Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

#29342 Re: BANUL DISPONIBILIZATILOR SI SALARIATILOR, URGENT OLTCHIM!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-11-18 19:15

#23285: - BANUL DISPONIBILIZATILOR SI SALARIATILOR, URGENT OLTCHIM!!!!!!!!!!!!!!!! 

OBLIGATORIU CERUTE JUDECATORILOR DAUNE-INTERESE PENTRU PREJUDICIILE CREATE.

 

Daune interese = despăgubire bănească pentru repararea unui prejudiciu.

 

 

 

DÁUNĂ, daune, s. f. 1. Pagubă, vătămare, prejudiciu (material sau moral). ◊ Loc. prep. În dauna (cuiva sau a ceva) = în paguba, în detrimentul (cuiva sau a ceva). 2. Despăgubire. [Pr.: da-u-] – Din lat. damnum.
Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

 

 

INTERÉS, interese, s. n. 1. Preocupare de a obține un succes, un avantaj; râvnă depusă într-o acțiune pentru satisfacerea anumitor nevoi. 2. Avantaj, folos, câștig, profit. ◊ Loc. adj. De interes general (sau public) = de importanță socială, util colectivității. ◊ Expr. A-și face interesele = a fi preocupat numai de treburile personale. 3. Dobândă. ◊ (Jur.) Daune interese = despăgubire bănească pentru repararea unui prejudiciu. 4. Orientare activă și durabilă, dorință arzătoare de a cunoaște și de a înțelege pe cineva sau ceva. 5. Înțelegere și simpatie față de cineva sau de ceva; grijă, solicitudine. 6. Ceea ce atrage, trezește atenția; atracție. [Pl. și: (rar) interesuri] – Din it. interesse, rus. interes, germ. Interesse.
Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

Noţiunea de daune-interese.

Noţiunea tradiţională de răspundere contractuală se confundă, de fapt, cu cea de executare prin echivalent, chiar dacă adesea se utilizează termenul de răspundere pentru toate formele de remedii care presupun o neexecutare din partea debitorului. Prin daune-interese înţelegem despăgubirile în bani pe care debitorul este îndatorat să le plătească, în scopul reparării prejudiciului suferit de creditor ca urmare a neexecutării culpabile a obligaţiilor contractuale. în momentul în care sunt întrunite condiţiile răspunderii contractuale, creditorul are dreptul de a pretinde debitorului plata de daune-interese. în acest mod, creanţa sa iniţială este înlocuită cu o altă creanţă, care are ca obiect suma de bani ce reprezintă echivalentul prejudiciului suferit. Aceasta nu înseamnă transformarea obligaţiei iniţiale într-o altă obligaţie. După cum s-a spus chiar şi în doctrina românească mai veche, „despăgubirile sunt datorate în virtutea însăşi a obligaţiei iniţiale”. Remediul executării prin echivalent este universal recunoscut în dreptul comparat. Pe de altă parte, din punct de vedere tehnic, executarea prin echivalent este singurul remediu care se poate cumula cu orice alt remediu, necunoscând reale incompatibilităţi cu celelalte.

Caracterul pecuniar al daunelor-interese. întotdeauna daunele-interese se stabilesc în bani. Instanţele de judecată nu sunt competente să-l oblige pe debitor la executarea în natură a unei alte prestaţii, decât aceea stabilită de către părţi în contract. Dacă executarea în natură nu mai este posibilă, nici chiar pe cale silită, mijlocul cel mai potrivit de reparare a prejudiciului cauzat creditorului este, fară îndoială, obligarea debitorului la plata de despăgubiri băneşti. Aceeaşi soluţie este aplicabilă şi în cazul când prejudiciul a fost cauzat de debitor prin executarea necorespunzătoare ori cu întârziere a obligaţiilor contractuale.

Daunele-interese au vocaţia cumulului cu celelalte remedii. Astfel cum am arătat cu ocazia prezentării principiilor remediilor pentru neexecutarea contractului, acestea pot fi în principiu cumulate, cu condiţia să nu fie incompatibile. în ceea ce priveşte remediul daunelor-interese, acesta are vocaţia primară de a fi cumulat cu oricare dintre remediile existente, datorită naturii sale pecuniare şi datorită funcţiei sale reparatorii, menită să acopere orice neajuns al celorlalte remedii.


Detalii: http://legeaz.net/dictionar-juridic/daunele-interese-noul-cod-civil

 

 

Raspunsuri

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

#29348 Re: Re: BANUL DISPONIBILIZATILOR SI SALARIATILOR, URGENT OLTCHIM!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-11-18 20:08:02