Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

BREAKING NEWS la Oltchim:

#33335 Ministrul Economiei: Oltchim a închis luna ianuarie cu un profit de 700.000 de euro

2015-02-06 13:18

 

Ministrul Economiei: Oltchim a închis luna ianuarie cu un profit de 700.000 de euro

 

 

Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, a declarat vineri, într-o conferință de presă la Brăila, că SC Oltchim S.A. a avut în luna ianuarie 2015 un profit de 700.000 de euro, situație care face societatea atractivă pentru mult discutata privatizare.

'Oltchim a închis luna ianuarie cu 700.000 de euro profit, în condițiile în care am reușit să ducem la capacitate de lucru 30% din ceea ce mai este funcțional. Acest lucru îl face deja să devină tot mai atractiv și a contat foarte mult în negocierile cu FMI și cu Comisia Europeană', a declarat Tudose.

Ministrul Economiei a declarat luna trecută, într-o întâlnire cu o delegație a salariaților de la SC Oltchim S.A., că susține soluția privatizării combinatului, dar prioritară este reorganizarea societății înainte de vânzare pentru atragerea unor cumpărători capabili să îi susțină activitatea.

Totodată, Tudose a menționat că recuperarea restanțelor salariale și plata salariilor compensatorii pentru cei disponibilizați trebuie să constituie o prioritate pentru conducerea combinatului.

Combinatul Oltchim se află în insolvență de doi ani și s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro.

http://www.agerpres.ro/

 

Raspunsuri


Musafir

#33337 România ultimului lucru de (des)făcut!

2015-02-06 13:26:57

#33335: BREAKING NEWS la Oltchim: - Ministrul Economiei: Oltchim a închis luna ianuarie cu un profit de 700.000 de euro 

 http://www.ziarulnatiunea.ro/2015/02/06/

România ultimului lucru de (des)făcut!

Data: 06 februarie 2015  / Cezar Adonis Mihalache

Așa ceva nu ne-am fi închipuit să trăim nici dacă rămâneam blocați acum un sfert de secol pe pervarzul „ferestroicii”! Să primim un ordin rusesc de desființare a unui pilon al suveranități economice naționale chiar prin gura Europei! Și nici măcar nu este vorba de o declarație de război la adresa resurselor noastre industriale. Ci impunerea unei capitulări.

Și este cutremurător că toți guvernanții noștri tac smeriți. Căci, în țara lucrului bine făcut (cel puțin, verbal!), în avântul pe care ni l-am luat, „nemțește”, pentru a pune lucrurile în făgașul lor, să primești o directivă rusească se dezmembrare poate a ultimelor lucruri bine făcute în România, cu multe decenii în urmă, are nivelul ei de umilire. Pe care rușii din spatele fondului austriac care administrează RAFO Onești doar au așteptat să o pună în aplicare.

Încă de când au intrat în joc, rușii infiltrați în spatele industriei petrochimice românești au avut drept scop blocarea oportunitățile noastre industriale în Europa în care ne integram. Acum, deloc întâmplător în contextul războiului din Ucraina, rușii elimină sec toate aceste infrastructuri.

Este adevărat, RAFO nu a mai produs nimic de mult timp. Dar ar putea redeveni, chiar dacă este „învechită”, un punct geostrategic cheie în segmentul petrochimic! De aceea, nu întâmplător acum, rușii au dat directiva de dezmembrare! De tăiere la fier vechi a combinatului din a cărui „valorificare” să se plătească chipurile datoriile către statul Român.

Nemțește ar trebui ca șeful statului să pună piciorul în prag! Una este exploatarea capacităților industriale, altceva este desființarea unei infrastructuri esențiale pentru strategia noastră de independență energetică. Pentru că orice decizie de un asemenea nivel trebuie să ajungă înainte de toate în CSAT. Și oricât de bizar a fost întocmit contractul de privatizare, intervenția Statului în procesul de dezagregare a combinatului este cât se poate de legitimă.

În fapt, fondul austriac ar fi trebuit să notifice ministerul economiei față de intențiile sale. Dar faptul că rușii au dat un ordin de dezafectare, peste capul oricărei autorități românești, reprezintă doar încă o dovadă a speculării slăbiciunilor Statului Român în relațiile sale cu „investitorii”.
În plus, permisivitatea autorităților față de asemenea decizii „economice” ar putea crea precedentul prin care și Arpechim, ALRO ori Oltchim sa fie „valorificate”.

Așadar, va continua și sub mandat „nemțesc” procesul de expediere a țării către centrele de colectare a materialelor „refolosibile”? Vom asista, în pragul unui conflict extins în Ucraina, la distrugerea de către ruși a unei rafinării care poate avea un rol strategic militar esențial, mai ales în cazul rostogolirii conflictului în estul Europei?!

De fapt, decizia rușilor poate fi și o dovadă că „primăvara rusească” este mult mai aproape decât am vrut a crede! Sau, mai bine spus, complăcându-ne a crede că agresiunea rusească din Ucraina reprezintă doar un trecător moft țarist!

Pentru că aceasta poate fi cheia amenințării rușilor de a dezmembra rafinăria RAFO! Și nu un joc de intimidare la adresa Autorității de Supraveghere Financiară după decizia acesteia de a dezlista comania de pe piața bursieră!

Oricum, avem încă o dovadă a faptului că protejarea industriei românești de către Statul Român lipsește cu desăvârșire! Și chiar dacă facem un adevărat circ politic din alocarea de procente suplimentare Apărării, nu facem absolut nimic pentru protejarea fabricilor și a combinatelor cu potențial strategic militar. Mai ales în condițiile confictelor de la granițele țării!