Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#25461 Administratorii judiciari, acuzati de devalizarea Oltchim

2014-08-22 20:01

http://www.impactreal.ro/2014081017369/Administratorii-judiciari-acuzati-de-devalizarea-Oltchim.html

• Mai mulţi angajaţi ai combinatului sunt nemulţumiţi de activitatea conducerii societăţii
• Piperea dă vina pe apropiaţii lui Cernev



Zilele trecute, un grup de angajaţi ai SC Oltchim SA a acuzat conducerea şi administratorii combinatului chimic vâlcean de fapte grave, în perioada de insolvenţă derulată din 24 ianuarie 2013 şi până în prezent. Potrivit unui document oficial, angajaţii susţin că, în intervalul menţionat, au fost comise o serie de acte de ilegale, respectiv subminarea economiei societăţii şi, implicit, a economiei naţionale, de către conducerea SC Oltchim SA, cu ştiinţa administratorilor judiciari Gheorghe Piperea (Rominsolv SPRL) şi Niculae Bălan (BDO Business Restructuring SPRL) şi cu aprobarea administratorului special Bogdan Stănescu. Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a declarat că, dacă grupul de angajaţi este cel din jurul lui Corneliu Cernev (liderul Sindicatului Victoria din SC Oltchim SA), acuzaţia nu este doar falsă, artificială şi neconformă realităţii, dar şi necredibilă. Piperea a precizat: „Corneliu Cernev se răzbună pe toată lumea acum, pentru că a fost demis disciplinar, şi nu de mine, ci de o comisie din fabrică. Până acum, însă, domnul în cauză declara peste tot că este în relaţii amicale cu conducerea. Când o fi spus adevărul, când o fi fost ipocrit? Eu, cel puţin, sunt ultimul care le-ar refuza dreptul la informare salariaţilor, iar informaţiile publice pot fi comentate de toţi, inclusiv de angajaţi. În legătură cu acuzaţia de corupţie, în primul rând, este o glumă proastă, mai ales când acuzaţia îmi este adusă mie. În al doilea rând, oricine poate acuza pe cine vrea, dar mai trebuie şi probe. În al treilea rând, întrucât nimeni nu m-a acuzat niciodată de vreo ilegalitate, cel care o va face abuziv şi calomnios va plăti daune morale.”. Grupul de angajaţi din SC Oltchim SA susţine că, de la începutul intrării în insolvenţă a combinatului chimic vâlcean, au fost şi sunt promovate acţiuni ilegale de dezafectare a instalaţiilor şi activelor, fără aprobarea creditorilor şi a judecătorului sindic, societatea aflându-se sub incidenţa Legii nr. 85/2006, a insolvenţei. Potrivit salariaţilor, deşeurile de inox rezultate prin dezafectarea ilegală a instalaţiilor şi echipamentelor funcţionale ale SC Oltchim SA sunt vândute sub cotaţia de piaţă a inoxului, în beneficiul unor apropiaţi ai administratorilor sau managerilor combinatului chimic vâlcean şi generează pierderi imense pentru SC Oltchim SA.

Pierderile Oltchim s-au dublat, ca urmare a practicilor de devalizare

Semnatarii sesizării au mai precizat: „Am atras atenţia managementului şi administratorilor SC Oltchim SA asupra acestor acţiuni ilegale, dar am fost trataţi cu dispreţ şi nici la acest moment nu s-au luat măsuri de către organele în drept. Mai mult, am fost şi suntem în continuare ameninţaţi de conducerea actuală a SC Oltchim SA şi de administratorul Gheorghe Piperea că, dacă vom devoala presei ilegalităţile în curs, vom fi disponibilizaţi. În fapt, din combinat dispar utilaje, ba chiar secţii întregi, iar totul se face cu girul managerilor şi administratorilor care s-au perindat pe la conducerea societăţii după intrarea în insolvenţă a acesteia, imediat ce fostul manager, Constantin Roibu, a fost înlăturat, fiind acuzat că ar fi generat insolvenţa combinatului chimic vâlcean”. Angajaţii afirmă că administratorul judiciar Gheorghe Piperea emite puncte de vedere nesustenabile legat de eficienţa administrării în insolvenţă a SC Oltchim SA sub conducerea lui, pentru a induce în eroare opinia publică în ceea ce priveşte actele de corupţie care se produc de fapt. „Cu toate că Gheorghe Piperea se victimizează în presă, indicând că sindicatele şi angajaţii îi vor capul nejustificat şi lansează mesaje liniştitoare către presă şi opinia publică, dezinformând inclusiv Ministerul Economiei faţă de situaţia economică reală în care a fost adus SC Oltchim SA, devalizarea şi înfundarea în datorii a combinatului continuă”, potrivit documentului citat. Cifra de afaceri a SC Oltchim SA a scăzut vertiginos anul trecut, iar pierderile s-au dublat ca urmare a practicilor de devalizare a combinatului chimic vâlcean prin sistem suveică, au mai spus angajaţii SC Oltchim SA, care susţin că instalaţiile tehnologice funcţionale ale combinatului chimic vâlcean au fost dezmembrate şi vândute pe bucăţi, la fier vechi. Potrivit sursei citate, ingineriile financiare privind reevaluarea activelor societăţii, în sensul scăderii valorii contabile a acestora, sub administratorul Gheorghe Piperea, aduc un prejudiciu semnificativ economiei societăţii, în folosul personal al membrilor conducerii şi administratorilor.
 

Raspunsuri


Musafir

#25463 Administratorii judiciari, acuzati de devalizarea Oltchim

2014-08-22 20:13:51

#25461: - Administratorii judiciari, acuzati de devalizarea Oltchim  

Piperea: “Nu pot garanta privatizarea Oltchim până în 12 decembrie!”

 

Piperea:
"Nu spun vorbe doar ca să mă aflu în treabă, pentru că nu sunt politician. Pot garanta doar că la sfârşitul lunii august avem gata un plan de reorganizare a combinatului Oltchim" - Gheorghe Piperea, administrator judiciar Oltchim SA.          

 http://saptamana.net/articol/6144-piperea-nu-pot-garanta-privatizarea-oltchim-pana-in-12-decembrie

Administratorul judiciar le-a spus disponibilizaţilor ce-şi aşteaptă salariile compensatorii că banii necesari pot fi obţinuţi prin vânzarea Oltchim SPV

Autor: Marin Sararu

Zeci de disponibilizaţi de la Oltchim SA au fost prezenţi săptămâna trecută la Tribunalul Vâlcea cu ocazia unui nou termen în procesul pe care l-au intentat conducerii societăţii. În ciuda faptului că avocaţii au recunoscut şi în faţa instanţei sumele pe care foştii salariaţi le revendică, ei n-au scăpat de întrebările vehemente privind data în care îşi vor vedea salariile compensatorii promise. Disponibilizaţii se tem că vor rămâne în curând fără niciun fel de venit, având în vedere că în iunie a.c. le-a expirat indemnizaţia de şomaj celor mai mulţi dintre ei, iar în noiembrie urmează a le expira şi venitul de completare. Unii dintre foştii angajaţi au cerut să li se spună şi ce s-a întâmplat cu banii care li s-au reţinut ca şi cotizaţie la CAR-ul societăţii şi care nu le-au fost returnaţi. Foştii salariaţi i-au cerut vehement socoteală administratorului judiciar al SC Oltchim SA, avocatul Gheorghe Piperea, care s-a aflat la tribunal pentru a studia documentele din dosarul de insolvenţă al societăţii.

Banii necesari, condiţionaţi de succesul privatizării

Piperea nu s-a hazardat să promită că va face rost de bani pentru plata compensatoriilor, însă a promis demararea reorganizării societăţii din luna august. “Fac doar promisiuni pe care pot să le respect, nu spun vorbe doar ca să mă aflu în treabă, pentru că nu sunt politician. Pot garanta doar că la sfârşitul lunii august avem gata un plan de reorganizare a combinatului Oltchim. Printre altele, acest plan va prevedea vânzarea Oltchim SPV. Există şi o măsură complementară planului de bază, în care societatea îşi desfăşoară activitatea aşa cum este şi în prezent, numai că la capacitate de 40 până la 60% (în prezent este de aproximativ 20% - n.r.). Nu pot garanta nici privatizarea Oltchim SA până în data de 12 decembrie a anului curent”, a declarat jurnaliştilor prezenţi la tribunal administratorul judiciar.

"Nu spun vorbe doar ca să mă aflu în treabă, pentru că nu sunt politician. Pot garanta doar că la sfârşitul lunii august avem gata un plan de reorganizare a combinatului Oltchim" - Gheorghe Piperea, administrator judiciar Oltchim SA.                                                                   

Oltchim datorează 38,16 milioane de lei foştilor salariaţi

Cu o săptămână înainte, administratorul special al Oltchim SA, Bogdan Stănescu, dar şi un reprezentant al administratorului judiciar, au promis în faţa a 260 foşti muncitori cu care s-au întâlnit la sediul societăţii că ar putea plăti salariile compensatorii, însă doar după ce combinatul va fi privatizat.
969 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au fost disponibilizaţi colectiv în vara anului trecut. Conform contractului colectiv de muncă, ei au dreptul de a primi între 6 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă. În prezent, fiecare are de recuperat sume restante cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. În total, Oltchim SA datorează disponibilizaţilor plăţi compensatorii recunoscute în sumă netă de 38.16 milioane de lei lei.