Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#28584 Gheorghe Piperea este optimist "Creanta catre CET o sa fie achitata pâna la sfârsitul anului 2015"

2014-11-03 11:05

#28582: - Piperea: „Din luna noiembrie, vom ajunge să nu mai avem pierderi la Oltchim!” 

Gheorghe Piperea este optimist

http://www.monitoruldevalcea.ro/economic/46389/

 

Administratorul judiciar al Oltchimului, Gheorghe Piperea, prezent la sedinta ordinara a Consiliului Judetean, a avut rabdarea de a raspunde intrebarilor venite de la alesii din Vâlcea. Acesta a explicat care este, in opinia sa, situatia dintre Oltchim si CET Govora. Piperea este optimist a anuntat ca datoriile vor fi stinse pâna la finalul anului 2015. De la plan la realizare e cale lunga, insa. Ramâne de vazut daca noile promisiuni se vor onora. „Pe data de 19 noiembrie, vom depune la judecatorul sindic asa-numitul tabel definitiv al creditorilor. Este un act de procedura care depinde de multe elemente, inclusiv de evaluarea bunurilor si a garantiilor, iar din momentul in care acest tabel definitiv se afiseaza, conform legii, pentru cei care nu stiu, sunt 30 de zile, termen in care trebuie sa depui planul de reorganizare. Noi ne-am anuntat aceasta intentie cu mult inainte. Acest plan de reorganizare este gata de destul de multa vreme. Nu vom astepta cele 30 de zile pentru a depune proiectul planului. Un rezumat al acestui proiect al planului il vom depune chiar pe 19 noiembrie. Sigur, la momentul acela mai sunt si alte discutii de facut, mai mult tehnice decât economice.

In legatura cu creanta pe care CET o are contra Oltchim, ea se compune din doua mari categorii, care au un regim juridic extrem de diferit. Mai intâi este vorba de 137 milioane de lei, care reprezinta creanta anterioara deschiderii procedurii de insolventa si care figureaza in tabelul creantelor. Desi, in mod normal, este o creanta chirografara si ar trebui sa aiba soarta tuturor celorlalte creante chirografare, pe care va anunt inca de pe acum ca sunt in proportie de 99 la suta zero, creanta Oltchim fata de CET Govora va fi tratata intr-o categorie speciala, creditari esentiale. Creanta va primi, in momentul in care se va realiza planul, un procent pe care il estimam in momentul de fata la 30 – 35 la suta.
In legatura cu creanta cealalta, de 63 milioane de lei, este una curenta. Conform legii, aceasta se plateste pe masura ce devine scadenta. Din pacate, pâna in momentul de fata, numai o foarte mica parte din aceasta suma s-a platit. Este vorba de o plata facuta in septembrie, in jur de 10 milioane lei.

Important este de spus ca, pe luna octombrie, conform cu previziunilor noastre, se va efectua o plata de 13 milioane lei, ceea ce inseamna ca, incepând din luna octombrie, ne platim toata factura, atât cea de energie, cât si cea de abur tehnologic.

De asemenea, fara sa asteptam planul de reorganizare, vom incepe sa platim, dupa un plan agreat cu CET Govora, astfel incât toata aceasta creanta sa fie achitata pâna la sfârsitul anului 2015.”, a spus administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea.

 

Gabi Cirjaliu

Raspunsuri


Musafir

#28585 Re: Gheorghe Piperea este optimist "Creanta catre CET o sa fie achitata pâna la sfârsitul anului 201

2014-11-03 11:29:15

#28584: - Gheorghe Piperea este optimist "Creanta catre CET o sa fie achitata pâna la sfârsitul anului 2015" 

 Atentie! Schema de plata prezentata de Piperea este valabila si pentru restantele salariale:
- salariile restante inainte de intrarea combinatului in insolventa (transport decembrie 2012 si avans ianuarie 2013) - "ar trebui sa aiba soarta tuturor celorlalte creante chirografare, pe care "va anunt inca de pe acum ca sunt in proportie de 99 la suta zero" spune Piperea;
salariile si salariile compensatorii restante dupa intrarea combinatului in insolventa - reprezinta o datorie curenta si "conform legii, aceasta se plateste pe masura ce devine scadenta" spune Piperea, pentru ca in realitate - ceea ce trebuie facut conform legii - el nu face, incalcand legea.