Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

ching chang ciunghi

#18801 Chinezii au combinat

2014-03-28 16:39

BORSODCHEM: Wanhua a preluat integral activitatea combinatului
Furnizori de sisteme Scris de Cosmin Dincu 11 Mar 2011 17:34
Recent, managerii companiei BorsodChem (BC) – Ungaria, care controleaza activitatea firmei BC Ablakprofil KFT – implicata in extrudarea sistemelor din PVC Panorama – au anuntat ca holdingul Wanhua Industrial Group – China a dobandit controlul deplin asupra societatii maghiare si subsidiarelor sale, in urma achitarii unei sume de 1,2 miliarde euro. "Daca in vara anului trecut se finalizase un acord de principiu, potrivit caruia Wanhua urma sa furnizeze suma de 140 milioane de euro in vederea punerii in functiune a noii fabrici de izocianati (TDI 2) si a altor facilitati de productie, iar in schimb avea o cota de 38% din actiunile BorsodChem, pe data de 31 ianuarie 2011 si-a exercitat dreptul de a prelua cea mai mare parte din portofoliul detinut de Permira si Vienna Capital Partners – VCP (ceilalti actionari ai societatii)", se arata intr-un comunicat al firmei din Ungaria. In cadrul unei analize elaborate de experti ai Financial Times, se precizeaza faptul ca aceasta reprezinta prima investitie chineza de amploare pe piata Europei Centrale si de Est, constituind un semnal pozitiv si pentru alte firme din tara asiatica de a se dezvolta in aceasta regiune. "In urma achizitiei, Wanhua a devenit cel de-al treilea producator mondial de izocianati – materie prima utilizata la fabricarea spumelor poliuretanice si pentru alte aplicatii in sectorul de constructii, industria auto si de mobilier. Accesarea pietei est-europene, cu posibilitatea extinderii livrarilor la nivelul intregului continent, denota faptul ca strategia de expansiune economica globala a guvernului de la Beijing (ce a permis si incurajat initiativa Wanhua) se focalizeaza spre zonele profitabile, cu potential pe termen mediu si lung", se arata in analiza Financial Times. La randul sau, Jason Ding, director executiv al Wanhua Industrial Group, a subliniat: "Initial, am intentionat sa construim o uzina chimica in Olanda, insa – in momentul in care am aflat ca BorsodChem intampina probleme financiare – ne-am schimbat strategia, urmarind achizitia acestui colos industrial. Tranzactia s-a derulat cu o relativa dificultate, deoarece Permira a dorit ca informatiile despre procesul de restructurare sa fie cunoscute, initial, de un grup restrans de persoane. Astfel, am fost obligati sa derulam o strategie de preluare relativ agresiva, prezentand in repetate randuri oferta noastra financiara catre grupurile de investitii ce administrau BorsodChem, oficialii Vienna Capital Partners fiind mai flexibili in acest sens. Cu prilejul unei vizite recente in China, prim-ministrul Guvernului Ungariei, Viktor Orban, a sustinut ca este de acord cu preluarea completa a BorsodChem de catre Wanhua".
Continuare a colaborarii cu VCP
Achizitionat in 2006 contra sumei de 1,6 miliarde euro de fondul britanic de investitii Permira, compania BorsodChem (care avea un grad mare de indatorare) a intampinat dificultati financiare majore dupa numai doi ani, pe fondul declansarii crizei economice mondiale. Initial, Wanhua a preluat de la alti creditori ai BorsodChem o mare parte a datoriilor acumulate de combinat si a putut astfel sa se implice in procesul de restructurare a intreprinderii maghiare. Ca urmare a tranzactiei finalizate la data de 1 februarie a.c., Permira a trecut BorsodChem la capitolul de "foste investitii" si trebuie sa gestioneze o pierdere de 80% in ceea ce priveste investitia initiala in actiunile combinatului (de circa 400 milioane de euro). Aceasta este prima pierdere de asemenea amploare a fondului din Marea Britanie. Totusi, dupa finalizarea tranzactiei, Christian Neuss, partener in cadrul Permira, a aratat ca "prin asigurarea unei echipe manageriale de inalta clasa la nivel mondial, care a gestionat optim efectele recesiunii si ale restructurarii, precum si prin implementarea unui program special de redresare, Permira a reusit sa faca din BorsodChem o entitate mult mai competitiva decat a fost in urma cu patru ani. Suntem convinsi ca noul proprietar va urma calea deschisa de Permira si VCP, care au pus bazele unei platforme solide de dezvoltare sustenabila". In alta ordine de idei, oficialii Vienna Capital Partners (entitate care era actionar minoritar al BorsodChem) au declarat ca vor continua sa colaboreze cu Wanhua. "Intrucat am investit in aceasta intreprindere si ne-am angajat in dezvoltarea activitatii sale timp de peste un deceniu, am fi extrem de multumiti daca ni se va permite sa fim implicati si in continuare in gestionarea companiei, sub conducerea strategica a Wanhua", a subliniat Heinrich Pecina, senior partener la VCP. "In cadrul Wanhua Group, BorsodChem va fi responsabila de operatiunile europene ale corporatiei noastre si intentionam ca, prin continua dezvoltare a combinatului din Ungaria, acesta sa devina cel mai competitiv producator de izocianati din Europa", a adaugat Jason Ding. La randul sau, Wolfgang Buchele, director general al BorsodChem, a precizat ca "Wanhua a achizitionat o companie transformata cu succes, ce detine tehnologii complexe de productie si are personal competent. Cooperarea strategica dintre grupul maghiar si holdingul chinez va face din BorsodChem un partener de afaceri mult mai puternic si mai dedicat clientilor sai europeni, creand, de asemenea, premisele expansiunii pe piata asiatica, aflata in plina dezvoltare. Cu aceste perspective excelente, BorsodChem va ramane unul dintre cei mai importanti angajatori din Ungaria".
Posibila dublare a profitului in 2010
Potrivit celor mai recente date furnizate de grupul de investitii financiare Vienna Capital Partners, BorsodChem a realizat, in 2008, o cifra de afaceri de peste un miliard de euro, exportul reprezentand circa 92% din venituri. La nivelul lui 2009, vanzarile companiei maghiare s-au situat la circa 800 de milioane de euro (-20%). Potrivit datelor preliminare anuntate de managementul firmei, desi in prima parte a anului 2010 BorsodChem s-a confruntat cu o serie de dificultati, in conditiile in care guvernul de la Budapesta a luat decizia de a nu interveni direct sau indirect in afacerile societatii, indicatorul rentabilitatii EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation, respectiv venituri stabilite inainte de achitarea dobanzilor si taxelor, neinfluentate de depreciere si amortizare) s-a dublat fata de 2009. Intr-un interviu acordat agentiei MTI, directorul general al complexului industrial din Kazincbarcika a declarat ca nivelul cifrei de afaceri s-a majorat cu 30% in 2010 (in raport cu anul precedent), depasind din nou pragul de un miliard de euro. "Mult mai importanta mi se pare a fi profitabilitatea companiei, considerand ca dublarea indicelui EBITDA din 2010 si inscrierea acestuia pe un puternic trend ascendent in 2011 reflecta in mod optim depasirea perioadei de recesiune si reluarea fluxului de comenzi in cazul BorsodChem. Trebuie insa subliniat faptul ca structura actuala a cererii din Europa si Orientul Mijlociu indica o preponderenta a achizitiei de izocianati, in detrimentul celei din PVC. Practic, afacerile cu sisteme din PVC pentru tamplarie si constructii sunt - si vor continua sa fie - marcate de dificultati. Reluarea fluxului livrarilor (din punct de vedere cantitativ) nu a compensat pierderile rezultate ca urmare a scumpirii materiei prime (etilena) in cursul lui 2010, situatia negativa limitand marja de profit la un nivel cu mult mai scazut fata de cel anterior declansarii crizei economice", a concluzionat Wolfgang Buchele.
***
BC Ablakprofil - companie aflata sub egida BorsodChem - are o experienta de peste 30 de ani in extrudarea sistemelor din PVC si poate realiza circa 10.000 de tone de profile/an, suficiente pentru executia a 1,5 milioane de ferestre, ce pot fi instalate la 50.000 de unitati locative. Analizand informatiile furnizate de oficialii societatii, rezulta faptul ca mai mult de 50% din productie reprezinta cota exportului. Primele sisteme pentru ferestre, Ongropat I si II au fost disponibile pe piata din anul 1977, fiind create si extrudate in colaborare cu expertii firmei germane Kommerling (sub contract de licenta). In 1991 s-a lansat noua marca, Panorama (printr-o colaborare cu firma germana Actual), piata romaneasca fiind accesata in 1994, prin infiintarea unei companii cu capital mixt la Cluj-Napoca. In prezent, sistemele sunt promovate prin intermediul firmelor Comat Trading – Bistrita, GIP Ro – Craiova si Bucuresti, respectiv Vertrag Consulting – Timisoara. Informatii suplimentare, la

Raspunsuri


Musafir

#18802 Re: Chinezii au combinat

2014-03-28 17:00:43

#18801: ching chang ciunghi - Chinezii au combinat

ASTEPT UN RECUL AL ARMEI ,,,,,CERNEVE,PIPEREA,PIRVULEEEEEE[SA MOARA MATA, EU SINT FOTAAAAAA]MARDAREEEEEE,ARMANDEEEE,NU VA VOM IERTAAA,EU SINT ,,,,,,,,,,,FGOTAAAAAAAAAA,FUGI TALPASENE CA TE VOI VOMITAAAAAAAAAAA