Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#33152 Mărirea şi decăderea RAFO Oneşti. Urmeaza Oltchim, dom Piperea?

2015-02-04 12:59

http://estire.ro/economie/diverse/analiza

ANALIZĂ Mărirea şi decăderea RAFO Oneşti. Cum a fost devalizată una dintre cele mai mari rafinării ale României.

03 February 2015, 19:49

Oligarhul rus Iakov Goldovsky, proprietarul RAFO Oneşti, vrea să demonteze şi să vândă la fier vechi utilajele şi echipamentele din cadrul rafinăriei, decizia urmând să fie votată formal de acţionari peste două săptămâni.

Compania Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti, a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.
 
Informaţia se regăseşte în propunerea acţionarului majoritar ce urmează să fie discutată în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, care va avea loc în data de 18 februarie. „Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei“, potrivit unui comunicat al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti. 
 
Sumnele obţinute din vânzarea instalaţiilor vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinerea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice. 
 
„Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utilajelor pe piaţa second-hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor“, se arată în comunicat.
 

Magnatul din umbră

Petrochemical Holding deţine 96,51% din acţiunile RAFO, iar restul de 3,48% aparţine mai multor acţionari. La rândul său, Petrochemical Holding este deţinută de către magnatul rus Iakov Goldovsky. Rafinăria de la Oneşti a fost cumpărată în anul 2009 de către Goldovsky, care a deţinut colosul petrochimic Sibur dinRusia până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. 
 
El a pierdut controlul asupra Sibur în anul 2002, când a ajuns în curtea Gazprom. Oligarhul a stat atunci în închisoare timp de şapte luni, fiind acuzat de delapidare. Ulterior, el a fost eliberat, a părăsit Rusia şi a înfiinţat Petrochmeical Holding în Austria. 
 

Cronica unui eşec

Ultimul an în care rafinăria din judeţul Bacău a mai produs motorină sau benzină a fost 2008. De atunci, compania face afaceri din vânzarea de active diverse. Cele 43 de benzinării ale RAFO au fost vândute în anul 2009. 
 
În toamna anului trecut, acţionarii RAFO Oneşti au aprobat reducerea capitalului cu aproape 2 miliarde de lei, pentru a acoperi pierderile istorice şi pentru a evita dizolvarea companiei. RAFO se află într-o situaţie dificilă de foarte mulţi ani, astfel că reducerea capitalului a avut loc cu scopul de a compensa pierderile reportate, care se ridicau la 1,92 miliarde de lei la finele anului 2013.
 

Scandal după scandal

De-a lungul timpului, RAFO a fost implicată într-o serie lungă de scandaluri, unele dintre acestea lăsându-se cu ani grei de închisoare. În luna octombrie 2014, omul de afaceri Marian Iancu, fost proprietar al rafinăriei, a fost condamnat definitv la 12 ani de închisoare de către Curtea de Apel Bucureşti în dosarul RAFO, fiind acuzat de evaziune fiscală şi de spălare de bani. 
 
Alături de acesta, au mai fost condamnaţi Constantin Mărgărit şi Octavian Iancu (fratele lui Marian Iancu - n.r.) la câte zece ani de închisoare, Elenkalan Hazrettin şi Alex Martin (fost Akaroglu Cuneyit) la câte nouă ani de închisoare, Marius Turică şi Gheorghiţă Iancu, la câte şapte ani de închisoare, dar şi Silviu Neacşu la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, magistraţii au mai decis să confişte de la Marian Iancu peste 215 milioane de dolari şi 13 milioane de euro. 
 
Acuzaţiile au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Fisc. Mai exact, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat prin neplata impozitului pe profit în sumă totală de 80,62 milioane de lei şi prin TVA dedus ilegal în valoare de 55,03 milioane de lei, rezultînd un prejudiciu total de 135,65 milioane de lei.
 

Dosarul Carom

Un alt dosar ajuns în instanţă este Carom. În luna decembrie 2014, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, acuzaţiile fiind de înşelăciune şi spălare de bani. 
 
Decizia nu este, însă, definitivă. Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom Oneşti şi au prejudiciat-o cu 143,4 milioane de lei (1.434 de miliarde de lei vechi), sumă stabilită la nivelul anului 2003. Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.
 

Istoria RAFO

• 1956 Guvernul comunist înfiinţează Platforma Petrochimică Borzeşti, aici fiind construită Rafinăria 1 Oneşti, care procesa ţiţei nesulfuros din ţară.
• 1979-1980 A fost pusă în funcţiune Rafinăria 2, care procesa ţiţei sulfuros din import. 
• 1991 RAFO Oneşti este înregistrată ca societate de sine stătătoare, compania nefiind inclusă în Petrom. 
• 2001 Imperial Oil, controlată de către omul de afaceri Corneliu Iacubov şi Canyon Servicos, achiziţionează 59,9% din rafinărie.
• 2004 Firma Balkan Petroleum, controlată de către Marian Iancu, ajunge proprietarul rafinăriei.
• 2004 RAFO cere insolvenţa, fiind la acel moment cel mai mare datornic la buget. Balkan Petroleum propune fuziunea cu producătorul de cauciuc sintetic Carom Oneşti şi conversia datoriilor în acţiuni, operaţiune în urma căreia statul ar fi urmat să deţină 62% din noua entitate. Statul se opune motivând că aşa s-a angajat în faţa FMI.
• 2005 Firma olandeză Calder-A, deţinută tot de Iakov Goldovsky, cumpără acţiunile RAFO de la Balkan Petroleum.
• 2008 AVAS încetează monitorizarea post-privatizare, constatând că investitorii şi-au îndeplinit obligaţiile, producţia încetează „pentru modernizare“.
• 2009 Petrochemical Holding ajunge acţionar majoritar, cu 96% din acţiuni, consolidând toate participaţiile controlate indirect de Goldovski. 
• 2010 RAFO iese din insolvenţă, dar producţia rămâne oprită.
• 2011Curtea de Apel Braşov decide irevocabil menţinerea deciziei de închidere a procedurii de reorganizare.
 

România mai are doar patru rafinării în funcţiune

Dacă în perioada de glorie România avea o capacitate de rafinare de 34 de milioane de tone pe an şi un număr de zece rafinării, astăzi doar trei rafinării mai realizează carburanţi, respectiv Petrobrazi (Petrom), Petromidia (Rompetrol) şi Petrotel (Lukoil), în vreme ce, la Vega, grupul Rompetrol produce bitum. 
 
Dintre celelalte, Arpechim se află în conservare, iar statul speră ca investitorii care vor prelua Oltchim să cumpere şi Arpechim, care îi furnizează materie primă.
În afară de RAFO, celalte rafinării din ţară sunt Astra Română, Steaua Română, Dărmăneşti şi Suplacu de Barcău. 
 
Planul lui Ceauşescu a fost să deschidă cât mai multe rafinării, astfel încât să prelucreze ţiţei importat din statele aflate în Orientul Mijlociu, cu care România întreţinea relaţii bune în perioada comunistă. Ulterior, carburanţii erau exportaţi, scopul final fiind aducerea de valută în ţară.
 
Sursa: Adevarul

Raspunsuri


Musafir

#33253 Mărirea şi decăderea RAFO Oneşti. Urmeaza Oltchim, dom Piperea?

2015-02-05 12:21:17

#33152: - Mărirea şi decăderea RAFO Oneşti. Urmeaza Oltchim, dom Piperea? 

 http://revistapresei.hotnews.ro/stiri

RISE Project: 

Drumul RAFO spre fier vechi: politicieni corupti si oligarhi rusi.

de Paul Radu, Daniel Bojin

Joi, 5 februarie 2015, 13:48 

RAFO Onesti, una dintre principalele rafinarii ale Romaniei, a ajuns la fier vechi. Actualul proprietar al RAFO, o firma din Viena in spatele careia se afla investitori rusi, a declarat ca va dezmembra rafinaria si ii va folosi terenul pentru o serie de proiecte tehnice. RISE Project va prezinta cateva dintre momentele cheie din istoria colosului industrial din Onesti care a cazut victima unor afaceristi si politicieni fara scrupule din Romania si din Rusia.

Dezastrul RAFO incepe si se termina la Viena

In anul 2000, rafinaria din Onesti era inca firma de stat si se afla intr-o situatie dramatica. Muncitorii au iesit atunci in strada scandand: "Vrem sa muncim!", "Onesti, nu uita, RAFO este sansa ta!". Situatia conflictuala de la RAFO, cauzata de incetarea activitatii rafinariei ca urmare a managementului prost, a dus chiar la blocarea unui drum national de catre muncitorii revoltati.

In acest timp insa, in liniste, la peste 1.000 de kilometri distanta de protestatari, la Viena, a avut loc o intelegere pe seama RAFO, o afacere secreta care a implicat sume mari de bani si nume grele din politica si economia romaneasca.

In noiembrie 2000, la o saptamana dupa ce PSD a castigat alegerile parlamentare, a fost infiintata in capitala Austriei o firma cu zece actionari numita RAFO GmbH.

Intre personajele importante din aceasta companie se numara si Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex, supranumit si "groparul Bancorex". Numele lui Temesan este asociat celui mai mare colaps bancar din istoria Romaniei, ce a dus la disparitia bancii Bancorex, inghitita in 1999 de BCR, si la saparea celei mai mari gauri financiare din economia romaneasca, o pierdere evaluata la peste doua miliarde de dolari. Un alt VIP in RAFO GmbH a fost nimeni altul decat cel care avea sa devina curand patronul RAFO Onesti, controversatul Corneliu Iacubov, fost vicepresedinte al PSD Bacau, aflat acum in puscarie pentru prejudicierea RAFO Onesti.

Tot in actionariatul firmei din Viena a fost cooptat si Teodor Caramizaru, lider de sindicat la compania Eletrocarbon Slatina, care l-a ajutat apoi pe Iacubov sa preia ostil intreprinderea, eliminandu-i din actionariat pe salariati si fostii directori. Manevrele financiare dintre Rafo si Electrocarbon i-au adus lui Iacubov o condamnare definitiva de sapte ani de inchisoare in 2012.

Lotul RAFO GmbH

Corneliu Iacubov. Afaceristul moldovean a fost patronul rafinariei RAFO Onesti. Tot Iacubov a condus spre faliment rafinaria Darmanesti. Iacubov a fost unul dintre principalii sponsori ai PSD. Condamnat la sapte ani de inchisoare.
Razvan Temesan/MediafaxFoto/Andreea Tudorica

Razvan Temesan. Supranumit "groparul Bancorex", dar considerat de Ion Iliescu drept "unul dintre cei mai buni si mai calificati manageri pe care i-a avut sistemul nostru bancar". Numele lui Temesan este legat si de falimentul Bancii Romane de Scont, al carei consilier financiar a fost pentru o vreme.

Levente Solyom. Numele presedintelui RAFO GmbH este legat de un imprumut luat de la Bancorex-ul lui Temesan prin intermediul lui Iacobov, care a semnat, pe banii SIF Moldova, un bilet la ordin in favoarea sa, imprumut ce nu a fost niciodata returnat.

Andrei Serban. Si el a luat bani imprumut de la Bancorex, tot "pe barba" lui Iacubov, si a fost la fel sponsor al PSD.

Bogdan Iuliu Dumitrescu. A fost director al Bancii Unirea si a avut de-a face cu prabusirea acestei banci. Banca Unirea a fost infiintata chiar de catre gasca lui Iacubov, pe cand acesta era presedintele FPP II Moldova, actualul SIF Moldova, fond de investitii implicat in trecut si in actionariatul RAFO.

Marin Marin. A fost seful APAPS Bacau, asadar reprezentant al statului roman. In momentul privatizarii RAFO, in 2001, statul a decis stergerea unor datorii si penalitati la bugetul statului de peste 3.000 de miliarde de lei, rafinaria fiind practic facuta cadou firmei Imperial Oil, a lui Iacobov. Condamnat la sase ani in spatele gratiilor.

Toader Gaureanu. A fost director general al RAFO GmbH. A primit sapte ani de puscarie in acelasi dosar in care a fost condamnat si Iacubov.

Toti ceilalti. Au fost apropiati ai aceluiasi Iacobov, fiind legati prin afaceri de acesta si de structurile create in jurul RAFO Onesti.