Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#34871 ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI.

2015-03-02 11:17

#34870: - ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI. 

continuare 2:

 În opt luni, Oltchim a realizat investiţii de 2,45 milioane de euro


În perioada iunie 2014 - februarie 2015, SC Oltchim SA a investit suma de 2,45 milioane de euro în lucrări majore de revizii şi reparaţii. Astfel, a fost schimbat integral un electrolizor în cadrul principalei instalaţii de producţie, respectiv instalaţia de electroliză cu membrană. Valoarea totală a reabilitării a fost de circa 800.000 de euro. În prezent, este în derulare efectuarea reviziei capitale la o linie de fabricaţie la instalaţia de var industrial. Contravaloarea lucrărilor care vor fi efectuate este de 450.000 de euro, iar lucrarea care a fost demarată în noiembrie 2014 va fi finalizată în martie 2015. Administratorii SC Oltchim SA au demarat şi procedura pentru schimbarea a încă unui electrolizor, în cadrul instalaţiei de electroliză cu membrane, echipamentele în valoare de circa 800.000 de euro fiind deja contractate (achitarea acestora va fi efectuată până la finele lunii martie 2015). De asemenea, parcul propriu de vagoane al SC Oltchim SA specializate, prin intermediul cărora se comercializează produsele finite (sodă caustică lichidă) şi se aprovizionează materiile prime (propilenă, clor), a fost parţial reparat. În planul de reorganizare sunt prevăzute, pentru primele cinci trimestre, noi investiţii în sumă totală de peste 4,2 milioane de euro, toate având efect de levier în rezultatele economico-financiare ale SC Oltchim SA, prin creşterea randamentului instalaţiilor, scăderea consumurilor unitare şi creşterea productivităţii, după cum previzionează Rominsolv şi BDO Business Restructuring. Totul va conduce la creşterea calităţii produselor finite, respectiv consolidarea şi creşterea potenţialului, prin acest rezultat, a relaţiilor comerciale. Alte măsuri de eficientizare invocate de administratorii SC Oltchim SA se referă la optimizarea suplimentară a structurii organizatorice şi diminuarea cheltuielilor fixe cu
450.000 de euro lunar, prin creşterea productivităţii totale a muncii. „În plan ne referim la măsuri cantitative de reducere a organigramei SC Oltchim SA cu circa 500 de locuri de muncă neproductive (din locaţii şi instalaţii fără perspectivă de activitate, personal din pavilionul central) şi măsuri calitative de evaluare corectă a activităţii desfăşurate de fiecare salariat şi de aplicare corectă a prevederilor contractului colectiv de muncă. Salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi salariilor compensatorii, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.”, spune conducerea SC Oltchim SA. Astfel, în funcţie de rezultatele economice ale societăţii debitoare, există premisele ca aceştia să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării, până la epuizarea totală a datoriei curente a SC Oltchim SA către fiecare în parte (respectiv cele trei salarii restante, precum şi salariile compensatorii, sumele înscrise la masă credală urmând să fie plătite conform programului de plăţi inclus în planul de reorganizare). Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015. Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele permit alocarea unor fonduri în acest sens de 460.000 de lei pentru fiecare lună, urmând ca, pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, administratorii SC Oltchim SA să redimensioneze acest fond.

Datorii de circa 50 de milioane de euro, cumulate în perioada insolvenţei

În cei doi ani de insolvenţă, SC Oltchim SA a cumulat datorii de circa 50 de milioane de euro, potrivit planului de reorganizare propus creditorilor. Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring SPRL, a explicat: „Estimăm că aceste datorii pot fi achitate în circa doi ani. Circa 9-10 milioane de euro sunt creanţele salariaţilor, respectiv plăţile compensatorii către disponibilizaţi şi cele două salarii şi jumătate per salariat, rămase restante din perioada în care SC Oltchim SA nu a funcţionat deloc, înainte de intrarea în insolvenţă. Compania mai are datorii către furnizori interni şi externi şi o sumă importantă - 62 de milioane de lei către CET Govora pentru furnizarea de abur tehnologic.”. La rândul său, Gheorghe Piperea a subliniat că SC Oltchim SA a agreat cu CET Govora un plan de plată eşalonată a datoriei, care a început deja şi a subliniat că societatea vâlceană a plătit mereu factura pentru electricitatea livrată de CET Govora. Anul trecut, SC Oltchim SA a continuat să înregistreze o pierdere netă, în scădere faţă de cea raportată în 2013. Administratorii SC Oltchim SA speră ca 2015 să vină cu un profit net pentru societate.

Raspunsuri


Musafir

#34872 ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI.

2015-03-02 11:18:57

#34871: - ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI. 

continuare 3:

 Planul B este cincinal


Rominsolv şi BDO Business Restructuring au şi un plan B pentru SC Oltchim SA, în cazul în care investitorul întârzie să apară: societatea îşi continuă activitatea aşa cum este acum, cu identificarea de soluţii de finanţare pentru majorarea producţiei. Administratorii SC Oltchim SA susţin: „Presupunând că SC Oltchim SA rămâne cu condiţiile actuale, de 30% utilizare a capacităţii de producţie, din simularea noastră reiese că, pentru următorii cinci ani, există posibilitatea realizării unei cifre de afaceri cumulate de 1,5 miliarde de euro, din care exporturi de 1,1 miliarde de euro şi numai 200 de milioane de euro importuri. În următorii cinci ani, putem face plăţi către bugetul consolidat al statului, provenite din TVA, impozite, taxe aferente salariilor de circa 390 de milioane de euro, la care se adaugă plăţi către bugetul local pentru următorii 5 ani de peste 4,1 milioane de euro. Aprobarea planului de reorganizare propus mai înseamnă păstrarea unui număr de circa 5.500 de locuri de muncă din SC Oltchim SA din industria orizontală, direct dependentă de societate.”.

Conductele de aprovizionare cu etilenă şi propilenă ajung la fier vechi


Salariaţii Direcţiei Petrochimice Bradu a SC Oltchim SA au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi ministrului Economiei, Mihai Tudose, în care protestează împotriva transformării Rafinăriei Arpechim, deţinută de OMV Petrom în depozit şi împotriva planului de reorganizare a SC Oltchim SA. „A fost elaborat planul de reorganizare. Nu am citit despre o strategie: de unde se aduce materia primă, ce investiţii se vor face pentru a putea porni instalaţiile Oxo-Alcooli şi, ulterior, AF-DOF. Planul de reorganizare este o prezentare (istoric, plus bilanţ contabil), iar reorganizarea este bazată pe ipoteze şi scenarii.”, se arată în scrisoarea muncitorilor de la Bradu. Salariaţii SC Oltchim SA le reproşează administratorilor companiei că nu au luat în calcul posibilitatea repornirii Petrochimiei, care poate asigura materia primă pentru instalaţiile Propenoxid şi Oxo-alcooli, de pe platforma de la Vâlcea, la un preţ scăzut. „Din păcate, conductele special prevăzute, pe o lungime de 82 de kilometri, pentru a aproviziona SC Oltchim SA cu etilenă şi propilenă vor ajunge tot la fier vechi sau vor fi mâncate de rugină. Este nevoie de investiţii pentru repornire, dar, apoi, situaţia contabilă va arăta pe plus.”, se arată în documentul prin care angajaţii de la Bradu-Argeş fac apel la autorităţi pentru salvarea petrochimiei.

Se vor converti creanţele creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni

Planul de reorganizare a SC Oltchim SA are ca punct central tot identificarea unui investitor care să preia (total sau parţial) societatea, precum şi conversia parţială a datoriilor companiei în acţiuni. SC Oltchim SA a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie a anului 2013, după o tentativă eşuată de privatizare, în septembrie 2012. În timpul insolvenţei, administratorii SC Oltchim SA au organizat licitaţii pentru vânzarea combinatului, care au suferit repetate amânări (la cererea investitorilor, după cum au spus aceştia) până în decembrie 2014, când procedura a fost anulată, din lipsă de cumpărători. „În primul rând, nu mai suntem sub presiunea timpului. Avem trei ani la dispoziţie pentru reorganizare. În al doilea rând, compania cunoaşte o evoluţie mult mai bună decât în urmă cu un an. SC Oltchim SA are un profit operaţional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de circa 750.000 de euro, la nivelul lunii ianuarie a acestui an. Tot în ianuarie, SC Oltchim SA avea depozite de 5 milioane de lei. Vânzarea se poate face în alte condiţii şi ne va permite, estimăm noi, să obţinem şi finanţare pentru majorarea producţiei.”, a mai spus Gheorghe Piperea. Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România (acţionar minoritar semnificativ al SC Oltchim SA), a declarat recent: „Acest plan de reorganizare nu aduce nimic nou pentru SC Oltchim SA, reiterând ideea de vânzare printr-un SPV (vehicul special investiţional). Tentativele de vânzare au eşuat până acum şi eu cred că administratorii merg într-o direcţie greşită. Se continuă situaţia actuală, iar planul nu arată clar care sunt noile idei de business, ce activităţi vor fi continuate, la ce se renunţă, cum vor finanţa investiţiile de care combinatul are nevoie şi câţi muncitori mai rămân. Administratorii nu specifică în plan ce alternative au dacă nu vor reuşi să vândă SC Oltchim SA. Suma de 307 milioane de euro propusă, până acum, ca preţ de pornire pentru vânzarea combinatului curăţat de datorii este prea mare, mai ales că societatea a continuat să cumuleze datorii în perioada insolvenţei şi nu are o direcţie de eficientizare şi dezvoltare.”. Planul de reorganizare stipulează că valorificarea patrimoniului societăţii debitoare către un investitor, interesat de continuarea activităţii SC Oltchim SA, se va putea realiza prin transferul afacerii şi patrimoniului SC Oltchim SA către o persoană juridică română (SC Oltchim SPV SRL) cu asociat unic SC Oltchim SA; conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni ale SC Oltchim SA, parţial sau integral, cu respectarea proporţiilor şi valorilor incluse în programul de plăţi; darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari, în contul creanţelor pe care aceştia le au faţă de averea debitorului. Darea în plată a bunurilor debitorului către creditori va putea fi efectuată doar cu condiţia prealabilă a acordului scris al acestora, cu privire la această modalitate de stingere a creanţei lor şi cu condiţia aprobării de către adunarea creditorilor. Gheorghe Piperea a spus că darea în plată nu vizează active productive de la SC Oltchim SA şi că reorganizarea va apela la acest instrument şi la conversia creanţelor, dacă va fi cerere din partea creditorilor.

PCC, veşnicul Gică - Contra

La rândul său, Wojciech Zaremba a precizat că este puţin probabil ca administratorii să obţină finanţare pentru creşterea producţiei cu acest plan, din care nu reiese o direcţie clară de dezvoltare. Reprezentantul PCC în România, acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, a declarat că tentativele de vânzare au eşuat până acum, şi crede că administratorii merg într-o direcţie greşită. „Se continuă situaţia actuală, iar planul nu arată clar care sunt noile idei de business, ce activităţi vor fi continuate, la ce se renunţă, cum vor finanţa investiţiile de care combinatul are nevoie şi câţi muncitori mai rămân. Administratorii nu specifică în plan ce alternative au, dacă nu vor reuşi să vândă Oltchim.”. Polonezul consideră că suma propusă ca preţ de pornire pentru vânzare, 307 milioane de euro, ar fi mult prea mare. Piperea susţine că darea în plată nu vizează active productive şi că reorganizarea va apela la acest instrument şi la conversia creanţelor, dacă va fi cerere din partea creditorilor. Zaremba, în schimb, nu crede că administratorii vor reuşi să obţină finanţare pentru creşterea producţiei.
„Am acordat un grad de recuperare de 70% creditorilor garantaţi, 100% pentru creanţele salariale, cu 30% m-am dus la creditorii esenţiali, indispensabili, iar pentru bugetari este o diferenţă care se calculează luând în calcul toate aceste valori. Creditorii chirografari nu primesc nimic în această ipoteză, pentru că toate celelalte creanţe sunt semnificative.”, a arătat Niculae Bălan, partener coordonator în cadrul BDO Business Restructuring SPRL, celălalt administrator judiciar al SC Oltchim SA. Tabelul creanţelor totalizează 800 de milioane de euro, primii trei creditori fiind AAAS, Electrica şi BCR. SC Oltchim SA a anunţat, în ianuarie, că planul de reorganizare a companiei va prevede vânzarea către un cumpărător eligibil.