Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012


Musafir

/ #6065 Re: Re:

2012-06-27 18:52

#6057: - Re:

Lingvista Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române şi profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti

"Aceasta este interpretarea: propoziţia este subiectivă. Faptul că ocupă prima poziţie în frază duce, la o citire neutră, la interpretarea propoziţiei ca subiectivă" , a declarat pentru "Gândul" Gabriela Pană-Dindelegan. În opinia ei, pentru ca subordonata să fie predicativă, ar trebui să fie citită cu un accent special, cu o pronunţie de un anume tip, care nu poate fi marcată în scris, în limba română.

Lingvista Rodica Zafiu, profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti  

"În absenţa unei intonaţii speciale şi a unor indicii suplimentare, propoziţia este subiectivă. Este prima din frază şi nu există un context care să dea mai multe informaţii. E drept că se pot imagina contexte, dar ele lipsesc aici", explică Rodica Zafiu. Ordinea propoziţiilor în frază este, spune ea, semnificativă în acest context - "Ceea ce mă jenează" ocupă prima poziţie.

Profesorul de limba română Sofia Dobra spune că propoziția este subiectivă și că nu ar trebui să existe niciun dubiu în privința aceasta. ”Subordonata este antepusă, iar topica indică foarte clar faptul că subordonata este subiectivă, nu predicativă. Ar putea fi predicativă într-o situație specială, cu o intonație specială, marcată prin exclamație. Însă aici nu există niciun semn al exclamării”.