Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Nicu

/ #6400 Re: Re: ''Ceea ce ma jeneaza este incompetenta unor profesori"

2012-06-27 23:19

#6375: - Re: ''Ceea ce ma jeneaza este incompetenta unor profesori"

Tu te-ai pregatit din Gramatica Academiei, ipocritule?

Motivul pentru care era subiectiva:

Luand propozitia asa cum era, avem:

"Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii"

Tinand cont de topica acestei fraze, si dat fiind faptul ca daca vom contrage cu un adjectiv, nu este echitabil, fiindca adjectivul nu poate sa aiba mai multe functii sintactice, vom contrage cu un substantiv (care poate sa aiba toate functiile sintactice, inafara de predicat, nefiind vorba de un astfel de caz aici).

Contragand cu un substantiv vom obtine:

"Motivul jenei este dificultatea rasfoirii", din care reiese clar ca este o propozitie subiectiva. Motivul este subiectul, dificultatea este numele predicativ.

De ce nu putem pune "Jenanta este dificultatea rasfoirii" ? Deoarece trebuie sa tinem cont de intonatie (va avea sensul de "Ce jenanta este dificultatea rasfoirii"), care in scris este INTONATIE NEUTRA (dupa cum a semnalat prea-bine si un distins membru al Academiei Romane). Totodata trebuie sa tinem cont si de semantica frazei, iar "Jenanta" nu este un cuvant potrivit, echivalent cu "Ceea ce ma jeneaza".

De ce in fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii" nu putem spune ca dificultatea este subiectul? Din nou, este nevoie de o intonatie specifica, despre care nu poate fi vorba, fiindca intonatia este neutra in scris. Totodata, este un caz tipic de topica fixa de tipul "Substantiv verb copulativ substantiv", in care functiile sintactice pot fi doar "Subiect + Predicat Nominal(Vc + Np)", tocmai datorita faptului ca in mod contrar, nu ar avea niciun sens.

Am sa dau niste exemple specifice acestei topici fixe:

Ana este eleva. (Aici Ana este subiectul, iar eleva este numele predicativ)

Eleva este Ana. (Aici eleva este subiectul, iar Ana este numele predicativ)

Ideea cu modificarea topicii frazei nu tine, tocmai datorita acestui principiu pe care l-am prezentat mai sus.

Nu vreau sa fiu ipocrit si sa spun, cum au spus altii ca "vai, elevii nepregatiti au gresit!", pentru ca nu este asa. In primul rand, subiectul dat nu a fost in niciun caz unul de clasa a VIII-a, si in niciun caz unul de dificultate medie. Argumentele folosite mai sus de mine nu sunt invatate pana in clasa a VIII-a. Nu era un subiect care sa puna in valoare logica elevului, ci mai mult norocul sau.