaza diplome recunoscute in Romania.