Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#14979 Exclusiv Ce vesti le da Andrei Gerea angajatilor de la Oltchim- Arpechim de Craciun

2013-12-27 14:13

http://www.proarges.ro/exclusiv-ce-vesti-le-da-andrei-gerea-angajatilor-de-la-oltchim-arpechim-de-craciun.html

 

http://www.proarges.ro/media/k2/items/cache/7e35a01b27539660ec87095b82fe3ab5_L.j...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministrul Economiei Andrei Gerea susține că termenul de privatizare al Oltchim ar putea fi prelungit, dar cu cel mult o lună de zile, în cazul în care va exista un interes mărit, pentru ca toți marii investitori să primească șansa de a participa la procedură. Pentru prelungirea termenului de 3 februarie este nevoie și de acordul creditorilor.
"Luna iunie este un termen limită până la care situația Oltchim trebuie finalizată într-un fel sau altul. În mod normal, pe calendarul actual, la finalul lui ianuarie trebuie să deschidem ofertele. Dacă lucrurile vor evolua în așa fel încât să se merite să prelungim puțin procesul de privatizare, și vorbim aici de data de 3 februarie, o vom face, pentru a da o șansă cât mai multor investitori puternici care sunt interesați să cumpere caietul de sarcini. Dar nu vom prelungi cu mult. Maximum o lună. Până înainte de Crăciun au fost cumpărate două caiete de sarcini", a afirmat Andrei Gerea la emisiunea Tu contezi, de la Argeș Tv.
Andrei Gerea a afirmat că are încredere că, dacă privatizarea va fi de succes, viitorul proprietar al Oltchim va prefera să preia și rafinăria de la Arpechim, care în prezent aparține OMV Petrom. El a menționat că, după privatizare, argeșenii disponibilizați de pe platforma de la Bradu, cel puțin cei ai petrochimiei, care ține de combinatul vâlcean, vor avea prioritate la reangajare, pentru că sunt specializați deja, iar profesionalismul lor este recunoscut în domeniu.
Am spus că voi încerca să lipesc rafinăria de la Arpechim, care acum se află la OMV, de întregul Oltchim, penru că așa a și fost construită, să se lucreze integrat.
Sigur, există o alternativă, să se facă aprovizionare de benzină tit nafta direct la platforma de la Bradu, prin ocolirea rafinăriei. Totuși, un operator mare ar trebui să își dorească și rafinăria. Acest lucru depinde însă și ce dorește să facă viitorul investitor la Oltchim. Am avut bucuria să văd că, pe lîngă cei care și-au anunțat inițial intenția de a cumpăra Oltchim, consorțiul Chimcomplex Borzești, a mai venit un consorțiu rus. Și-a mai anunțat intenția, o dată cu vizita premierului chinez și două societăți din China care sunt în asociere. Mai există și Socar, compania de stat din Azerbaijan, în asociere cu o firmă care s-a desprins inițial din compania de stat, AzerChimie. Și ei și-au manifestat intenția să cumpere integrat Oltchim cu rafinăria, deși ei au capacitatea să transporte și să aducă materia primă prin sistemul de conducte. Cei din China au posibilitatea și colaborează deja cu OMV Petrom pentru reabilitarea unor puțuri vechi. Am mai avut contact cu un alt consorțiu rus care a solicitat Oltchim la pachet”, a completat ministrul, care a subliniat că au existat contacte pe tema Oltchim și cu unele companii din Arabia Saudită și Emirate.
Ministrul a mai spus că se așteaptă de la angajații de la Oltchim să dea dovadă de înțelegere în continuare și să nu mai recurgă la metode de protest în perioada în care se derulează procedura de privatizare pentru a da un semnal pozitiv și posibililor investitori. "Au existat proteste dar nu pentru salariile de acum. Sunt 2 luni restante din iarna trecută. Nu s-a reușit recuperarea lor, din motive lesne de înțeles. Din primăvară, am reușit să plătim lunar salariile, dar încă nu am reușit să le achităm oamenilor și cele 2 luni restante. În decembrie s-au dat salariile și un rând de bonuri.
Am discutat cu oamenii. Normal că nu m-am bucurat când acei angajați au fost în greva foamei. Le-am explicat că, pe lângă eforturile de a le achita salariile, de a menține Oltchim în viață, încercăm să obținem niște bani, să avem spatele asigurat. Pentru că dacă se va întâmpla ceva rău în procesul privatizării, să nu disperăm. Să avem combinatul pe zero, să avem un pic de profit, astfel încât să nu închidem. Este obligatoriu să facem asta pentru că nu putem să stăm cu tot ce avem într-un singur sac sau coș", a mai explicat Gerea.
Conform unor informatii, o companie turca ar urma să preia o secție a Oltchim, pentru care va investi aproximativ 15 milioane de euro, și dorește să realizeze și o fabrică în apropierea combinatului, o investiție care ar mai însemna aproximativ 10 milioane de euro.

Raspunsuri


Musafir

#14981 Re: Exclusiv Ce vesti le da Andrei Gerea angajatilor de la Oltchim- Arpechim de Craciun

2013-12-27 15:42:57

#14979: - Exclusiv Ce vesti le da Andrei Gerea angajatilor de la Oltchim- Arpechim de Craciun

privatizarea e o minciunaaa,va spune FOTA sfirsitul lui MAI dupa aceeaPOTOPUL ,cu siguranta[facem pariu DOMNILOR]

DOTTORE

#14982 Bravo dom' ministru! A tunat si-a fulgerat si in guvern toti mincinosii s-au adunat.

2013-12-27 15:44:11

#14979: - Exclusiv Ce vesti le da Andrei Gerea angajatilor de la Oltchim- Arpechim de Craciun

"Luna iunie este un termen limită până la care situația Oltchim trebuie finalizată într-un fel sau altul. În mod normal, pe calendarul actual, la finalul lui ianuarie trebuie să deschidem ofertele. Dacă lucrurile vor evolua în așa fel încât să se merite să prelungim puțin procesul de privatizare, și vorbim aici de data de 3 februarie, o vom face, pentru a da o șansă cât mai multor investitori puternici care sunt interesați să cumpere caietul de sarcini. Dar nu vom prelungi cu mult. Maximum o lună. Până înainte de Crăciun au fost cumpărate două caiete de sarcini".dica privatizarea nu in decembrie, nu in ianuarie, nu in februarie ... ci in luna iunie. Bravo dom' ministru!

Adica privatizarea nu in decembrie, nu in ianuarie, nu in februarie ... ci in luna iunie. Bravo dom' ministru!


"Au existat proteste dar nu pentru salariile de acum. Sunt 2 luni restante din iarna trecută. Nu s-a reușit recuperarea lor, din motive lesne de înțeles. Din primăvară, am reușit să plătim lunar salariile, dar încă nu am reușit să le achităm oamenilor și cele 2 luni restante. În decembrie s-au dat salariile și un rând de bonuri.

Bravo dom' ministru! Cine te informeaza? Cum poti sustine ca avem restante doua luni din iarna trecuta? Ia si baga la cap ... ceea ce stii si sustii este TOTAL FALS. LA SFARSITUL ANULUI 2013 ESTE VORBA DESPRE RESTANTE SALARIALE DE TREI LUNI SI JUMATATE (SAPTE CHENZINE SALARIALE)!

RESTANTELE SALARIALE ale oamenilor de la OLTCHIM sunt de 7 CHENZINE (TREI LUNI SI JUMATATE), astfel:
1. valoare transport luna DECEMBRIE 2012 (max. 80 lei / salariat – functie de timpul efectiv lucrat in luna DEC. 2012);
2. avans luna IANUARIE 2013 (trebuia platit in data de 25.01.2013) – (40% din salariul tarifar aferent lunii IANUARIE 2013);
3. avansul lunii OCTOMBRIE 2013 (trebuia platit in data de 25.10.2013);
4. lichidarea lunii OCTOMBRIE 2013, cu transport inclus (trebuia platita in data de 10.11.2013);
5. avansul lunii NOIEMBRIE 2013 (trebuia platit in data de 25.11.2013);
6. lichidarea lunii NOIEMBRIE 2013, cu transport inclus (trebuia platita in data de 10.12.2013);
7. tichetele de masa aferente lunii NOIEMBRIE 2013 (trebuiau distribuite in data de 10.12.2013);
8. avansul lunii DECEMBRIE 2013 (trebuia platit in data de 24.12.2013);
9. lichidarea lunii DECEMBRIE 2013, cu transport inclus (care ar trebui sa fie platita in data de 10.01.2014);
10. tichetele de masa aferente lunii DECEMBRIE 2013 (care ar trebui sa fie distribuite in data de 10.01.2014).

RESTANTELE SALARIALE ale disponibilizatilor de la OLTCHIM (trebuiau platite in momentul disponibilizarii – respectiv pana cel mai tarziu in data de 13.06.2013, sunt urmatoarele::
1. valoare transport luna DECEMBRIE 2012 (max. 80 lei / salariat – functie de timpul efectiv lucrat in luna DEC. 2012);
2. avans luna IANUARIE 2013 – (40% din salariul tarifar aferent lunii IANUARIE 2013);
3. o suma de bani aferenta concediilor de odihna neefectuate in anul 2013 sau rest. anterioare anului 2013;
4. salariile compensatorii datorate de OLTCHIM conform CCM.

Sa nu uitam de DETURNARILE DE FONDURI (furturi din avutul personal) facute de catre conducere Oltchim: retinerea CAR-ului pe statele de plata si nevirarea acestor sume la CAR, retinerea ratelor bancare pe statele de plata si nevirarea acestora la banci, retinerea “garantiilor” pe statele de plata si nevirarea acestor sume in depozitele bancare de garantii, etc.

Sa nu uitam ca, desi la ora aceasta OLTCHIM, functioneaza la maxim 10% din capacitatea de productie (dar managementul vorbeste in mod eronat de 25%), numarul de personal a scazut cu 30%, numarul directorilor (numiti pe criterii politice si de rudenie nu pe criterii de competenta) a crescut, fiind supradimensionat - este 22 directori (spre exemplu conducerea executiva a Oltchim a crescut de la 6 directori la 9 directori, deci cu 50% mai multi). Ei nu au fost sacrificati nefiind  disponibilizati! Au salarii mari de cca. 3.500 - 5.000 euro / luna si au la dispozitie secretare, cheltuieli de protocol si autoturisme de serviciu.