Statutul cainilor ciobanesti

Quoted post


Musafir

#12

2013-02-28 11:49

Am citit si pledoaria si statutul, domnul meu, dar cand vrei sa faci o modificare legislativa trebuie sa fii si realist.Sunt total de acord cu pastrarea si promovarea traditiilor noastre, chiar parerea mea personala este ca ciobania a fost forma de rezistenta a romanismului pana la constituirea statului roman, dar trebuie sa fii naiv sa crezi vreodata ca un cioban care are langa turma 5-10caini, cu o greutate medie de 35-50kg isi va face o datorie de onoare in a-i hrani corespunzator.Probabil dumneata esti o exceptie de la ceea ce stiu eu ca inseamna ciobania, dar asta e, sper ca cei ca dumneata vor fi in curand regula.Pana atunci ciobania inseamna in mare parte oameni de o calitate indoielnica(unii chiar certati cu legea), care nici macar oilor nu le acorda atentia care trebuie darmite cainilor sau oamenilor cu care vin in contact, ce rost are sa vorbim de pancarte in limba engleza s.a.m.d. cand multi nici nu stiu sa scrie.Si nu-i frumos ca aparandu-ti interesul dumitale sa ataci alte categorii sociale, pentru ca asa cum fiecare padure are uscaturile ei si printre vanatori sunt si cei pe care-i numesc eu "impuscatori", dar pentru mine si pentru ceilalti care stiu sa respecte regulile si avem un dram de educatie si bun simt, generalizarea este dureroasa.Repet, cu un pic de educatie si cu hranirea corespunzatoare a cainilor toate aceste probleme ar disparea.

Raspunsuri


Musafir

#13 Re:

2013-02-28 13:09:10

#12: -

Din moment ce nu ai o lege care să-l facă pe cioban, nu pe proprietar, responsabil pentru ce fac câinii, care să-l oblige pe proprietar să vaccineze câinii și să le dea mâncare suficientă, contravențiile fiind sancționate cu amenzi consistente, nu se va schimba nimic.

Am scris clar în statut că dulăii răi nu au voie cu turma în zone populate decât legați sau cu botniță, că atunci când se constată în mod repetat uciderea de animale de către ciobănești, se va limita numărul lor. Acum mi-a mai venit o idee:

În zonele în care nu există lup sau urs sau șacal, să se impună o limită de 3 câini însoțitori ai turmei, care să poată evita pagubele făcute de câinii vagabonzi.

Nu cred că am atacat cumva categoria ”vânători”. Unui prieten de-al meu i-au împușcat cel mai bun câine chiar pe pășune, ca răzbunare personală. Abuzuri se fac și de o parte și de alta, iar legea actuală îi protejează oarecum pe vânători, pentru că, oricând, oierul e în afara ei. Când te știi cu musca pe căciulă, nu îți mai poți apăra drepturile. Legea e, deci, discriminatorie.

Și, dacă oricum nu se respectă de nimeni, înseamnă că nu e bună. Haideți să punem toți umărul, și ciobani și vânători, să facem ca lucrurile să intre pe un făgaș absolut normal, realist, de țară civilizată care, din păcate, România nu este. Și nu o putem face dacă nu punem toți umărul.

Eu aștept din partea dumneavoastră idei care să completeze pozitiv statutul.